Hovedinnhold

Derfor er Usain Bolt OLs største stjerne

** Blir sammenlignet med Muhammad Ali

I KJENT STIL: Slik er vi vant til å se Usain Bolt på toppen av pallen og med sin velkjente feiring. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix
I KJENT STIL: Slik er vi vant til å se Usain Bolt på toppen av pallen og med sin velkjente feiring. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix
(VG Nett) Han er verdens raskeste mann. Han er en superstjerne. Han har x-faktoren. Usain Bolt (25) er OLs desidert største stjerne.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

- Å løpe er den enkleste formen for idrett menneske kan drive med. Bare en brøkdel av verdens befolkning har for eksempel gått på ski, mens omtrent alle mennesker har prøvd å løpe. Han er ikke bare den beste, han har satt en helt ny standard for løping og satt noen utrolige rekorder, forklarer VG Netts sportssjef Øyvind Brenne.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Usain Bolt er på vår 1. plass.

- I tillegg til å være best er han en showmann. Det gjør at han var et lett valg på førsteplass på denne listen, fortsetter han.

- Bolt som vinner var et av de enkleste valgene på hele listen.

- I særklasse

Bislett Games-general Steinar Hoen kjenner Usain Bolt bedre enn de fleste andre i Norge. Han mener jamaicaneren uten tvil er OLs største stjerne.

- Han er i særklassen den største. Han har komponenter vi ikke har sett siden Muhammad Ali i en individuell idrett. Messi og Ronaldo kan være på samme nivå, men det er vanskelig å sammenligne. I en individuell idrett må vi ned på en Muhammed Ali-type, mener Hoen.

Bolt har siden 2002 omtrent vært uslåelig i alle konkurranser han har deltatt i.

- Han har et utrolig talent. Han er det vi kan kalle nålen i høystaken. Han ble verdensmester for juniorer som 15-åring, og har vunnet hele veien, sier Hoen.

På 100 meter har Bolt OL-gull og VM-gull fra før av. Det samme har han på 200 meter, og 4x100 meter.

- Må få være seg selv

Men det er ikke bare tittelen «verdens raskeste mann» som gjør Bolt til OLs største stjerne.

- Han har en utstråling og karisma. Han har x-faktoren som gjør han til noe spesielt. Og på toppen av det er han ikke bare en sprinter, men også en DJ, sier Hoen.

Bislett-generalen tror ikke Bolt ville fortsatt som sprinter, dersom han ikke hadde hatt friheten til å være seg selv.

- Han har et behov for å leke, danse og møte mennesker. Hadde han blitt låst inn på et rom før og etter konkurranser, ville han sluttet. Han må få være seg selv. Og selv om han liker å være ute å danse, betyr ikke det at han er useriøs, fortsetter han.

DJ: Ikke bare er Usain Bolt verdens raskeste mann, han er også DJ, noe han har vist i VIP-teltet under Bislett Games to år på rad. Foto: Daniel Sannum Lauten, Afp
DJ: Ikke bare er Usain Bolt verdens raskeste mann, han er også DJ, noe han har vist i VIP-teltet under Bislett Games to år på rad. Foto: Daniel Sannum Lauten, Afp

Historiens tøffeste?

Det er nesten vært en selvfølge de siste årene at Bolt vinner når han stiller til start. Det er det ikke i London. Bolt kommer til å få knallhard konkurranse.

- Han er helt klart kapabel til å vinne igjen, målet hans er å bli en legende, sier Hoen.

- Det blir tøffere nå. Dette blir kanskje den beste 100-meteren gjennom tidene. Ved siden av ham på startstreken kommer trolig Asafa Powell, Yohan Blake og Tyson Gay stå. Det var en periode Bolt var så overlegen at det nesten ikke var morsomt, nå har de andre begynt å løpe fort også, fortsetter han.

Og dersom Bolt ikke skulle vinne...

- Muhammed Ali vant ikke alle sine kamper han heller, men han kom tilbake og vant. Det blir spennende å se. Han har et ufattelig press på seg, hele Pumas aksjekurs faller på han, det blir høydepunktet i OL, sier Hoen med et lurt smil.

- Det er tittelen «verdens raskeste mann» som står på spill. Hadde de fire holdt på for seg selv, ville alle vært legender. Nå kommer alle på startstreken, og må kanskje løpe verdenshistoriens løp for å vinne. Og alt kan skje - en tjuvstart og du er ute.

VERDENSREKORD: I august 2009 løp Usain Bolt inn til 9,58 på 100-meter. Foto: Afp
VERDENSREKORD: I august 2009 løp Usain Bolt inn til 9,58 på 100-meter. Foto: Afp
VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport