Hovedinnhold

«Mirakeljenta» Yes talent ble oppdaget i barnehagen

** Tidligere landslagstrener Frank Pedersen om 16-åringens gull-løp: - Det umulige ble mulig
** Yes far gikk ut i kinesiske medier for å forsvare datteren mot dopingmistankene

GULLJENTE: Ye Shiwen ble olympisk mester for første gang lørdag. Foto: AP
GULLJENTE: Ye Shiwen ble olympisk mester for første gang lørdag. Foto: AP
LONDON (VG Nett) Tidlig på 2000-tallet oppdaget en barnehagetante i Kina en liten jente med ekstra store hender. Et drøyt tiår senere forbløffer Ye Shiwen (16) en hel idrettsverden.

Denne saken handler om:

- Det umulige ble mulig, sier Eurosport-kommentator Frank Pedersen til VG Nett når han blir bedt om å si noe rundt Yes gull-løp forrige helg.

Hun ble OLs store snakkis da hun i en alder av 16 år svømte inn til verdensrekord og gull, og parkerte herrenes Ryan Lochtes tid på de siste 50 metrene av medleyen lørdag.

Tirsdag kveld tok hun sitt andre gull, da hun knuste konkurrentene på 200 meter medley.

Tidlig oppdaget

Ifølge deltakerinformasjonen for London-OL, er årsaken følgende til at Ye startet med svømming:

«Hun begynte å svømme fordi barnehagetanten oppdaget at hun hadde store hender».

Ye vokste, ifølge Daily Mail, opp i Hangzhou, en by i Øst-Kina som teller cirka 6,2 millioner innbyggere. Der bodde hun sammen med familien sin, helt til de store hendene og det atletiske potensialet hennes ble oppdaget.

Ye ble deretter skrevet inn ved Chen Jingluin sports school, og sendt av gårde. Ved skolen mente man først at den vesle jenta ville passe best til å løpe, men etter hvert ble hun penset inn på svømming.

Ye fikk tidlig vist potesialet sitt i bassenget. Allerede som 11-åring vant hun sitt første store mesterskap for juniorer, og siden har hun fortsatt å vinne, vinne - og vinne.

Gull-løpet

Og nå, som 16-åring, fikk hun billett til London-OL. Den 172 centimeter lange jenta tok seg enkelt til finalen i 400 meter medley, og gjorde seg klar for å kjempe om gull lørdag.

SOM FISKEN I VANNET: Ye Shiwen. Foto: AFP
SOM FISKEN I VANNET: Ye Shiwen. Foto: AFP

Da startskuddet for medleyen gikk, ble det tidlig klart at dette ville bli Shiwens løp. Da hun slo i bassengkanten etter 400 meter, var det på tiden 4.28,83.

Ikke bare ga det OL-gull - men også ny verdensrekord. Den kinesiske jenta gjorde unna løpet hele sju sekunder raskere enn hva hun tok VM-gull på i 2011.

Plutselig var Ye Shiwen, en smått anonym 16-åring, på alles lepper. Og det ikke bare på grunn av rekorder og medaljer.

De siste 50 metrene av medleyen gjorde hun unna raskere enn verdensrekordholderen på samme distanse på herresiden, Ryan Lochte.

En prestasjon som i seg selv virket helt enorm av en 16 år gammel jente - selv om det i rettferdighetens navn også må nevnes at hun svømte betraktelig langsommere enn Lochte på de første 350 metrene.

- Verdensrekorden, tiden i seg selv, var ikke helt utenfor rekkevidde. Det er den siste 50-meteren det blir reagert på, sier Frank Pedersen.

Han mener at dersom Ye hadde svømt et halvsekund raskere her og der tidligere i løpet, ville ikke folk ha løftet på øyebrynene og blitt mistenksomme.

- Det kan jo faktisk være at hun hadde mye krefter igjen. Og når man ser at man fører i et løp, det er kort vei igjen til mål og man kan bli olympisk mester, kan det være at man finner ekstra krefter, sier den tidligere landslagstreneren.

Dopingmistanken

I kjølvannet av medaljeseremoni, nasjonalsang og hyllest i alle verdens medier, kom nemlig også mistankene. Kunne denne prestasjonen virkelig være ren, eller sto Ye for et nytt tilfelle av kinesisk doping?

- Man skal være veldig forsiktig med å kalle dette doping. Men jeg vil si at gjennom vår sports historie, så har det etter hver «utrolige» historie senere vist seg at det var doping involvert, sier den amerikanske trenerlegenden John Leonard, som var den første som ytret sine mistanker offentlig etter OL-gullet.

Frank Pedersen innrømmer at Yes gull-løp lørdag vekket noen minner fra kinesernes regelmessige dopingbruk på 90-tallet.

- Men man skal heller ikke undervurdere det at kineserne er hardtsatsende og legger ned et solid treningsarbeid. De legger nasjonal prestisje i gode resultater, sier han.

Selv sa Ye følgende på spørsmålet om doping:

- Det kinesiske svømmelaget har et klart standpunkt mot doping, så det er ikke noe problem.

Forsvart av faren

Faren til Ye Shiwen, Ye Qingsong, valgte å gå ut i kinesiske medier etter datterens superprestasjon i bassenget, for å imøtegå spekulasjonene om doping.

- Vestlige medier har alltid vært arrogante og mistenksomme overfor kinesere, uttalte han ifølge The Guardian.

Også den kinesiske antidoping-sjefen, Jiang Zhixue, uttalte seg krasst.

- Det er ikke riktig å mistenke kinesiske svømmere så snart de leverer gode resultater. Man mistenkte ikke Michael Phelps da han tok åtte gull i Beijing, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport