Hovedinnhold

Britene er i gullrus: - Trodde ikke dette var mulig

** Storbritannia er nummer tre på statistikken med 54 medaljer - hvorav 25 gull
** Glade britiske journalister til VG Nett: - Det er helt fenomenalt

GULL ETTER GULL ETTER GULL: Storbritannia håver inn medaljer, lørdag kveld tok alle disse tre edleste valør: Mo Farah (f.v), Greg Rutherford og Jessica Ennis. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG/AP/VG Nett montasje
GULL ETTER GULL ETTER GULL: Storbritannia håver inn medaljer, lørdag kveld tok alle disse tre edleste valør: Mo Farah (f.v), Greg Rutherford og Jessica Ennis. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG/AP/VG Nett montasje
LONDON (VG Nett) Med OL-sirkuset på hjemmebane har Storbritannia hatt sin beste medaljefangst på over 100 år.

Denne saken handler om:

- Det er helt fenomenalt. Vi trodde ikke det skulle være mulig, sier journalist i The Times, Jeremy Griffin, til VG Nett.

I dag etter dag etter dag har han og andre kolleger skrevet om suksess for britiske utøvere. Gulløyeblikkene har vært mange - men i likhet med andre journalister, har også de britiske problemer med å formidle atmosfæren på de ulike stadionene når hjemmeyndlingene tar gull.

For stemningen er elektrisk, nærmest magisk - og når gullet sikres på hjemmebane er det til både gåsehud og skjelving i trommehinnene til de som befinner seg i nærheten.

Slettet gammel rekord

25 gull, 15 sølv og 14 bronse - 54 medaljer til sammen. Og ennå er ikke OL over. Riktignok hadde britene en rolig start på lekene - og etter at flere gullfavoritter hadde feilet, begynte britene og etterlyset gullet. Men forrige onsdag løsnet det for alvor. Siden da har de håvet inn både det ene og det andre.

ETTERLYST: Etter fire gulløse dager begynte britisk presse å etterlyse en gullmedalje på hjemmebane. Ti dager etter denne The Sun-forsiden har britene tatt 25 OL-gull. Foto: Faksimile: The Sun
ETTERLYST: Etter fire gulløse dager begynte britisk presse å etterlyse en gullmedalje på hjemmebane. Ti dager etter denne The Sun-forsiden har britene tatt 25 OL-gull. Foto: Faksimile: The Sun

Det er ikke rart britene er godt fornøyde med hva de har klart å få til på hjemmebane i London - og medaljefangsten har vært over all forventning.

- Da vi tok 19 gull i Beijing, var det helt fenomenalt. Vi trodde ikke vi skulle klare å toppe det, sier Griffin i The Times.

Men det har Storbritannia klart med bravour. Ikke siden 1908 har britene tatt flere medaljer gjennom et OL.

- Og da var OL strukturert på en helt annen måte, også. I tillegg var Storbritannia et stort imperium, sier Griffin.

Nervøse verter

Som vertsland er Storbritannia automatisk kvalifisert til å stille i alle idretter under OL, og historien tilsier at vertene alltid gjør det bra under lekene.

Da OL-sirkuset var i Australia i år 2000, tok de 58 medaljer, sytten mer enn i det foregående i 1996. På samme måte hentet Hellas 16 medaljer i Athen i 2004, mens de i Beijing i 2008 ikke klarte mer enn fire.

GLAD JOURNALIST 1: Jeremy Griffin med kolleger i The Times. Foto: Lillian Holden
GLAD JOURNALIST 1: Jeremy Griffin med kolleger i The Times. Foto: Lillian Holden

- Men vi har vært nervøse for at våre utøvere ikke skulle klare å prestere når de kom på hjemmebane. Det som etter hvert har vist seg så fantastisk, er at vi har tatt medaljer også i sporter hvor det ikke har vært forventet, sier Griffin.

Han trekker fram lørdag kveld som et stort OL-øyeblikk for britene - da tok først Jessica Ennis gull i sjukamp, før Greg Rutherford hoppet lengst av alle i lengde. Da også Mo Farah hentet edleste medalje på 10.000 meter, var kvelden komplett.

- Du vet, vi briter begynner faktisk å bli ganske gode på å vise følelser, så da var det virkelig trøkk på stadion. Jeg tror dette er noe vi vil huske aller best fra OL, sier Griffin.
Alt om OL - sjekk medaljestatistikken her! 

- Mitt største øyeblikk

Griffins kollega i avisen The Guardian, Stephen McMillan, opplevde også sitt største øyeblikk da trippel-gullet kom lørdag.

- Jeg trodde Usain Bolts løp ville bli det største for meg, men i alle mine år som sportsjournalist ble Ennis, Rutherford og Farah det største jeg har opplevd, sier han til VG Nett.

GLAD JOURNALIST 2: Stephen McMillan i The Guardian. Foto: Lillian Holden
GLAD JOURNALIST 2: Stephen McMillan i The Guardian. Foto: Lillian Holden

McMillan tror ikke det britiske folket trodde utøverne ville klare å toppe medaljefangsten fra Beijing, men selv hadde han en god følelse.

- Vi som har jobbet med OL en stund før lekene startet, trodde nok det lå an til å bli bra. Vi har følt det kunne være mulig. Men for folk flest tror jeg dette oppleves enda mer fantastisk, sier han.

- Verdt det

Også McMillan peker på at vertslandet så å si alltid får et løft under lekene, og forteller utfyllende om hvor mye penger som har blitt brukt for å realisere OL i London.

- Tror du folk føler det har vært verdt det?

- Tja. Det er et godt spørsmål. Men jo, jeg tror det. Selv om det er mye penger, har hele landet en god følelse nå. Og det å være nummer tre på medaljestatistikken er så ekstraordinært, sier han.

Før han gnir seg i øynene som er helt røde av søvnmangel. McMillan og de andre britiske journalistene er slitne etter to dager med OL, og kan ikke annet enn å se fram til å få slappe av.

- Det er bare to dager igjen nå, du holder ut litt til?

- Ja. Men både jeg og kona gleder oss til det er over, sier han med et smil.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport