Hovedinnhold

Oslo-OL kan bli to ukers pampefest:

IOC krever gratis sprit på stadion og cocktail-fest med Kongen

** Inviterer seg selv til Slottet **Egne veier, innganger og VIP-barer ** 50 luksusbiler med sjåfører

<p>DRINKER PÅ KONGEHUSET: IOC ser helst at Kong Harald og dronning Sonja tar regningen for alkoholen som skal nytes under åpningseremonien. Her er kongeparet på vei opp fra Kongeskipet i september.<br/></p>

DRINKER PÅ KONGEHUSET: IOC ser helst at Kong Harald og dronning Sonja tar regningen for alkoholen som skal nytes under åpningseremonien. Her er kongeparet på vei opp fra Kongeskipet i september.

Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Dersom Erna Solberg og Høyre går inn for OL sier de ikke bare ja til idrettsfest, men også et heidundrende pampeparty.

Denne saken handler om:

Så opptatt er IOC-toppene av egne privilegier at de åtte år i forveien har spesifisert hva slags alkoholservering de skal ha på ulike arrangementer under OL.

DETTE ER IOC

*Den Internasjonale Olympiske Komité (på norsk forkortet IOC eller IOK) administrerer De olympiske leker (OL), det vil si De olympiske sommerleker og De olympiske vinterleker. Organisasjonen eier de olympiske varemerkene og immaterielle rettigheter, og får sine midler gjennom salg og markedsføring av olympisk memorabilia, salg av medierettighetene til lekene samt av sponsorstøtte.


*Norges medlem av IOC har siden 1994 vært Gerhard Heiberg.


*IOC-president er Thomas Bach fra Tyskland.

I alt har Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) 7000 sider med krav og spesifikasjoner til Oslo som søkerby. Mye er normale krav til sikkerhet og arrangementer, men mange sider handler også om hvordan IOC-delegatene skal få et best mulig OL, fyrt opp med kontinuerlig tilgang på alkohol, spesialservice og luksusmat.

VG har gått gjennom de åpne «tekniske manualene» og funnet en rekke intrikate krav du neppe har hørt om.

Blant annet forlanger IOC-medlemmene følgende:

** Å få møte Kongen før åpningsseremonien. Etterpå skal de ha cocktail-mottagelse, hvor drinkene skal betales av Kongehuset eller eventuelt den norske OL-komiteen.

** Full kontroll over alle reklameplasser i hele Oslo by så lenge lekene pågår. Kun IOCs egne sponsorer skal få annonsere. Selv gateselgere må fjernes.

** Alle IOC-medlemmer skal for anledningen få hver sin nye mobiltelefon med norsk abonnement. Telefonen må være av merket Samsung.

Byrådsleder Stian Berger Røsland som leder søkerkomiteen for Oslo-OL bekrefter flere av de mest oppsiktsvekkende punktene overfor VG:

– I Norge er det jo ikke slik at man kan invitere seg selv på besøk på Slottet, så da må i tilfelle hans Majestet invitere IOC dit. Jeg skjønner at det mange av disse punktene kan fremstå som underlige, sier Røsland.

Dette kan skje på Høyres OL-møte onsdag

1) Høyres gruppe gir Erna Solberg marsjordre om å stille en statsgaranti for OL. Dersom flertallet i Høyres gruppe blir veldig stort, vil det bli vanskelig for regjeringen å motsette seg dette.


2) Et lite flertall i Høyres gruppe sier ja til OL. I så fall vil det i all hovedsak være opp til regjeringsmedlemmene fra Høyre å avgjøre saken. Trolig vil det da være Erna Solberg personlig som avgjør spørsmålet.


3) Et flertall i Høyres gruppe sier nei til OL. I så fall vil det være nær umulig for Erna Solberg å gå videre med en OL-søknad og OL-drømmen vil bli knust.


I dag møter Høyres 48 stortingsrepresentanter Erna Solberg for å gi henne råd om hva hun og regjeringen bør gjøre med OL-søknaden:

Vrake den eller si ja og sende den til Stortinget i håp om å skape OL-flertall sammen med Arbeiderpartiet.

– Nøkternhet har stått sentralt

Høyres leder av kulturkomiteen, Svein Harberg, bekrefter at IOCs rolle og krav kan bli et tema.

– Det er ikke unaturlig at vi vil sende signaler om våre tanker rundt det, men det er fullt og helt opp til søkerkomiteen i Oslo å skulle forhandle med IOC om disse kravene, sier Harberg og legger til:

– Det er ingen tvil om at nøkternhet har stått sentralt i debatten om et norsk OL.

Hvor sentralt nøkternhet står for IOC har lenge vært noe mer uklart. Her er en bredere oversikt over krav de stiller til behandlingen av seg selv dersom Oslo skulle få OL:

**TRANSPORT

* Arrangørbyen skal skaffe og betale egne biler med sjåfør til IOC-topper, IOC-medlemmer og andre IOC mener bør ha egen bil med sjåfør

* Øvrig trafikk bør begrenses. IOC foreslår stenging av skoler og at lokalbefolkningen oppmuntres til å ta ferie

* Det bør opprettes egne OL-felt på alle veier hvor IOC-toppene skal ferdes. Her skal vanlige folk og kollektivtrafikk nektes å kjøre

* Egne innganger for IOC-topper på flyplassen

* IOC-presidenten skal mottas på høytidelig vis ute på rullebanen ved ankomst Norge

* Trafikkregler og trafikklys må tilpasses slik at OL-trafikken blir prioritert

* Forbud mot å svinge av på veier til og fra OL-anlegg

**EGET IOC-HOTELL

* Skal være spesielt godt vasket på forhånd og servicefolk skal være i alarmberedskap til å reparere den minste feil øyeblikkelig.

* IOC-medlemmene skal mottas med et smil ved ankomst på hotellet

* Døgnåpen legevakt tilgjengelig på selve hotellet

<p>OL-GLISET: Kronprins Haakon og Thomas Bach fant tonen under et arrangement i det norske hus i Sotsji. Hvis Bach og resten av IOC-gjengen får bestemme, blir det mer kongelig mingling neste gang.<br/></p>

OL-GLISET: Kronprins Haakon og Thomas Bach fant tonen under et arrangement i det norske hus i Sotsji. Hvis Bach og resten av IOC-gjengen får bestemme, blir det mer kongelig mingling neste gang.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG

* Velkomsthilsen fra lokal OL-sjef og hotelldirektør satt frem på rommene sammen med sesongens frukt og kaker.

* Varm frokostbuffet med nye retter fra dag til dag. Ekstra bemanning slik at pampene slipper stå i kø.

* Barer på hotellet må holde oppe «ekstra sent» og i minibarene skal det være Coca-Cola-produkter

* 24-timers romservice, butlerservice og vaske- og presseservice

* Hotellet må ha butikker og disse får ikke stille ut produkter som konkurrerer med OL-sponsorene

**MØTEROM

* Må ha umiddelbar tilgang til all-inclusive bankettservice

* Alle rom må holde nøyaktig 20 grader hele tiden

* Møterommet IOCs styre skal benytte må utstyres med et rektangulært møtebord som er tomt i midten

**OPPLEGG PÅ STADION

* IOC-medlemmene skal slippes av like utenfor stadion, og eskorteres til VIP-loungen av dedikert personale

* Der skal det være kontinuerlig tilgang på nok mat og drikke av «høy kvalitet». Småretter og kanapeer er ikke godt nok

* Tilbudet av varmmat må skiftes ut jevnlig da IOC-toppene kan risikere å måtte spise flere måltider i samme lounge i løpet av OL

OL-veien videre

Onsdag 1. oktober

Høyres gruppe i Stortinget gir et råd til Erna Solberg om hva hun bør gjøre med den norske OL-saken.


Innen slutten av oktober

OL-søknaden blir tema i statsråd og Frp vil ta dissens dersom Høyre går inn for å stille en statsgaranti. Saken oversendes Stortinget. Nå må også Arbeiderpartiet ta stilling til saken.


Desember

Stortinget beslutter om det skal gis en statsgaranti for et OL i 2022.


7. januar 2015

Den endelige søknaden må sendes til IOC, og da må en statsgaranti være på plass. Hvis ikke er Oslo ute av konkurransen.


31. juli 2015

IOC avgjør om det blir Oslo, Almaty i Kazakhstan eller Beijing i Kina som tildeles de olympiske vinterleker for 2022.

* Alt møblement skal være OL-profilert og ha «OL-utseende», og det skal være lett å finne frem mellom loungen og seter på tribunen

* Under åpnings- og avslutningsseremonien må det være komplett bar tilgjengelig. På konkurransedager er det ok med bare øl og vin i loungen på stadion.

– Opptatt av gode norske verdier

Hvor mange av punktene som faktisk blir en realitet ved et eventuelt Oslo-OL i 2022 avhenger av forhandlinger mellom Oslo og IOC etter at Stortinget eventuelt vedtar å gi statsgaranti slik at søknaden kan sendes.

Eli Grimsby er direktør i Oslo kommunes OL-etat. Hun kan ikke kommentere alle de ulike kravene direkte, men sier hovedregelen må være at IOC-medlemmene betaler for seg selv.

– Men er det aktuelt å for eksempel lage egne filer i veibanen for IOC-medlemmer, slik de krever?

­– Det er ikke aktuelt å bygge egne filer for dem. De kan, om de ønsker, benytte seg av de samme filene som vil bli reservert utøvere og annet akkreditert personell. Biler og privatsjåfører vil også måtte betales av IOC selv og ikke av norske skattebetalere, sier Grimsby – og fortsetter:

– Vi er opptatt av å lage et OL innenfor gode norske verdier, og det er fullt mulig med disse kravene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport