Hovedinnhold

Spår Norges dårligste OL på 40 år

• Kaggestad: – Det pleier å stemme
• Øvrebø: – Målet er å gjøre det bedre enn i London

MEDALJEKANDIDAT: Håndballjentene er ifølge Infostrada en av to norske medaljekandidater foran OL i Rio. Her fra gullkampen i håndball-VM i desember.
MEDALJEKANDIDAT: Håndballjentene er ifølge Infostrada en av to norske medaljekandidater foran OL i Rio. Her fra gullkampen i håndball-VM i desember. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Ifølge statistikkleverandøren Infostrada spås Norge to medaljer i Rio. Det blir i så fall verste resultat siden OL i 1976.

Denne saken handler om:

Får Infostrada rett, vil det være dårligste resultat medaljemessig for Norge siden 1976 – hele 40 år siden. Man må også 52 år tilbake for å finne en dårligere statistikk for Norge. Da tok Norge ingen medaljer.

LES OGSÅ: Uaktuelt å avlyse OL på grunn av zika-viruset

Hvis statistikken viser seg å stemme, vil Norge ende opp som den 47. beste nasjonen, eller 36. dårligste, om du vil. Statistikken til Infostrada er basert på tidligere OL, VM og World Cup, hvor resultat, tidspunkt for resultat, og hvilken konkurranse spiller inn. Altså er spådommen reell om OL hadde blitt arrangert i morgen.

Målsetning: Fire medaljer

OPTIMISTISK: Sportskommentator Johan Kaggestad er mer optimistisk enn statistikkleverandøren Infostrada, og mener at Norge tar to til fire medaljer i Rio.
OPTIMISTISK: Sportskommentator Johan Kaggestad er mer optimistisk enn statistikkleverandøren Infostrada, og mener at Norge tar to til fire medaljer i Rio. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

Johan Kaggestad mener at spådommen er realistisk, til tross for at det ikke ser lovende ut for Norge.

OKPARAEBO: – Vi får ta med myggnetting

– Det er ganske fornuftig. Det er en ren statistisk vurdering av det som har skjedd, og det pleier å stemme. Men, det er litt dårligere enn det Tore Øvrebø har markert for Olympiatoppen. I et møte for noen uker siden var det fire medaljer som var målsetningen, forteller han.

LESTE DU DENNE? – OL bør avlyses

– Hvem var medaljekandidatene?

– Det var håndballjentene, dobbeltsculleren i roing og ytterligere to, uten at han ville si noe om hvem det var, sier Kaggestad.

Kan ikke være dårligere enn i London

Gull til håndballkvinnene er en av medaljene Infostrada spår, og etter den siste VM-triumfen er det nok ikke overraskende for folk flest. Den andre medaljen er sølv til roerne Kristoffer Brun og Are Strandli i øvelsen dobbeltsculler.

Forrige sommer-OL i London ble en norsk fiasko med bare fire medaljer. Kaggestad er klar på hva han tenker om det.

LES OGSÅ: OL-håp tror benbrudd kan ha reddet Rio-drømmen

– Det var en nedtur, og dårligere enn det må det ikke være i Rio, altså.

Toppidrettssjef ved Olympiatoppen, Tore Øvrebø, bekrefter at målet er å gjøre det bedre enn i London for fire år siden.

– Det er en realistisk, men krevende målsetning, og det er det vi jobber med nå. Vi vet at utøverne som skal til Rio ligger godt an, men det er samtidig mye som kan skje og marginene er små, sier han til VG.

LESTE DU DENNE? Slik kan håndballgutta komme til OL

Rekruttering hovedproblem

I Beijing i 2008 tok Norge ni medaljer, og i Athen i 2004 kunne utøverne ta med seg seks medaljer hjem. Kaggestad mener at levesettet i de vestlige landene er mye av skylden for at kurven går nedover.

LES OGSÅ: Hergeirsson spår keeper-revolusjon før Rio-OL

– Det som er utfordringen er at særforbundene må klare en prestasjonskultur og klare å få nok ungdommer inn i idretten som vil legge ned det som skal til. I de vestlige landene med meget høye levestandarder og behagelige levesett så blir det verre og verre å få ungdommer som er trenbare.

Øvrebø er enig i at det å skape en prestasjonskultur for ungdom er et problem, men forteller at satsingen på særforbundene har økt.

LES OGSÅ: Rio-OL kan felle toppidrettssjefen

– Den langsiktige prioriteringen kan være vanskelig, og det er utfordrende å få ungdommer til å trene og tenke som verdensenere uten at de er i nærheten per dags dato. Særforbundene har ofte små lag med lite penger, og det er en utfordring å skaffe trenere og utøvere. Men jeg ser positivt på fremtiden når det gjelder idrettene, på samme måte som jeg ser positivt på kommende OL i Rio, forteller toppidrettssjefen.

LES OGSÅ: 11 dopingtatt – utestenges fra OL

Kaggestad drar også frem rekruttering som et hovedproblem for idrettene.

– Ja, nå må det satses på å skape gode kulturer innenfor de forskjellige idrettene. Vi har en del idretter som har skapt regelmessig gode resultater, som for eksempel i roing og seiling, og i skyting har vi også folk som er medaljekandidater. Og så har vi selvsagt håndballjentene, og hvis vi får med et jentelag i fotball og et herrelag i håndball vil de med en gang være i medaljesjiktet.

– Norge tar fire medaljer

Kaggestad er selv mer optimistisk foran lekene i august.

– Jeg synes budsjettet til Tore Øvrebø er ganske fornuftig. Norge ligger etter min mening i sjiktet mellom to og fire medaljer.

– Hvem tar de fire medaljene?

– Håndballjentene, en robåt, Tutta Pettersen i golf, og så er det en skytter som ligger ganske godt an. Det som alltid skjer i OL er at det dukker opp en Bartosz Piasecki, vet du, sier Kaggestad og ler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport