Hovedinnhold

Kinesisk gullvinner: Det er ikke slik at vi trener døgnet rundt

** Kina-ekspert: Mange ser treningen som en pest og en plage

OL-VINNER: Zou Kai (24) begynte med turn da han var fire år gammel. Nå har han fem gullmedaljer fra OL. Foto: AP
OL-VINNER: Zou Kai (24) begynte med turn da han var fire år gammel. Nå har han fem gullmedaljer fra OL. Foto: AP
LONDON (VG Nett) Fem ganger olympisk mester Zou Kais (24) barndom har vært preget av trening, trening og atter trening. Det plager ham ikke.

Denne saken handler om:

- Jeg startet å trene da jeg var fire år, men det var først fra jeg var ni det ble full satsing. Det er ikke slik at vi trener døgnet rundt. Det blir seks-sju timer om dagen, sier gullvinneren på VG Nett spørsmål om hva som er hemmeligheten bak suksessen.

Den 158 cm høye turneren sitter og smiler bredt på pressekonferansen etter frittstående i London-OL. Kai forsvarte gullet fra Beijing og tok sitt andre i London. Hans femte totalt. Han fikk også med seg en bronsemedalje i svingstang.

Talentfulle Kai ble oppdaget i hjembyen Luzhou, i delstaten Sichuan, men bor nå og trener i Beijing, hvor han også studerer psykologi på et sportsuniversitet.

Bildeserie: Slik trener kinesiske barn 

Ingen anger

Med jevne mellomrom blir det rettet kritisk søkelys mot hvordan unge, kinesiske barn trenes systematisk i håp om at de en dag skal gjøre suksess i idrett. Zho Kai angrer ikke på timene han har lagt ned.

- Jeg liker det, sier han til VG Nett.

TØYER: To kinesiske jenter får hjelp av en trener på en sportsskole i Nanjing. Foto: AP
TØYER: To kinesiske jenter får hjelp av en trener på en sportsskole i Nanjing. Foto: AP


Men ikke alle ender på toppen av pallen. Mange ofrer mye for idretten. Allerede i fireårsalderen blir mange oppdaget av speidere og begynner på treningsskoler for barn. Det skal finnes over 3000 slike skoler i Kina.

- Noen vil like det, spesielt vinnertyper, men mange faller fra og synes treningen bare er en pest og en plage. De har blitt kjørt veldig hardt, og mange får ryggplager. Dette er små barn som må utføre mirakler med kroppene sine, sier Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til VG Nett.

Han tror lydighetskulturen er en årsak til at barn finner seg i å trene på slike skoler.

- I vestlige land ville barn gjort opprør om de måtte trene slik, men i Kina er det en kultur for å respektere voksne og trenere, selv om det også der slår sprekker noen ganger, sier han.

Familien på tribunen

London Evening Standard skrev tidligere i uken om den kinesiske stuperen Wu Minxia. Familien hennes sier at de knapt har kontakt med henne på grunn av treningen og at de hadde holdt det hemmelig i et helt år at bestemoren var død for ikke å påvirke hennes forberedelser. Hun er sponset av den kinesiske regjeringen og skal de siste ti årene nærmest ha vært skjermet fra familien og omverden for å fokusere 100 prosent på stupingen. Wu Minxia har selv tilbakevist saken.

Da Zou fikk spørsmål om han har snakket med sin familie, svarer han følgende:

- Selvsagt har jeg snakket med dem. De var her i dag, så lenge jeg er glad og frisk, så er de glade, sa han, og la til at de var på tribunen da han vant gull.

Nye i OL

Det er først siste 30 årene at Kina har vært representert i OL. Da Mao styrte landet, var bare Taiwan med.

- Dette forandret seg når det ble nye ledere. De ville bruke idrettsarenaen til å vise seg frem og begynte å speide etter barn i ung alder. Det ble satset spesielt hardt på svømming, bordtennis og turn, sier Færøvik.

Det er heller ikke bare kinesiske gullvinnere som har brukt mesteparten av fritiden sin i barndommen på trening. Hekkeløper Sally Pearson sa etter OL-gullet tirsdag at hun startet med turn da hun var fire år.

- Jeg trente 30 timer i uka da jeg var sju år, men jeg begynte ikke med friidrett før jeg var 11-12, sa hun til VG Nett og flere andre medier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport