Hovedinnhold

Sørkoreansk OL-rebell slipper militærtjeneste

KONTROVERSIELT: Park Jong-woo feiret OL-bronsen med forbudt, politisk budskap. Foto: Scanpix/AP.
KONTROVERSIELT: Park Jong-woo feiret OL-bronsen med forbudt, politisk budskap. Foto: Scanpix/AP.
Fotballspilleren Park Jong-woo blir fritatt fra militærtjeneste etter OL-bronsen, selv om han var uønsket på seierspallen.

Denne saken handler om:

Det var under feiringen av 2-0-seieren i bronsekampen mot Japan at Park holdt opp en plakat med påskriften «Dodko er vårt land».

Det er en referanse til øygruppen som kalles Dodko i Sør-Korea og Takeshima i Japan. Den ligger midt mellom de to landene, og begge gjør krav på øyene. Situasjonen har vært ekstra spent etter at Sør-Koreas president Lee Myung-Bak overraskende besøkte øyene bare timer før kampen.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) forbyr politiske ytringer under OL, og Park ble nektet å stille på seierspallen da lagkameratene mottok sine bronsemedaljer. Samtidig har IOK innledet en gransking av saken.

Situasjonen har reist spørsmål om hvorvidt Park, i likhet med lagkameratene, skal fritas fra den obligatoriske militærtjenesten på to år i hjemlandet. Det var nemlig lovnaden til alle sørkoreanere som dro fra London-OL med medalje.

Tirsdag opplyste idrettsminister Choe Kwang-shik at Park skulle få lov til å hoppe over tiden i uniform, selv om han aldri mottok en medalje og uavhengig av utfallet av IOKs gransking.

- Vår militærlov sier at de som blir nummer tre eller bedre i OL, vil bli fritatt fra tjenesten. Den nevner ikke en faktisk medalje.

- Han ble nummer tre i OL-turneringen i fotball som en del av et lag, sa Choe til en sørkoreansk TV-kanal.

En talsmann for Sør-Koreas fotballforbund har tidligere understreket at Park fikk plakaten fra en tilskuere, og at hendelsen ikke var planlagt på forhånd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport