Hovedinnhold

Ny VG-måling:

OL-støtten synker igjen

<p>NEGATIV: Tidligere sponsorkonge Jacob Lund mener det må settes strek for Oslos OL-planen. Her er han under VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang i 2009, byen som skal arrangere vinter-OL i 2018.<br/></p>

NEGATIV: Tidligere sponsorkonge Jacob Lund mener det må settes strek for Oslos OL-planen. Her er han under VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang i 2009, byen som skal arrangere vinter-OL i 2018.

Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX
Den norske støtten til et OL i Oslo er svakere enn noen gang. Over hele landet.

Denne saken handler om:

I løpet av noen få uker skal Stortinget og regjeringen avgjøre om den norske OL-søknaden skal få en såkalt ubegrenset statsstøtte. Blant velgerne er svaret et entydig «nei».

InFact gjennomførte onsdag ettermiddag en landsomfattende spørreundersøkelse på oppdrag for VG. Ja-siden har aldri stått svakere i de målingene VG har bestilt.

I går svarte 56,4 prosent at de ikke ønsker OL til Oslo om åtte år. Bare 30,2 svarte at de ønsker seg lekene.

– Dette bør være spikeren i kista. Jeg vil gjerne ha VM i sykkel, og VM på ski, i Norge. Men et OL bør man ikke ha for tredje gang på 70 år, sier OL-motstander og tidligere sponsorkonge i DNB, Jacob Lund, til VG.

Avvik

OL-direktør Eli Grimsby forteller at TNS Gallup har foretatt en undersøkelse for Oslo kommunes OL 2022 etat. Den vil bli offentliggjort i dag.

<p>GIR IKKE OPP: OL-sjef Eli Grimsby , her foran Oslo Rådhus.<br/></p>

GIR IKKE OPP: OL-sjef Eli Grimsby , her foran Oslo Rådhus.

Foto: Frode Hansen, VG

– Den får bli min kommentar til VGs undersøkelse. Vår, opptatt i uke 32 og 33 (august), viser henholdsvis 32 og 34,5 prosent «ja». Nei-siden utgjør 48 prosent i uke 32 og 52 prosent i uke 33. Vi ser jo at det er avvik. VGs måling er litt lavere for ja-siden, sier Eli Grimsby.

– Det betyr at det er halvannen til to millioner nordmenn som ønsker dette, og det er det vi jobber for, tilføyer OL-direktøren – som også understreker at det blant de under 30 år er «betydelig overvekt» for OL 2022 i Oslo.

Hun mener at dagens målinger bekrefter deres målinger foretatt tidligere i sommer.

Jacob Lund påpeker at motstanden også er markant innad i Høyre, som er viktig i OL-saken.

– Fornuften har seiret. Det norske folk lar seg ikke påvirke av propaganda. Idrettslederne bør fokusere på idrett i Norge, ikke i utlandet, mener Lund.

Nord-Norge imot

Forrige gang VG presenterte en egen måling, i mai, fikk nei-siden en oppslutning på 57 prosent mot ja-sidens 34 prosent.

I juni ga så idrettspresident Børre Rognlien uttrykk for at man burde avvente til etter sommeren. Da ville folk ha fått OL i Sotsji mer på avstand, mente han.

Det virker ikke å ha hjulpet. I Nord-Norge er nesten åtte av ti mot et OL i Oslo. På Vestlandet er også motstanden overveldende. Selv i hovedstaden rister folk på hodet: Ja-siden får bare 39 prosent, mens nei-siden høster 49,6 prosent av svarene.

Oslo2022 sendte i mars en såkalt «foreløpig søknad» til Den internasjonale olympiske komité. Men det er først tidlig i januar at den endelige søknaden skal sendes.

Før det må Stortinget avgjøre om man vil gi den norske søknaden en statsgaranti.

Mesterskapet om åtte år er beregnet å koste rundt 35 milliarder kroner, hvor 21,6 milliarder er utgifter som det offentlige må ta seg av.

I det politiske Norge jobbes det hardt i kulissene for å sondere terrenget på Stortinget i disse dager. Selv om Fremskrittspartiet er mot en norsk OL-søknad, skal regjeringen i løpet av få uker vurdere om man innstiller til Stortinget å gi den norske OL-søknaden en statsgaranti.

Hva er din holdning til et eventuelt OL i Oslo i 2022?
For OL: 30,2 %
Mot OL: 56,4%
Usikker: 13,5 %

Blant Høyre-velgere:
For OL: 37,1%
Mot OL: 53,6%
Usikker: 9,3%

Blant Arbeiderpartiet-velgere:
For OL: 31,6%
Mot OL: 54,5 %
Usikker: 13,8%

Region Oslo:
For OL: 39%
Mot OL: 49,6%
Usikker: 11,4%

Utfører InFact Norge AS
Populasjon Norge, innbyggere +18 år
Antall intervjuer 1.020
Feilmargin Maksimalt +/- 3,0 % gjelder totalutvalget
Metode InFact automatiske telefonintervjuer
Periode 27. august 2014

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport