Hovedinnhold

Fekteekspert: - Ingen i verden kan slå ham

** Fektepresidenten: - Dette hadde vi ikke en gang turt å drømme om

INN I HISTORIEBØKENE: Den tidligere fekteren Paal Frisvold mener Bartosz Piasecki allerede har gått inn i de norske historiebøkene. Foto: Ap/Pontus Höök, VG
INN I HISTORIEBØKENE: Den tidligere fekteren Paal Frisvold mener Bartosz Piasecki allerede har gått inn i de norske historiebøkene. Foto: Ap/Pontus Höök, VG
LONDON/OSLO (VG Nett) Den tidligere OL-deltageren i fekting Paal Frisvold mener ingen i verden kan slå Bartosz Piasecki slik han fekter nå.

Denne saken handler om:

Fakta om fekting

 • En kamp varer i 3 x 3 minutter. Vinneren er den som har flest poeng når tiden er ute, eller den første som får 15 poeng (uansett når det skjer i kampen).
 • Utøverne får poeng for hvert treff de har.
 • Hele kroppen er lovlig treff-flate.
 • Dersom fekterne treffer hverandre samtidig – får begge poeng.
 • Blir fekteren presset bak baklinjen av motstanderen regnes det som treff.
 • Kommer en fekter utenfor sidelinjen må han gå en meter tilbake.
 • Dersom det står uavgjort etter 3 x 3 minutter – vinner den som først får inn et støt i en såkalt «sudden death»-periode på ett minutt.
 • Før «sudden death»-perioden foregår det en loddtrekning, vinneren av loddtrekningen vinner kampen – dersom ingen får poeng i løpet av «sudden death».

  Kilde: Wikipedia og Paal Frisvold

  VG Nett i London

- Det er helt utrolig. Dette er så sensasjonelt at jeg ikke har ord. Nå er jeg gjennomsvett og holder på å gå amok, sier Frisvold til VG Nett, etter at Bartosz Piasecki gikk til OL-finalen etter å ha slått ut koreanske Jinsun Jung.

VG DIREKTE: Følg fektefinalen kl. 21 

Frisvold var på det norske fektelandslaget fra 1980 til 1984, og ble nummer 11 i sommer-OL i 1984.

- Jeg er kjempeoverrasket, men samtidig er han født og oppvokst med fekting. Så han måtte slå igjennom en gang, selv om 25 er fortsatt ungt i fekteverdenen. Nå er det bare å glede seg til OL i Rio, fortsetter han, og legger raskt til:

- Men først er det en finale å glede seg til. Slik han fekter nå kan ingen i verden slå han. Nå går det bare på psyke og utholdenhet.

Den tidligere fekteren beskriver den norske sensasjonsfekteren slik:

- Han har vist at han kan ligge under å snu kamper. Han har en entusiasme og vinnerinstinkt, også er han så fokusert. Han har en energi og en kraft som akkurat i øyeblikk er ustoppelig. I tillegg har han meget god bevegelse, presisjon og ikke minst et taktisk hode. Han hadde en veldig utspekulert koreaner foran seg, og klarte å provosere ham til å ta sjanser - en koreaner tar aldri sjanser. Men Bartosz Piasecki fikk han til å angripe.

- Er det lov til å bli skuffet dersom han ikke vinner?

- Ja, det er det. Den mannen kan slå alle nå. Men vi må uansett være veldig stolte av ham.

Ikke turt å drømme om dette

- Dette hadde vi ikke en gang turt å drømme om, sier Junjie Cao, president i Norges Fekteforbund til VG Nett.

Han står under tribunen i ExCel-senteret i London og prøver å komme seg etter den spennende semifinalen.

- Det er bare fantastisk. Det er første gang vi får OL-medalje. Om det blir sølv eller gull, så er det fantastisk.

PROTOKOLL:  Send inn dine lykkeønskninger til Piasecki her 

Han forteller at det er 600-700 aktive fektere i Norge og bortimot 20 klubber.

- I Frankrike er jo fekting en av de store idrettsgrenene. Derfor er det utrolig at Bartosz har klart å slå ut to gode franske fektere. Det er en sensasjon.

- Hvordan kan dere i fekteforbundet utnytte dette?

- Først og fremst at fekting blir mer kjent gjennom media. Jeg hører at Dagsrevyen ble utsatt på grunn av fekting, så da får vi vist fram den utrolige idretten vår for nordmenn.

- Inn i historiebøkene

- Vinner han gull i OL, kommer hans navn til å stå i det norske folks navn og minne i generasjoner i likhet med bronselaget i fotball, Vebjørn Rodal og Andreas Thorkildsen, mener Frisvold.

- Fekting er en stor idrett internasjonalt. OL er verdens største idrettsnavn. Det er mye vanskeligere å lykkes der, enn i noen annet mesterskap, avslutter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport