Hovedinnhold

OL 2014

Mener OL-stjerner har blitt misbrukt av spillselskap

* Norges skiforbund til VG: - Dette skal svi økonomisk
* Unibet fjernet bilder av Johaug og Northug fredag ettermiddag

KONTROVERSIELT BILDEBRUK: Therese Johaug (t.h.) og Petter Northug profilerte Unibets nettsider i forkant av OL. Det skal koste selskapet dyrt, hevder Norges skiforbund. Foto: Mattis Sandblad
KONTROVERSIELT BILDEBRUK: Therese Johaug (t.h.) og Petter Northug profilerte Unibets nettsider i forkant av OL. Det skal koste selskapet dyrt, hevder Norges skiforbund. Foto: Mattis Sandblad
SOTSJI/OSLO (VG) Spillselskapet Unibet har brukt store bilder av Therese Johaug (25) og Petter Northug (28) på nettsidene sine. Nå setter Norges skiforbund advokat på saken.

Denne saken handler om:


Forbundet reagerer voldsomt etter at de ble gjort oppmerksom på saken fredag ettermiddag.

- Det skal svi økonomisk. Dette er det dummeste Unibet noensinne har gjort, sier en forbannet markedssjef Bernt Halvard Olderskog til VG.

På nettsidene til Unibet har brukerne blitt møtt av to store bilder av Petter Northug og Therese Johaug. Ingen av dem har avtaler med selskapet, som er en direkte konkurrent av Norsk Tipping.

At OL starter i kveld, gjør saken enda mer alvorlig: Etter 30. januar har ikke utøverne anledning til å reklamere for andre sponsorer enn dem den internasjonale olympiske komité (IOC) er tilknyttet. Brudd på reglene kan straffes knallhardt av IOC.

Norges skiforbund satte fredag ettermiddag advokat på saken.

- Å bruke Petter til å fremme et hvilket som helst produkt vi ikke har avtale med, er uaktuelt. Og i OL-perioden er det enda verre, sier Northugs manager Are Sørum Langås til VG.

Han reagerer sterkt når han hører at Unibet bruker Northug og Johaug i sin promotering for tippeproduktene deres.

- De som også har lov til å bruke Petter i markedsføring må ta bort alt under OL, sier Langås.

Styggeste noensinne

GODT SYNLIGE: Her er et utsnitt av det som møtte brukerne på Unibets nettside. Foto: Faksimile: Unibet.com
GODT SYNLIGE: Her er et utsnitt av det som møtte brukerne på Unibets nettside. Foto: Faksimile: Unibet.com

Også apparatet rundt Therese Johaug reagerer.

- Vi har ikke noen avtale med Unibet, og det er ekstra spesielt når det er OL. Vi har pratet med alle private sponsorer, som har tatt bort promotering fra butikker, og stengt nettsider for å være innenfor reglementet, sier manager Jørn Ernst til VG.

Skiforbundet forfattet fredag et brev til Unibet, med beskjed om å fjerne bildene. Forbundet vil komme tilbake til krav på et senere tidspunkt.

- Dette er ekstremt graverende, og det styggeste bruddet vi noensinne har sett. Vi finner oss ikke i det, og jeg oppfordrer til boikott av en cowboyaktør som dette, sier Olderskog.

Fjernet bildene

Unibet fjernet bildene fra sine nettsider etter at saken begynte å rulle fredag ettermiddag.

- Bildene er kjøpt fra et internasjonalt bildebyrå, uten noen form for begrensning. Vi leste kanskje ikke de interne OL-reglene godt nok, og det beklager vi, men bildene er nå fjernet, understreker pressetalsmann Kjell Hanssen.

Han bekrefter at selskapet ikke har avtaler med hverken Johaug eller Northug.

IRRITERT: Bernt Halvard Olderskog. Foto: Scanpix
IRRITERT: Bernt Halvard Olderskog. Foto: Scanpix

Hanssen ønsker ikke å drøfte hvorvidt Unibet kan bruke innkjøpte bilder av utøvere de ikke har avtaler med utenom OL-perioden, men kommer med følgende oppfordring til Norges skiforbund i ettermiddag:

- Pust med magen! Når det gjelder bruken av OL-symboler, har vi vært veldig bevisst på det. Du finnner ikke ringer eller lignende på våre nettsider, sier Hanssen.

Johaug tenker profil

Hos skiforbundet er imidlertid markedssjef Olderskog forbannet. Han trekker spesielt frem Therese Johaug:

- Hun er ekstremt opptatt av sin egen profil. Therese vil være naturlig i alt hun gjør, og sier nei til masse som ikke passer profilen hennes. Og så opplever vi altså at det kommer en aktør og gjør dette uten å spørre om lov. Unibet er antakeligvis den siste aktøren på kloden hun vil kobles til, sier markedssjefen.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund karakteriserer saken som alvorlig, etter å ha sett annonsen på VGs nettbrett i Sotsji.

- Dette er definitivt ulovlig, og absolutt ikke akseptabelt. Det at de gjør det under OL gjør det hele enda verre, sier han.

REAGERER: Generalsekretær Inge Andersen i NIF, her i Sotsji på fredag. Foto: Helge Mikalsen
REAGERER: Generalsekretær Inge Andersen i NIF, her i Sotsji på fredag. Foto: Helge Mikalsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport