Hovedinnhold

«Tidenes største» er endelig nr. 1 igjen

** Ekspert: - Egner seg ikke til idrett, snarere kunst
** OL-deltageren er nesten like respektert som Nelson Mandela

ENDELIG: Roger Federer kaster seg på kne i det han forstår at han har tatt sin 7. Wimbledon-tittel forrige søndag. Innfelt f.v.: Rivalen Rafael Nadal, da han slo Federer i 2008. Federers kone Mirka og døtrene Myla Rose og Charlene Riva. Federer kysser Wimbledon-trofeet for 7. gang. Foto: Reuters/AFP/Pa
ENDELIG: Roger Federer kaster seg på kne i det han forstår at han har tatt sin 7. Wimbledon-tittel forrige søndag. Innfelt f.v.: Rivalen Rafael Nadal, da han slo Federer i 2008. Federers kone Mirka og døtrene Myla Rose og Charlene Riva. Federer kysser Wimbledon-trofeet for 7. gang. Foto: Reuters/AFP/Pa
(VG Nett) Sveitseren Roger Federer (30) er tilbake på topp akkurat i tide til OL. Nå skal han ta gull på favorittarenaen.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

Før sesongen 2008 fikk Roger Federer kyssesyken.

Det høres kanskje rart ut, for hvordan kan et konsept, en greie, få kyssesyken? Fra 2004 til 2007 var Roger Federer hele greia. Han vant alt. 247 seire mot 15 tap, åtte Grand Slam-titler.

Han knuste motstanderne sine med den største selvfølge, ikke med sånn innbitt innsats og gammeldags tæl som i gode sportsfilmer, men dansende rundt på banen, tilsynelatende uten å svette i det hele tatt.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Federer er på vår 3. plass.

Religiøs opplevelse

Så god var han, at det å se ham spille på sitt beste, for mange kunne oppleves som noe dypt og viktig.

- Det er noe av det mest nytelsesrike jeg har opplevd med klærne på. Federer egner seg ikke til idrett, snarere kunst. Jeg kan ikke nevne noen annen idrettsmann som utøver sporten sin med samme naturlighet. Roger Federer ble født som tennisspiller, sier Aftonbladets tennisjournalist Stefan Holm til VG Nett.

Han er ikke alene om den følelsen.

Den tenniselskende, amerikanske forfatteren David Foster Wallace skrev for eksempel i 2006 en artikkel ved navn «Federer som religiøs opplevelse».

FORBILDE: Federer leker med «Feder-Bear», en figur lansert i 2006, i forbindelse med arbeidet hans som UNICEF-ambassadør. Foto: AFP
FORBILDE: Federer leker med «Feder-Bear», en figur lansert i 2006, i forbindelse med arbeidet hans som UNICEF-ambassadør. Foto: AFP

Barberhøvel-trioen

For de fleste her hjemme var han nok også mer fenomen enn tennisspiller.

Kanskje ikke som for Foster Wallace, en flukt fra livets og kroppens begrensninger, men som et ansikt på glanset papir ved siden av en dyr klokke, eller som et godt argument for å barbere seg.

Oftere enn noen andre så man ham løfte trofeer mot slutten av sportsnyhetene, men enda oftere så man ham som en del av den elegante barberhøvel-trioen Tiger Woods, Thierry Henry og ham: Tennisens George Clooney. Den glattbarberte maskulinitetens ideal.

Kyssesyken passet ikke inn.

Tidenes kamp

Men plutselig, i 2008, var Federer menneskelig. Novak Djokovic knuste ham i semifinalen i Australian Open, og da grussesongen startet, Rafael Nadals favorittid på året, ble han feid av banen av sin spanske rival i tre turneringer på rad.

Rivaleriet de to i mellom vokste seg større enn noensinne.

Så kom sommeren og kampene på gress, Federers favorittunderlag, og han begynte å komme til seg selv igjen.

Formen toppet seg til sesongens store høydepunkt, Wimbledon-turneringen i London, og historien om Federer og Nadal nådde klimaks da de begge tok seg til finalen på Centre Court, 6. juli 2008.

Det ble en vanvittig kamp.

- Fullstendig magisk. Det må være den beste tennismatchen som noensinne har vært spilt. Bedre enn Wimbledon-finalen mellom Björn Borg og John McEnroe i 1980 - og det sier jeg som svensk, sier Stefan Holm.

Etter 65 gress-seire på rad, fem historiske sett og nesten fem timer, måtte Roger Federer endelig gi tapt i tennisens mest prestisjefulle turnering.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIDENES MATCH: Rafael Nadal la seg spontant vannrett da han slo Roger Federer i Wimbledon-finalen 2008. Foto: AP
TIDENES MATCH: Rafael Nadal la seg spontant vannrett da han slo Roger Federer i Wimbledon-finalen 2008. Foto: AP

- Jeg er et lykkelig menneske som fikk oppleve den matchen på plass i Wimbledon, fortsetter Holm.

Hva er ditt beste OL-minne? Skriv din historie i protokollen! 

Kampen anses ofte som et troneskifte mellom legenden Federer og den litt yngre og kraftigere Nadal, selv om det skulle drøye to år til før spanjolen tok over toppen av ATP-rangeringen, den poengbaserte listen over verdens beste, mannlige tennisspillere.

Siden den gang har det hele tiden vært snakk om at Federer begynner å bli gammel, at karrieren er på hell.

Hjemmebane

Og de siste årene har vært tyngre for ham, i hvert fall på banen.

For mens han har falt fra 1. plass til 2. plass til 3. plass på rangeringslisten, har han kanskje konsentrert seg mer om de snart 3 år gamle tvillingdøtrene Myla Rose og Charlene Riva, og kona Mirka, som han giftet seg med i 2009.

Hun er en tidligere tennisspiller uten den helt store karrieren. De to møtte hverandre under OL i Sydney i 2000, før Federers karriere skjøt fart, og siden har hans nære og trofaste forhold til sin fire år eldre kjæreste vakt beundring både i og utenfor tennismiljøet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DOUBLE: Roger Federers kone Mirka sammen med tvillingdøtrene Myla Rose og Charlene Riva, da de så pappas comeback i årets Wimbledon. Uvisst hvem som er hvem av døtrene. Foto: Reuters
DOUBLE: Roger Federers kone Mirka sammen med tvillingdøtrene Myla Rose og Charlene Riva, da de så pappas comeback i årets Wimbledon. Uvisst hvem som er hvem av døtrene. Foto: Reuters

Ambassadør

For slik det ofte er med de aller største idrettsutøverne - tidenes største - er Federer mer enn en utøver av sporten sin.

Med beskjeden og sympatisk oppførsel utenfor banen er han blitt populær også blant folk som ikke nødvendigvis følger tennis så nøye.

Flere nyheter om OL 2012? Sjekk vår samleside! 

I en såkalt Leader RepTrak-undersøkelse i fjor, hvor mer enn 50.000 mennesker verden over ble spurt om hvilken offentlige person de respekterte og stolte på mest, kom han på 2. plass.

Bare den tidligere sør-afrikanske presidenten og anti-apartheid-helten Nelson Mandela havnet over ham.

FIN FYR: Nelson Mandela er den eneste personen med bedre rykte enn Roger Federer, skal vi tro en undersøkelse fra i fjor. Foto: AFP
FIN FYR: Nelson Mandela er den eneste personen med bedre rykte enn Roger Federer, skal vi tro en undersøkelse fra i fjor. Foto: AFP

Konge i grevens tid

Roger Federer anses som den største tennisspilleren noensinne. Og nå er han endelig nummer 1 igjen.

Etter den etterlengtede seieren i årets Wimbledon-turnering, rykket han nemlig forbi både Nadal og daværende ener Novak Djokovic på rangeringen.

Og i dag, mandag, slår han en ny rekord. Med sin 287. uke som nummer 1, går han forbi barndomshelten Pete Sampras.

Sampras, som han selv, 19 år gammel, sensasjonelt slo ut av åttendedelsfinalen i Wimbledon i 2001. Det var kanskje der det startet, og nå er det kanskje i ferd med å avsluttes.

Topplasseringen er et svar til tvilerne, og en mulighet til å gi seg på topp.

For når OL-finalen er avgjort på «Federers» Wimbledon-anlegg i London om få uker, er det bare tre dager til han fyller 31 år.

- Han har vunnet 17 Grand Slam-titler, flere enn noen andre. Han innleder i dag sin 288. uke som verdensener, lengre tid enn noen andre. Og det i en tid der antallet profesjonelle tennisspillere er flere enn noensinne, påpeker Stefan Holm.

For tidenes største kan det være på tide å trekke seg tilbake. Andre har fortsatt mål igjen å nå.

- Ja, det finnes til og med nordmenn på ATP-rangeringen, selv om få mennesker har hørt om Soma Kesthely (nr. 1622) og Sander Brendmoe (1825), avslutter Holm.

Men først er det OL.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport