Hovedinnhold

Ville bruke nordlyset for å promotere Oslo-OL i Sotsji

*Fotografen: - Hele prosessen er pill råtten
*Idrettsforbundet: - Vil vise norsk natur

«FREKKHETENS NÅDEGAVE»: Fotograf Ole Christian Salomonsen er tydelig på hva han mener om forespørselen fra Norges Idrettsforbund. Foto: PRIVAT
«FREKKHETENS NÅDEGAVE»: Fotograf Ole Christian Salomonsen er tydelig på hva han mener om forespørselen fra Norges Idrettsforbund. Foto: PRIVAT
Da Norges Idrettsforbund kontaktet landskapsfotograf Ole Christian Salomonsen om å bruke nordlysfilmene hans for å promotere Oslo-OL, ga tromsøværingen klart svar.

Denne saken handler om:

«Under ingen omstendigheter, og ikke for noen pris, ønsker jeg å bidra til å markedsføre et potensielt OL i Oslo med mitt arbeid», var Salomonsens svar på henvendelsen fra Norges Idrettsforbund (NIF).

Det var avisen Nordlys som først omtalte saken.

Fredag ettermiddag mottok fotografen en e-post fra organisasjonen med forespørsel om å bruke en av hans nordlysfilmer til en gjestevisning i sitt «Norway House» i Sotsji. Fotografen mener at Idrettsforbundet vil bruke filmen hans for å promotere et Oslo-OL i 2022.

- «Er dette en spøk», var det første jeg tenkte. Så måtte jeg bare le, forteller Salomonsen til VG.

I e-posten han sendte til Idrettsforbundet er fotografen tydelig på hva han mener om prosessen rundt Oslo-OL:

«Denne OL-saken er den mest råtne prosessen jeg har bevitnet i mitt voksne liv. Lobbyvirksomhet og maktmisbruk over det hele, i all offentlighet. (...) Å vise bilder fra Nord-Norge for å fiske anerkjennelse og stemmer hos IOC og OL-topper i Sotsji til et OL i Oslo blir så skittent som det går an».

VG skrev fredag at Norges Idrettsforbund skal bruke 12 millioner på et eksklusivt hus i Sotsji, som skal brukes som et utstillingsvindu for Norge og for å tiltrekke IOC-medlemmer som skal overbevises om at de må gi 2022-OL til Oslo. Dette er en av årsakene til at Salomonsen svarte nei på henvendelsen fra NIF.

- Nå har Idrettsforbundet ønsket å bruke den til å promotere Oslo-OL under sitt opphold i Sotsji. Det synes jeg ikke er riktig, derfor sa jeg tydelig ifra hva jeg mente, forteller han.

- Nordlys har jo ikke så mye med Oslo å gjøre, så å fronte seg med det synes jeg blir helt feil.

LES SALOMONSENS SVAR PÅ HANS FACEBOOK-SIDE (ekstern lenke)

Vil ha breddeidrett

I sitt svar til Idrettsforbundet skriver Salomonsen at organisasjonen burde bruke ressurser og tid på breddeidretten i Norge framfor det han mener er en opprusting av Oslo by.

- Dette er en satsing på Oslo, men Idrettsforbundet skal favne om hele Norge. Dessuten brukes det så mye ressurser på dette, blant annet 12 millioner på en losje borte i Sotsji, sier Salomonsen.

- Det er tydelig at det ikke er enighet om Oslo-OL, og på landsbasis vet vi at det er langt fra flertall for arrangementet.

- Myndighetene durer fram

Tromsø ble stemt fram som Norges aktuelle OL-arrangør i 2018, men søknaden ble trukket da det ble kjent at arrangementet ville koste staten 28,6 milliarder kroner. Et Oslo-OL i 2022, som fikk flertall blant Oslo-innbyggerne i fjorårets folkeavstemning, har lagt opp til en ramme på 33,7 milliarder kroner.

- Jeg har ingenting imot Oslo, tvert imot. Men hadde det ikke vært for at det faktisk var en demokratisk prosess hvor Tromsø ble valgt som søkerby for neste OL i Norge, og så forkastet, kan det hende jeg hadde tenkt mer positivt om henvendelsen fra Idrettsforbundet nå, sier fotografen.

Hadde du sagt ja hvis det var Tromsø som søkte om OL?

- Det er mer naturlig å bruke mine opptak fra Tromsø dersom det skulle arrangeres OL i Tromsø, all film er jo herfra. Det er jo et litt surt forhold mellom Tromsø og Oslo etter denne prosessen, og så vil de bruke bilder av Tromsø for å promotere et OL i Oslo. Det føler jeg blir feil.

- Overveldende engasjement

Salomonsen valgte å dele forespørselen fra Idrettsforbundet på sin fotoside på Facebook, som har over 110.000 følgere. Innlegget har blitt delt over 5000 ganger.

- Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er kritikk mot person, men sak. Derfor har jeg valgt å sensurere avsenderens navn, sier fotografen.

- Men en så overveldende respons var uventet. Det sier jo litt om engasjementet rundt OL, poengterer han.

Vil vise norsk natur

Informasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund, Geir Owe Fredheim, forteller at de har vært i kontakt med flere fotografer.

- Vi har henvendt oss til mange ulike fotografer i forbindelse med at vi ønsker å hente inn bilder og filmer som viser norsk idrett i norsk natur. Dette materialet skal brukes i Norway House i Sotsji, bekrefter Fredheim.

Han vil derimot ikke kommentere Salomonsens avslag.

- Vi sendte en forespørsel til den aktuelle fotografen som gikk på at vi ønsket å bruke filmene hans av nordlyset, som vi syns var veldig flotte. Vi respekterer hans avslag, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i e-posten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport