Hovedinnhold

Rifleskytteren som ble hele Indias gullgutt

** Fikk privat skytebane av foreldrene i barndommen - trente 14 timer daglig
** Ryggskade satte karrieren i fare - kom tilbake og tok Indias første OL-gull noensinne
** Rifleskytteren Vebjørn Berg konkurrerte mot Bindra i Beijing: - Skjønte det var noe stort

GULLGUTTEN: Abhinav Bindra feirer OL-gullet etter hjemkomsten til India i 2008. Ved hans side moren Babli. Foto: AP
GULLGUTTEN: Abhinav Bindra feirer OL-gullet etter hjemkomsten til India i 2008. Ved hans side moren Babli. Foto: AP
(VG Nett) I nesten ett år hadde rifleskytter Abhinav Bindra (29) så store ryggproblemer at han knapt klarte løfte børsa. Så sikret han Indias første individuelle OL-gull noensinne.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

- Mitt livs opplevelse, sa Bindra like etter at han hadde skutt seg til OL-gull i Beijing i 2008.

Hva er ditt beste OL-minne? Skriv historien i protokollen !

Bindras fantastiske skyteprestasjon sørget ikke bare for en jubelkveld for ham selv, men også for fedrelandet. Aldri hadde noen inder klart å ta et individuelt OL-gull før, så 29-åringen skjøt seg inn i historiebøkene.

Med 100 dager igjen til OL, starter VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London.Adbhinav Bindra er på vår 23. plass.

Privat skytebane

Abhinav Bindra ble født i Dehra Dun i 1982. Foreldrene Apjit og Babli Bindra var velstående, og sørget for å installere en innendørs skytebane i sitt hjem i Patiala.

Der trente Bindra opp mot 14 timer daglig, ifølge One India News. 

Treneren Col Dhillon så tidlig at unge Bindra hadde et talent utenom det vanlige. Da inderen var bare 15 år, satset han for fullt på sporten sin, og under OL i år 2000 var han Indias yngste deltaker.

Året etter satte han ny verdensrekord for juniorer, med scoren 597/600, og supertalentet fortsatte å sanke medaljer de neste årene. Blant annet ble han første inder noensinne til å ta et VM-gull i skyting.

Ryggtrøbbel

Men så begynte motbakkene å komme for Bindra. Etter å ha hatt stor suksess gjennom så mange år fikk han plutselig ryggproblemer i 2006, noe som satte karrieren på vent for alvor.

I løpet av det neste året klarte han knapt å løfte rifla, langt mindre å konkurrere med den.

Det ødela mye av forberedelsene hans for OL i Beijing, men Bindra ble etter hvert helt frisk. Og til tross for at det ble spekulert i at OL var ødelagt for 29-åringen, gjorde han alle spådommer til skamme.

FLASKET OPP: Abhinav Bindra hadde en privat skytebane i kjelleren da han var liten. Foto: AP
FLASKET OPP: Abhinav Bindra hadde en privat skytebane i kjelleren da han var liten. Foto: AP

Flere nyheter om OL 2012? Sjekk vår samleside! 

Indias gullgutt

I kvalifiseringsrunden i 10 meter luftrifle ble han nummer fire, men i finalen utklasset han konkurrentene. Ingen av skuddene hans var under 10.0, og inderen sikret OL-gullet til ellevill jubel i hjemlandet.

- Jeg kan ikke beskrive hvordan jeg følte det akkurat i det øyeblikket, sa han etter bragden.

Hjemme i India skal mange ha stormet ut i gatene rundt om i de ulike byene, hevet seg om halsen på fremmede og gratulert hverandre med nasjonens første OL-gull noensinne. For nasjonen som er en av verdens største konsumenter av gull, handlet alt plutselig om en liten plate av det edle metallet, hengende om halsen på en rifleskytter.

- Jeg har allerede startet jakten på en brud til ham. Nå har jeg mye arbeid foran meg, siden han er landets mest ettertraktede ungkar, sa hans mor Babli i gullrusen.

VG Nett-leser:
Hvilke ambisjoner kan vi ha og hvilke utøvere kan vi håpe på? Alexander Dale Oen, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Gunn Rita Dale Flesjå, Håndballjentene, Jaysuma Saidy Ndure, Andreas Thorkildsen, Christina Vukicevic?
Diskutér her! 

- Skjønte det var stort

Den norske rifleskytteren Vebjørn Berg konkurrerte også i ti meter luftrifle da Bindra tok OL-gullet i 2008. Nordmannen ble nummer 22, og så den avsluttende skytingen fra tribuneplass.

NORSK HÅP: Vebjørn Berg blir etter alle solemerker en av Norges OL-representanter under OL i London. Foto: Scanpix
NORSK HÅP: Vebjørn Berg blir etter alle solemerker en av Norges OL-representanter under OL i London. Foto: Scanpix

- Som regel er det dempet «tennisklapping» når det skytes bra, men i den indiske leiren var det vill jubel. Vi skjønte at det der var noe stort, sier Berg til VG Nett.

Rifleskytteren forteller at det var rimelig stille rundt Bindra i årene før OL, til tross for at han hadde skutt bra mellom 2004 og 2006.

- Han holdt en lav profil, tok noen verdenscupseire, men ingen i OL-året. Gullet var noe overraskende, sier Berg.

Nordmannen kjenner til deler av Bindras bakgrunnshistorie, blant annet at han kommer fra en velstående familie, og at han selv har tjent seg gode penger etter gullet i 2008.

- Men vi ser det også på skytesporten i India, den har blomstret veldig etter dette. Inderne er med og preger de internasjonale resultatene nå, mens før var det bare ham, forteller Berg.

Stor profil

Med gullet på merittlisten melder Bindra seg på blant Indias aller største idrettsprofiler, til tross for at idretter som cricket, tennis og badminton er langt større.

Bindra er imidlertid ikke bare olympisk mester - han har også en utdanning innen økonomi fra USA. Han er daglig leder for Abhinav Futuristics, og har en rekke sponsoroppdrag for både Samsung, teleoperatøren BSNL og Sahara Group.

Om noen måneder er inderen igjen klar for OL - og for å forsøke å forsvare tittelen sin, når lekene braker løs i London i juli.

Sett opp din OL-rangering i kommentarfeltet under artikkelen!

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport