Hovedinnhold

Heiberg: - IOC mener ingenting om dødsstraff

FØLER SEG MOBBET: Gerhard Heiberg har laget en liste over journalister han boikotter. Foto: Scanpix
FØLER SEG MOBBET: Gerhard Heiberg har laget en liste over journalister han boikotter. Foto: Scanpix
IOC-president Jacques Rogge er «veldig bekymret», men nekter å snakke om OL-boikott etter Kinas militære maktdemonstrasjon i Tibet. Gerhard Heiberg tror det blir bråk når den internasjonale fakkelstafetten starter etter påske.

Denne saken handler om:

Norges eneste medlem av den internasjonale olympiske komité (IOC) svarer kjapt og utfyllende på alle kritiske spørsmål knyttet til Beijing-OL. Men på «er du for eller imot dødsstraff?», tenker han seg om en stund.

- Som person er jeg imot dødsstraff. Du bør vel skrive «enkeltperson», tillegger han.

- Er du noen annet som IOC-representant?

- Nei. Men igjen, vi skal ikke ha noen innflytelse på slike spørsmål. Det blir det samme med USA, som har dødsstraff. De har hatt mange OL. IOC har ingen mening om det spørsmålet. Men vi sa til kineserne at vi ikke vil ha blod på idrettsarenaene. Det har Kina respektert, svarer Heiberg.

Før ble kinesiske idrettsarenaer brukt av kinesiske myndigheter til å henrette kinesere.

Har fulgt retningslinjene

Det er avgjørende for Heiberg at Kina har fulgt alle retningslinjer landet ble pålagt ved tildelingen av OL i 2001. I avtalen sto det ingenting spesielt om menneskerettigheter og henrettelser med hensyn til kinesisk praksis. Avtalen er lik for alle som er i finaleheatet foran den endelige avstemningen.
- Det har med IOCs målsetting om fair play å gjøre, sier Heiberg.

Les også:
Beskylder Dalai Lama for opptøyer

Han innrømmer likevel at det er et «interessant» spørsmål om livet som IOC-medlem ville vært lettere hvis enten Toronto, Istanbul, Paris eller Osaka - de andre kandidatene i 2001 - var blitt valgt til å arrangere 2008-OL.

- Vi visste det ville bli vanskelig på grunn av utenomsportslige hensyn. Og det blir sterkere og sterkere. Men de har overholdt kontrakten fra 2001. De har skeiet ut noen ganger, for eksempel når det gjelder hensynet til utenlandske journalister. Men de har jenket seg, så vi har ingenting å klage over, sier Heiberg, som ble IOC-medlem etter å ha styrt Lillehammer-OL inn til suksess for 14 år siden.

Les hele intervjuet i dagens VG.

VG I DAG: IOC-representant Gerhard Heiberg om henrettelser, boikott og kjendisprotestene. Faksimile: VG
VG I DAG: IOC-representant Gerhard Heiberg om henrettelser, boikott og kjendisprotestene. Faksimile: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport