Hovedinnhold

OL 2014

«Når noen av de beste gutta sliter med å stå oppreist etter hoppene, da begynner det å bli langt»

** Svindal var tredje raskest på dagens utfortrening

LANGE SVEV: Aksel Lund Svindal og de andre alpinistene får ingen lett oppgave i OL-løypa, som er krevende fra start til bånn. Foto: Helge Mikalsen, VG
LANGE SVEV: Aksel Lund Svindal og de andre alpinistene får ingen lett oppgave i OL-løypa, som er krevende fra start til bånn. Foto: Helge Mikalsen, VG
SOTSJI (VG) Aksel Lund Svindal (31) mener de lange hoppene i OL-utforløypa er helt på grensen av hva utøverne kan tåle.

Denne saken handler om:

- Vi kjørte her for to år siden også, og (Vladimir) Putin fortalte at han syntes utfor var skikkelig tøft, en sport for ordentlige mannfolk. Han ville det skulle være tøft, og slik er det tydeligvis nå også, sier Svindal til VG med et smil.

På dagens utfortrening i Roza Khutor kjørte Svindal inn til tredje beste tid. Det var ikke vanskelig å se at flere av utøverne hadde problemer oppe i løypa - mange gjorde feil, mistet porter og kom ut av kurs.

- For min del gikk det greit, men det er ikke helt konge. Man får bra fart, men forholdene er vanskelige, sier Svindal.

Etter å ha kjørt i mål tok 31-åringen seg god tid til å prate med pressen i såkalt «mixed zone». Med solbrillene godt plassert på nesa i solsteken, var gullfavoritten til søndagens kremøvelse - OL-utforen - i strålende humør.

Om enn litt preget av lange svev.

Bred enighet

De lange hoppene i løypa er nemlig noe som skaper en smule hodebry for alpinistene.

- I dag var de ti meter lenger enn hva de var i går. Blir de enda ti meter lenger, så går det ikke, sier Svindal.

Om løypa blir hardere og farten høyere, vil også svevene bli lengre for alpineliten. Det er ikke Svindal særlig interessert i - og han er ikke alene.

- Jeg syntes hoppene var lange, og da jeg kom i mål syntes tydeligvis alle andre det også, sier han.

TUNGA BEINT I MUNNEN: Aksel Lund Svindal medgir at det ikke er noen lett sak å skulle kjøre feilfritt ned alpinløypa i Roza Khutor. Foto: Helge Mikalsen, VG
TUNGA BEINT I MUNNEN: Aksel Lund Svindal medgir at det ikke er noen lett sak å skulle kjøre feilfritt ned alpinløypa i Roza Khutor. Foto: Helge Mikalsen, VG

God målestokk

Svindal bruker canadiske Erik Guay som et eksempel, som er den alpinisten han mener takler slike hopp aller best. Mens de andre utøverne kan gjøre feil i svevene, er Guay stort sett alltid feilfri.

- Det gjør ham til en bra målestokk for oss. Vi var enige om det nede i målområdet her at blir hoppene lenger nå, så går det ikke. Når noen av de beste gutta sliter med å stå oppreist etter hoppene, da begynner det å bli langt, slår Svindal fast.

Matthias Mayer var raskest på dagens trening, med tiden 2.06,51. Carlo Janka fulgte som nummer to, med Svindal på tredje, 55 hundredeler bak. Kjetil Jansrud kjørte inn til ått ende beste tid.

Løype-diskusjoner

Hoppene i alpinanlegget i OL-byene er ikke de eneste som har stjålet spaltemillimetere denne uken. Snowboarderne har hatt problemer med sine løyper, blant annet fordi hoppene har vært for store.

Det gjorde at de sammen krevde endringer tidligere denne uken. Blant annet ville de at tre av hoppene skulle kappes, at de var for store og for høye.

Det var i denne løypa at et av Norges store medaljehåp, Torstein Horgmo, falt og brakk kragebenet på mandag. OL røk dermed for snowboarderen.

PS! OL-utforen kjøres førstkommende søndag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Alpint

Se neste 5 fra Alpint