Hovedinnhold

Norges sensasjons-fekter: - Ikke gått opp for meg ennå

* Her skjønner Piasekci at han får fekte om medalje etter seier i kvartfinalen

ØYEBLIKKET: Barthoz Piasekci jubler hemningsløst over seieren i OLs kvartfinale. Foto: NTB Scanpix
ØYEBLIKKET: Barthoz Piasekci jubler hemningsløst over seieren i OLs kvartfinale. Foto: NTB Scanpix
LONDON/OSLO(VG Nett) Knelende foran sjokkerte franske fans innser fekteren Bartosz Piasecki (25) at han er i semifinalen i OL.

Denne saken handler om:

Fakta om fekting

 • En kamp varer i 3 x 3 minutter. Vinneren er den som har flest poeng når tiden er ute, eller den første som får 15 poeng (uansett når det skjer i kampen).
 • Utøverne får poeng for hvert treff de har.
 • Hele kroppen er lovlig treff-flate.
 • Dersom fekterne treffer hverandre samtidig – får begge poeng.
 • Blir fekteren presset bak baklinjen av motstanderen regnes det som treff.
 • Kommer en fekter utenfor sidelinjen må han gå en meter tilbake.
 • Dersom det står uavgjort etter 3 x 3 minutter – vinner den som først får inn et støt i en såkalt «sudden death»-periode på ett minutt.
 • Før «sudden death»-perioden foregår det en loddtrekning, vinneren av loddtrekningen vinner kampen – dersom ingen får poeng i løpet av «sudden death».

  Kilde: Wikipedia og Paal Frisvold

  VG Nett i London

- Å sette seg ned å juble var ren, spontan refleks. Jeg måtte bare ned. Det passet veldig bra å gjøre det foran de franske supporterne, de kommer jo fra fektesportens hjemland, sier en svett, glad og veltalende 25-åring til VG Nett i pressesonen.

Norges nye medaljehåp i kårde slo ut franskmannen Yannick Borel 15-14 i en thriller i Excel Arena onsdag ettermiddag. Klokken 19 i kveld fekter den 23. rangerte nordmannen semifinale mot Jung Jin-sun fra Sør-Korea. Før i dag har Bartosz Piaseckis slått ut Geza Imre og Gauthier Grumier.

- Det føles helt utrolig. Det har ikke gått opp for meg ennå, sier nordmannen til VG Nett mens generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, gir 25-åringen en klem.

Som ettåring flyttet han med familien fra Polen til Norge. Før OL var forventningene til medalje små, men i kveld settes trolig ny seer-rekord på fekting i Norge når NRK sender Bartosz Piaseckis semifinale klokken 19.

Overrasket seg selv

- Hvordan vil du rangere denne prestasjonen?

- Jeg har en medalje i U23, men jeg har aldri vært i nærheten av dette på seniornivå. Dette er det største. Men jeg har alltid hatt troen. Ellers hadde det ikke vært noe poeng i å drive med idrett.

- Hvordan vurderer du muligheten for gull?

- På papiret har jeg ikke sjanse, men fekting er jevnt, og jeg bryr meg ikke om rangeringer på forhånd. Nå har jeg to sjanser, og satser på å ta i alle fall en av dem, sier 25-åringen.

Da første omgang ble satt i gang så det først mørkt ut. Borel sikret kampens fire første poeng med løpeangrep mot nordmannen. Piasecki virket litt anspent det første minuttet, og fikk det ikke helt til å stemme.

- Da tenkte jeg at jeg må fekte over evne hvis jeg skal hente inn det her. Når jeg begynner så dårlig på det nivået her, så er det veldig vanskelig å hente inn, sa Piasecki til VG Nett etter kampen.

Og som sagt så gjort. Etter at han fikk det første poenget virket han fort mer varm i trøya og første omgang endte 9-8 til Borel.

Klarte å snu det tidlig

AVGJØRELSEN: Slik så Bartosz Piaseckis jubelgest ut fra VG Netts presseplass i Excel Arena. Foto: Øyvind Brenne
AVGJØRELSEN: Slik så Bartosz Piaseckis jubelgest ut fra VG Netts presseplass i Excel Arena. Foto: Øyvind Brenne

I fekting er det om å gjøre å komme først til femten poeng. Det fektes inntil tre omganger hver på tre minutter. I den andre omgangen av kvartfinalen var Piasecki klar til å vise hva han var laget av.

Etter bare et halvt minutt hadde Piasecki innhentet franskmannen og stillingen var 10-10. Det mener Piasecki selv var nøkkelen til at han greide å overvinne franskmannen.

- Jeg fikk hentet det fort og det tror jeg var grunnlaget for at jeg greide å snu kampen. Det var jevnt helt til siste støtet satt, sa han.

VG DIREKTE: Følg OL her 

I annen omgang gikk det jevnt mot tretten poeng. Da stakk nordmannen fra og vant. Kampen endte 14-15 og Piasecki kunne juble over semifinaleplass.

- På slutten der var jeg helt ferdig, så det var deilig å få den siste doble. Det var bare ren refleks. Det er helt utrolig, sa en glad Piasecki til slutt.

FAKTA:
Navn: Bartosz Mariusz Piasecki.
Nasjonalitet: Norsk (født i Polen).
Alder: 25 (født 9. desember 1986).
Klubb: Bygdø.
Våpenarm: Høyre.
OL-øvelse: Kårde.
Verdensranking: 47.-plass.
Utvalgte meritter: 16.-plass EM (2012), 3.-plass EM U23 (2009), 1.-plass nordisk mesterskap (2012), to NM-gull.
Aktuell: Fekter om OL-medalje i London onsdag. Møter sørkoreaneren Jung Jin-sun i semifinalen.
Kilde: NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport