Hovedinnhold

«Jeg ba om å få en terrengsykkel til 12-årsdagen min, og det fikk jeg. Dagen etter gikk jeg ut og slo alle.»

** Mads Kaggestad: - OL-gull er Cavendish' absolutt største mål i år

SEIERHERRE: Mark Cavendish har blitt vant til å juble for seire på sykkelsetet - her etter å ha vunnet en etappe under Giro d`Italia i år. Foto: Reuters
SEIERHERRE: Mark Cavendish har blitt vant til å juble for seire på sykkelsetet - her etter å ha vunnet en etappe under Giro d`Italia i år. Foto: Reuters
(VG Nett) Moren til Mark Cavendish (27) lo av ham da han som 12-åring kom og ba om en ny sykkel etter å ha blitt slått av alle kameratene i ritt.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

- Jeg ba om å få en terrengsykkel til 12-årsdagen min, og det fikk jeg. Dagen etter gikk jeg ut og slo alle, forteller Cavendish.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Cavendish er på vår 11. plass.

Jobbet i bank

Foreldrene David og Adele Cavendish angret antakelig aldri på at de ga sønnen en ordentlig sykkel da han kom i tenårene. Før han kom så langt, drev han med BMX, og deltok i enkelte løp på øya han kommer fra - Isle of Man.

Cavendish vokste opp til å bli en bestemt fyr - han ville satse på idretten, og visste hva som krevdes for å gjøre det.

Trening, trening, trening - og penger.

Nettopp derfor valgte han å ta seg en fulltidsjobb etter endt skolegang, for å tjene nok til å kunne bli syklist på heltid. I to år arbeidet han i en bank for å spare seg opp midler.

Så kunne han konsentrere seg om syklingen. I første omgang ble det banesykling for Cavendish, og i 2005 fikk han sin første edle medalje om halsen etter å ha vunnet VM i madison sammen med Rob Hayles.

Hva er ditt beste OL-minne? Skriv din historie i protokollen! 

Tour-debut

Men det var i 2007 at Cavendish` virkelige gjennombrudd kom. Først vant han Scheldeprijs i Belga, rittet som er Flandern rundts lillebror. Deretter fortsatte han å både vinne ritt og etapper gjennom året, noe som førte til at han ble tatt ut til Tour de France.

Men debuten idet prestisjetunge rittet gikk ikke som forventet for Cavendish. Han gikk på en smell og veltet både i første og andre etappe av touren, før han ga seg når rittet nådde Alpene.

Da hadde han to topp ti-plasseringer bak seg, men var likevel misfornøyd med å ikke ha klatret enda lenger opp på resultatlistene.

Debutsesongen var det likevel ingenting å si på - da den var over sto han med til sammen elleve etappeseire, det samme som rekordholder Alessandro Petacchi hadde i sin debutsesong.

Floppet i OL

I 2008 kom hans første etappeseire i en klassiker, da to ganger kunne krysse målstreken som nummer én i Giro d`Italia.

Deretter fulgte Tour de France, og endelig kunne Cavendish se seg selv stå på podiet etter målgang. Han vant rittets femte etappe mellom Cholet og Chateauroux, og fulgte opp med ikke mindre enn tre nye seire i løpet av touren.

Likevel valgte han også dette året å bryte, for å kunne konsentrere seg om oppkjøringen til OL i Beijing. Men det kunne han nesten ha spart seg - han og makker Bradley Wiggins endte langt utenfor pallen etter å ha konkurrert på banen. Floppen i OL sørget for øvrig for at det tok flere måneder før de to snakket med hverandre igjen.

KJERNEFAMILIE: Mark Cavendish, kjæresten Peta Todd og den vesle datteren Delilah. Foto: PA Photos
KJERNEFAMILIE: Mark Cavendish, kjæresten Peta Todd og den vesle datteren Delilah. Foto: PA Photos

Ga ut bok

I 2009 sørget Cavendish for å vinne sin første klassiker, da han slo Heinrich Haussler i spurten på Milan - San Remo. Han startet også samarbeidet med Mark Renshaw, og endte med seks etappeseire i Tour de France.

Han ga også ut bok dette året, kalt «Boy Racer». I kjølvannet av denne uttalte han at boken var mer som en biografi over de siste årenes etappevinnere i Tour de France...

Under touren i 2011 rundet Cavendish 20 etappeseire i rittet, og ble den første noensinne til å vinne de tre siste etappene på rad. I 2012 annonserte han at han fra årsskiftet av ville bli Sky-rytter, og i april i år annonserte han en annen nyhet: han hadde blitt pappa for første gang, til en liten jente.

Lykkelig far

Og det var i følge Cavendish` kjæreste, Peta Todd, en planlagt fødsel av en Tour-baby.

- Vi planla det. Barnet ble unnfanget under Touren. Jeg tror det blir en gutt, men Mark mener det blir en jente - utøvere får ofte det gjennom rittsesongen fordi testosteronnivåene deres er lave, forklarte hun overfor Daily Mail høsten 2011.

Og det var pappa Mark som fikk rett.

- Jeg er så stolt av jentene mine. Min lykkeligste dag noensinne, meldte han etter fødselen.

Drømmer om OL-gull

Cavendish har en innholdsrik merittliste, men mangler OL-gull i samlingen sin. I sommer har han en kjempemulighet - på «hjemmebane» i London.

- OL-gull er Cavendish' absolutt største mål i år, og en drøm han har. Gull er vel i seg selv en drøm for alle, men i år skjer det nettopp i London, sier TV2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, til VG Nett.

Han omtaler videre Cavendish som en ekstrem vinnerskalle, som tar alt annet enn en seier for et tap.

- Det verste for ham når han mislykkes, er at han mener han har brutt lagets tillit. Hele laget jobber jo for ham, og derfor tar han det som et stort nederlag å bli nummer to, sier han.

Cavendish er kjent for sine småarrogante uttalelser, men når det kommer til laget sitt, er han ifølge sykkeleksperten ydmyk.

- Han blir oppfattet som en hoven blære, men han er kjempeydmyk. Når han taper blir han så skuffet og lei seg - og det er mye på grunn av at han føler han mislykkes for laget, sier han.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport