Hovedinnhold

Mulig norsk sandvolley-krise etter OL

Treneren: - Spinnangr er for smart til bare å drive idrett

JUBELEN SOM KAN STILNE: Fra v. trener Martin Engvik, sportssjef Jon Grydeland, Martin Spinnangr og Tarjei Skarlund jubler her over seieren mot Canada i gruppespillet. Foto: NTB Scanpix
JUBELEN SOM KAN STILNE: Fra v. trener Martin Engvik, sportssjef Jon Grydeland, Martin Spinnangr og Tarjei Skarlund jubler her over seieren mot Canada i gruppespillet. Foto: NTB Scanpix
LONDON (VG Nett) Suksessen i OL-sanden til tross: Tarjei Skarlund (33) gir seg, mens makker Martin Spinnangr (25) vurderer å gjøre det samme.

Denne saken handler om:

- Det er synd for norsk volleyball at vi mister Tarjei, og selvsagt leit hvis Martin også slutter. Vi kommer til å ta en prat med dem etter sesongen, sier trener Martin Engvik til VG Nett i London.

I går kvalifiserte det norske laget seg for åttendedelsfinalen etter å ha slått Storbritannia. Dermed er laget sikret 9. plass, og i ferd med å markere seg i en turnering hvor absolutt hele verdenseliten er til stede.

- Jeg har ofret veldig mye veldig lenge. Jeg har lyst til å bidra mer inn mot familien. Jeg har ikke lyst til å miste mer av oppveksten til det jeg får av barn (har ett nå, red.anm.), og nå får jeg en fantastisk karriereavslutning i OL, sier Skarlund.

Men i skyggen av jubelen i sanden til det beste norske paret de siste årene er det mørkt for norsk sandvolleyball. Riktignok satser Geir Eithun (33) og Iver Horrem (35) mot Rio i 2016, men duoens alder taler mot suksess på Copacabana. Bak der igjen er det knapt norske OL-kandidater på herresiden. Og i London-OL deltar ingen damelag fra Norge.

- Jeg vet jeg mister Tarjei, så får vi se hva som skjer. Jeg er ikke sikker på hva jeg gjør til høsten, og skal i alle fall ha en god pause etter sesongen, sier Spinnangr til VG Nett.

- For smart

Den 197 centimeter høye Farsunds-mannen er den nye vinen i norsk sandvolleyball. Og han er den eneste på verdensklassenivå i midten av 20-årene. Dermed må Spinny, hvis han skal satse videre, finne en ung spiller og bygge team sammen med ham inn mot Rio i 2016. Da Fædrelandsvennen i sommer først omtalte at Spinnangr teller på knappene, uttalte trener Engvik at det å klaske en ball på heltid ikke er utfordrende nok for 25-åringen.

- Martin er for smart er for smart til bare å drive med idrett. Vi må legge et opplegg hvor han kan få intellektuell utfordring ved siden av. Kanskje han kan fortsette studier ved siden av uten å måtte tenke på å få inn nok penger på sandvolleyballen, sier Engvik til VG Nett.

- På en måte hyggelig å høre. Men motivasjonen for å trene videre er det avgjørende. Det er ikke bare en dans på roser å satse sandvolley. Det er mange reiser, og mye tid borte fra kjæreste, venner og familie, sier Spinnangr, som i pressesonen i London er i godt humør - og fastslår at målet om OL-medalje lever.

Ifølge Engvik er Svein Solhaug, Andreas Takvam og Runar Sannarnes de mest spennende fremtidsnavnene. Han understreker også at Eithun/Horrem kan bli farlige i Rio.

- Det er mange aktuelle talenter, og jeg skulle gjerne dratt med meg en ny spiller opp, men det kommer an på motivasjonen min. Nå er det 50/50, forklarer Spinnangr til VG Nett.

- Hva har penger å si?

- Penger spiller ingen rolle for meg. Jeg kan ikke gå konkurs, men hadde jeg tenkt på penger, hadde jeg ikke tenkt på sandvolleyball i det hele tatt. Da hadde jeg vært i jobb for lenge siden.

Skarlund prioriterer familie

INGEN DANS PÅ ROSER: Tarjei Skarlund, som her danser etter seieren mot Canada, slutter etter OL og en turnering i Polen etterpå. Foto: NTB Scanpix
INGEN DANS PÅ ROSER: Tarjei Skarlund, som her danser etter seieren mot Canada, slutter etter OL og en turnering i Polen etterpå. Foto: NTB Scanpix

Skarlund, som har vært sandvolleyproff i ni år, skal sette seg ned med makkeren de siste fire årene etter OL.

- Jeg håper han fortsetter hvis han har lyst. Det krever veldig mye, og den forsakningen som gjøres med all reisingen må være verdt det. Men jeg vet at Martin vil bli en veldig bra mann for en ny makker, sier Skarlund, som danser på banen etter alle seierne i OL.

- Er det mulig å få opp en god nok makker til Spinnangr når du gir deg?

- Jeg avslutter med det beste samarbeidet noensinne. Med hånden på hjertet kan jeg si at ingen andre på worldtouren har et bedre samarbeid. Det har vært et gap mellom de beste og de nest beste i Norge, men nå kommer det talenter som er kapable til å komme opp hvis det gjøres en knalltøff jobb.

Hvem de norske møter i åttendedelsfinalen blir først klart etter trekningen klokken 22 i kveld. Kampen går enten fredag eller lørdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport