Hovedinnhold

Piasecki til finale etter thriller-semi: - Uvirkelig!

** Fekter om OL-gull eller sølv klokken 21.00 i kveld

SMEKTENDE FEKTENDE: Bartosz Piasecki får en god jubelklem av pappa og trener Mariusz etter semifinalen. Foto: AFP
SMEKTENDE FEKTENDE: Bartosz Piasecki får en god jubelklem av pappa og trener Mariusz etter semifinalen. Foto: AFP
LONDON (VG Nett) Bartosz Piasecki (25) sikret seg plass i finalen etter en råsterk semifinale mot koreanske Jinsun Jung.

Denne saken handler om:

Fakta om fekting

 • En kamp varer i 3 x 3 minutter. Vinneren er den som har flest poeng når tiden er ute, eller den første som får 15 poeng (uansett når det skjer i kampen).
 • Utøverne får poeng for hvert treff de har.
 • Hele kroppen er lovlig treff-flate.
 • Dersom fekterne treffer hverandre samtidig – får begge poeng.
 • Blir fekteren presset bak baklinjen av motstanderen regnes det som treff.
 • Kommer en fekter utenfor sidelinjen må han gå en meter tilbake.
 • Dersom det står uavgjort etter 3 x 3 minutter – vinner den som først får inn et støt i en såkalt «sudden death»-periode på ett minutt.
 • Før «sudden death»-perioden foregår det en loddtrekning, vinneren av loddtrekningen vinner kampen – dersom ingen får poeng i løpet av «sudden death».

  Kilde: Wikipedia og Paal Frisvold

  VG Nett i London

- Helt uvirkelig. Jeg er høyt oppe nå. Nå er jeg garantert enten gull eller sølv. Det er dritgøy å tenke på, sier Piasecki til VG Nett like etter den høydramatiske kampen i Excel Arena i kveld.

Piasecki ble omtalt som sensasjonsfekteren etter avansementet til semifinale tidligere i dag, og gjorde ikke skam på tilnavnet sitt i semien.

- Det var en jevn kamp. Ikke mye som skilte oss, sier 25-åringen.

Protokoll: Piasecki fekter finale klokken 21.00. Send dine lykkeønskninger! 

Nordmannen møter for øvrig Ruben Limardo Gascon fra Venezuela.

Thrilleren

Allerede to minutter før semifinalen mellom Piasecki og Jinsun Jung fra Sør-Korea, var det trampeklapp inne i fektehallen.

Bartosz kom best i gang, og så ut som om han hadde tatt med seg det gode han presterte i semifinalen. Det første poenget gikk til Norge - men koreaneren klarte å kontre.

Det fortsatte jevnt mellom de to, Bartosz virket aggressiv, men også koreaneren var på hugget. Etter den første omgangen sto det 5-5 mellom de to etter en utrolig jevn runde.

Piasecki fortsatte i flytsonen, og tok ledelsen tidlig i runde to. Koreaner klarte å kjempe seg tilbake, og ved fullførte tre minutter sto det høydramatiske 10-10.

Piasecki tok det første poenget i den siste runden, og fikk etterpå poeng på dobbeltstøt. Så gikk han opp til 13 poeng - og så 14. Da ledet han med tre poeng - men begynte også å gjøre feil.

- På 14-11 burde det gå bra, men så gjør jeg to juniorfeil, prøver å bli ferdig for å bli ferdig. Det går ikke på dette nivået, så da får jeg to kjappe tilbake, oppsummerer nordmannen selv.

Piasecki roet seg ned, og sørget for å sikre det siste og avgjørende poenget. Da kunne han gå ned på kne og juble for en sensasjonell finaleplass.

Imponert Lesoil

- Det er helt fantastisk. Nå bare krysser jeg fingrene for at det går minst like bra i finalen, sier den tidligere norske OL-deltageren i fekting Silvia Lesoil til VG Nett.

Lesoil deltok i OL i 2000, og synes det er svært moro at Norge nå har en utøver i en OL-finale.

- Det må være en utrolig følelse, og ikke minst for hans far og landslagstrener. Han har nok gledet seg veldig lenge til å få en mesterskapskandidat i OL. At det er sønnen hans er bare ekstra moro, sier hun.

Slo ut franskmann i kvarten

Bartosz Piasecki sørget for at det norske folk vendte blikket mot fektesporten da han tidligere i dag gikk ned på kne og jublet vilt for seier over franske Yannick Borel. Seieren med sifrene 15-14 sørget for at Piasecki, som er rangert som nummer 23 i OL, tok seg til en råsterk semifinale i dag.

- Det føles helt utrolig. Det har ikke gått opp for meg ennå, sa han til VG Nett etter bragden.

Og nordmannen fikk bare noen timer på seg til å lade opp til en enda viktigere kamp.

Magisk

Klokken 19.00 i kveld gikk han nemlig ut i den mørke arenaen i Excel Arena i London, foran fullsatte tribuner og en nærmest elektrisk stemning.

Piasecki konkurrerer i øvelsen kårde, og rent overordnet går kampene ut på å komme først til 15 poeng på inntil tre omganger, og hver omgang varer i tre minutter.

Semifinalen var i dag Piaseckis fjerde kamp. Før kvartfinalen slo han også ut Geza Imre og Gauthier Grumier, begge høyere rangert enn nordmannen.

FAKTA:

Navn: Bartosz Mariusz Piasecki.
Nasjonalitet: Norsk (født i Polen).
Alder: 25 (født 9. desember 1986).
Klubb: Bygdø.
Våpenarm: Høyre.
OL-øvelse: Kårde.
Verdensranking: 47.-plass.
Utvalgte meritter: 16.-plass EM (2012), 3.-plass EM U23 (2009), 1.-plass nordisk mesterskap (2012), to NM-gull.
Aktuell: Fekter om OL-medalje i London onsdag. Møter sørkoreaneren Jung Jin-sun i semifinalen.

Kilde: NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport