Hovedinnhold

OL-sikkerhet vil koste Norge tre milliarder

HØY SIKKERHET: I Vancouver kostet sikkerhetstiltakene drøyt fire milliarder kroner. Det er trolig litt mer enn det vil koste i Norge. Foto: Mark Ralston, Afp
HØY SIKKERHET: I Vancouver kostet sikkerhetstiltakene drøyt fire milliarder kroner. Det er trolig litt mer enn det vil koste i Norge. Foto: Mark Ralston, Afp
(VG Nett) Justisdepartementet mener at OL-sikkerheten ved eventuelle vinterleker i 2022 vil koste tre milliarder kroner.

Denne saken handler om:

- Dette er noe vi selv ikke har ekspertise på, derfor har vi fått justisdepartementet til å vurdere det, sier OL-sjef Eli Grimsby.

- Dette er både fysiske sikkerhetstiltak og bemanning knyttet til sikkerheten, fortsetter hun.

Sikkerhetskravene i olympiske leker stilles ikke av IOC.

- Det er det enkelte land som selv må vurdere hvilke sikkerhetstiltak som er nødvendige, sier Grimsby.

Scanning av tilskuere

Hun sier at det i tallene ligger utgifter til både politi og eventuelt annet vakthold.

- Her ligger det også inne scanning av tilskuerne, som på en flyplass.

- Må samtlige tilskuere gjennom slike porter?

- Vi ønsker å ha et arrangement som både er trygt og åpent. De to tingene må vi forsøke å kombinere, sier OL-direktøren og kan ikke svare direkte på spørsmålet. - London-OL hadde de strengeste sikkerhetstiltakene noen gang, men folk merket nesten ingenting til det. Der vil vi ha noe å ta etter London på.

- Folk skal føle seg trygge på en måte som gjør at det samtidig ikke virker uvennlig eller avvisende, sier Eli Grimsby.

Under de siste vinterlekene, i Vancouver i 2010, var sikkerhetsutgiftene på over fire milliarder kroner, muligens enda mer.

Den gang ble utgiftene fem ganger så høye som Canada hadde estimert da de søkte om lekene. Vancouver ble tildelt lekene etter 11. september-aksjonene, nærmere bestemt i 2003.

- Vi har lagt inn en margin som gjør at det ikke skal bli noen sprekk i forhold til budsjett, sier Oslo-sjefen Eli Grimsby.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport