Hovedinnhold

Ferry: - Dette er ikke bra...

Kvalfoss til VG Nett: - Det skal ikke skje

WHISTLER/OSLO (VG Nett) Først ble Anna Carin Olofsson-Zidek holdt for lenge igjen når kvinnene skulle gå, så slapp funksjonærene hjemmehåpet Jean Philippe Leguellec og amerikaneren Jeremy Teela for tidlig ut på herrenes jaktstart.

Denne saken handler om:

Dermed var skandalen et faktum i begge jaktstartene i skiskyting.

Den svenske gullvinneren Bjørn Ferry viftet febrilsk med stavene da han skjønte at folk som skulle starte bak ham, plutselig var ute i løypa før ham selv.

- Jeg så at noe var galt og tenkte: «Han starter jo for tidlig». Så ville Sumann også gå, men han hadde jo startnummer etter meg, så jeg sa «Stopp, du er etter meg!», sa Ferry på pressekonferansen i Whistler i kveld norsk tid.

Han trakk oppgitt på skuldrene etter skandalen.

- Dette er egentlig ikke så vanskelig. Vanligvis starter vi jo enda tettere. Dette er ikke bra, fastslår han.

- Tenkte «damn»

VG Nett møtte Jean Philippe Leguellec etter jaktstarten. Canadieren gikk ut 30 sekunder før han skulle.

GIKK FOR TIDLIG: Jean-Philippe Leguellec forlot startstreken langt tidligere enn han skulle. Bildet er ikke fra tirsdagens løp. Foto: AP
GIKK FOR TIDLIG: Jean-Philippe Leguellec forlot startstreken langt tidligere enn han skulle. Bildet er ikke fra tirsdagens løp. Foto: AP

- Jeg kom bare ned til starten med lukkede øyne, og da jeg åpnet øynene fikk jeg bare go og startet, men på de første 300 meterne så jeg at start fem ikke var der. Jeg tenkte «damn». Jeg visste ikke om jeg ville bli diskvalifisert eller om de ville trekke fra tiden. Jeg fokuserte bare på løpet mitt og på å gjøre et godt løp.

- Funksjonæren fortalte meg når jeg skulle starte, men det var også min feil. Jeg burde se at nummer ferm ikke hadde startet. Men alt skjedde veldig fort, sier Leguallec.

Canadieren trodde først at funksjonærene kun er med for OL, men da han blir oppmerksom på at de er de samme som er med i verdenscupen, svarer han:

- Da må kanskje disse europeerne...

Han tar seg en tenkepause.

- Vel, det som har skjedd, har skjedd.

VG Nett var i kontakt med Norges store skiskytterstjerne på 80-tallet, Eirik Kvalfoss, i kveld. Heller ikke han lar seg imponere av det som skjedde i dag.

- Det er jo arrangørtabber deluxe når det skjer to ganger samme dag. Én gang er greit, men to ganger er utrolig. Det skal ikke skje. Det blir vel oppvask av dette, sier Kvalfoss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOLDT IGJEN: Anna Carin Olofsson-Zide ble holdt igjen når hun skulle starte. Det synes tidligere OL-gullvinner Eirik Kvalfoss er synd. Foto: Scanpix
HOLDT IGJEN: Anna Carin Olofsson-Zide ble holdt igjen når hun skulle starte. Det synes tidligere OL-gullvinner Eirik Kvalfoss er synd. Foto: Scanpix


To startfeil

Olofsson-Zidek ble holdt igjen 14 sekunder for mye da hun skulle starte sitt løp. I mål kom hun inn som jente nummer fem, men ble etterpå flyttet et hakk opp på resultatlisten - forbi vår egen Tora Berger - til en fjerdeplass.

- Dette er en stor skandale. Vi kan ha tapt en medalje på dette, sier den svenske landslagssjefen Wolfgang Pichler.

Den svenske skiskytteren vil selv ikke gå så langt, og sier hun tviler på om hun uansett kunne gått fortere. Det svenske landslaget vurderte å legge inn protest.

Starteren Robert Zwahlen, som var den som holdt igjen Oloffson-Zide, har allerede beklaget fadesen overfor svenskene. Likevel skulle det ikke gå stort bedre for arrangøren når herrene startet sitt løp et par timer senere.

SE LIVEREFERAT FRA KVINNENES LØP

Som nummer seks på startstreken stod kanadieren Jean-Philippe Leguellec. Han skulle starte 50 sekunder bak førstemann, Vincent Jay fra Frankrike.

I stedet gikk han ut under 20 sekunder etter franskmannen. I tillegg ble amerikaneren Jeremy Teela, med startnummer 9, sluppet ut 24 sekunder før han skulle.

Det skapte forvirring for andre på startstreken. Svenske Bjørn Ferry, som hadde startnummer 8 og etter hvert gikk inn til gull på distansen, skjønte tydeligvis at noe var galt. På tv-bildene kunne man se han stå og veive med staven for å forsøke å få funksjonærene sin oppmerksomhet.

- Start meg, start meg, skal han ha ropt, ifølge Aftonbladet.

I mål fikk Leguellec 30 sekunder tillegg og til slutt flyttet ned til 11. plass. Teela havnet til slutt på 24. plass når hans tilleggssekunder var lagt til.

SE LIVEREFERAT FRA MENNENES LØP

- Kan ødelegge

Selv om Eirik Kvalfoss mener det er store tabber av arrangørene, tror han ikke det har påvirket løperne for mye. Han sier de uansett skal gå sitt eget løp, og bare må stole på at andre rydder opp i feil som blir gjort.

- Men det er klar at det er kjedelig for de det gjelder. Særlig for hun som blir holdt igjen, kan det ødelegge dersom hun drar det med seg ut i løpet, sier Kvalfoss.

Han tror Oloffson-Zidek og de andre har fått sekundering slik at de har visst hvordan de ligger an. Likevel ser han for seg at det for eksempel i et spurtoppgjør kan påvirke resultatet.

- Er det et spurtoppgjør og hun ikke vet at hun har 14 sekunder til gode så kan det jo få konsekvenser for hvor mye hun tar ut, sier Kvalfoss, som selv aldri opplevde noe lignende i sin karriere.

Men i den forbindelse skal det nevnes at man ikke hadde jaktstart mens skiskytterhelten fra Voss fremdeles var aktiv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport