Hovedinnhold

Zuccarello får luksusbehandling i Sotsji

Norges hockeysjef: - NHL styrer alt i OL
Heiberg: - Ishockey er viktigst

DOMINERTE I NATT: Mats Zuccarello (26) var sterkt delaktig i at New York Rangers slo Buffalo Sabres 2-0 på hjemmebanen Madison Square Garden i New York City natt til fredag. Her fra en trening rett før seriestart i NHL. Foto: THOMAS NILSSON
DOMINERTE I NATT: Mats Zuccarello (26) var sterkt delaktig i at New York Rangers slo Buffalo Sabres 2-0 på hjemmebanen Madison Square Garden i New York City natt til fredag. Her fra en trening rett før seriestart i NHL. Foto: THOMAS NILSSON
Mats Zuccarello (26) vil som ishockeylandslagets eneste spiller få spesialbehandling foran og under OL-turneringen i Sotsji, selv om det før åpningskampen mot Canada 13. februar vil være nesten fire år siden han deltok i et mesterskap for Norge.

Denne saken handler om:

- NHL styrer alt når det gjelder ishockey i OL. Mats (Zuccarello) er vår eneste NHL-spiller. Derfor vil han være med slik NHL har bestemt, bekrefter landslagssjef Roy Johansen (53).

- Helt tilbake til min tid som sjef for Lillehammer-OL har jeg følt at ishockeyen (det internasjonale forbundet og NHL) har stilt urimelige krav. Men det dreier seg om de beste spillerne i verden, sier Gerhard Heiberg (74) - som fram til over Sotsji-OL er leder for IOCs markedskommisjon.

- Ishockey er viktigst på OL-programmet. Ikke med norske øyne, men for resten av verden. For russerne vil det selvsagt også være veldig stort. Det har vært ualminnelige vanskelige forhandlinger med hensyn til å få dem (NHL) med. Men heldigvis har det gått bra. Uten disse (NHL-spillerne) ville ikke OL-turneringen blitt den samme, tilføyer Gerhard Heiberg.

Taktikk-møte i New York

Han hevder at IOC ikke har strukket seg lenger økonomisk «enn det vi følte vi hadde råd til», selv om det «ikke er en enkel sak» å overtale NHL-eierne til å la stjernene (som vil spille OL)fra verdens beste liga spille OL.

- Vi er glad for at de er med nå, og at det er fire år til neste gang vi må gå inn i nye forhandlinger om deres deltakelse, sier Gerhard Heiberg.

De spesielle NHL-reglene som gjelder for Mats Zuccarello, omtalt som banens beste da hans New York Rangers slo Buffalo Sabres 2-0 i natt, medfører at landslagssjefen i januar reiser til USA for å få en egen OL-taktikkprat med Norges eneste NHL-spiller.

- Det er ingen problemer når det gjelder Mats (Zuccarello). Han er kanskje den av spillerne som er best oppdatert på internasjonal ishockey. I Vancouver-OL tror jeg han så alle kampene som ble spilt, sier Roy Johansen om det faktum at han så vidt får tid til å hilse på sine norske lagkamerater før OL-premieren.

Krevde NHL-dommere

# Norge spiller innledende gruppespillkamper mot Canada, Finland og Østerrike. Vinnerne fra tre grupper går direkte til kvartfinale, pluss «beste toer». De åtte andre spiller etter seeding én kamp om de fire siste kvartfinalene. Dette spesielle kampsystemet er også lagt opp for å redusere belastningen på NHL-stjernene fra de beste nasjonene.

# NHL har fått gjennomslag for sitt krav om at syv hoveddommere og seks linjedommere fra NHL skal dømme kampene i Sotsji, som til «gjengjeld» vil bli spilt på is med internasjonale mål (60x30 meter).

Mats Zuccarello fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Vancouver-OL for fire år siden. Med Patrick Thoresen og Tore Vikingstad som rekkekamerater, spilte han så bra at New York Rangers' general manager Glen Sather tilbød han en kontrakt han ikke kunne takke nei til.

Han undertegnet for NHLs nest rikeste klubb (etter Toronto Maple Leafs) etter VM i tyske Mannheim i mai 2010. Siden har han ikke spilt et eneste internasjonalt mesterskap, det vil si VM for Norge. Da hockeygutta kom til kvartfinalen i VM i 2011 og 2012 var han opptatt med spill i Rangers, klubbens farmerlag i Hartford - og skadet.

Tilbake til New York

Forrige sesong spilte han for Metallurg Magnitogorsk i Russland-baserte KHL. Da var han med Roy Johansens landslag i sveitsiske Arosa før jul og i kampene mot Sveits og Slovakia i Stavanger i februar.

Men så ble Metallurg slått ut i KHL-sluttspillet og Zuccarello hentet tilbake til New York for å rette opp Rangers skrantende offensive spill i NHL-sluttspillet.

En avtale mellom det internasjonale ishockeyforbundet IIHF og privateide NHL innebærer at en NHL-spiller ikke kan blir forespurt om VM-spill for sin nasjon før etter at vedkommende spiller er ferdig med sluttspillet om Stanley Cup i NHL.

Mats Zuccarello og Rangers var nær ved å ryke ut av NHL-sluttspillet, og han kunne blitt VM-klar. Men så viste det seg at styret i Norges ishockeyforbund hadde fattet vedtak om at han ikke kunne spille VM så lenge han hadde en privat sponsoravtale med et utenlandsk spillselskap.

NHL bestemmer alt

Nå har Norges eneste NHL-spiller sagt opp avtalen for å kunne spille for Norge i Sotsji-OL. Men ellers behøver - nesten - ikke Mats Zuccarello å forholde seg til norske OL-regler i forbindelse med ishockeyturneringen 12. til 27. februar i Sotsji.

Zuccarellos deltakelse er fullt og helt - med unntak av Johansens laguttak - regulert av en omfattende, svært detaljrik tariffavtale mellom spillerorganisasjonen i NHL, NHLPA, og eierne av NHLs 30 klubber.

På den ene siden.

Og det internasjonale ishockeyforbundet IIHF og den internasjonale olympiske komité IOC. På den andre siden.

Den er en nær ensidig avtale. NHL/NHLPA bestemmer alt når det gjelder Zuccarello & cos OL-deltakelse.

NHL-kamp 7. februar

For at NHL-klubbene ikke skal tape for mye publikumsinntekter, starter ishockeyturneringen først fem dager etter at OL-ilden er tent (selv om IOC gjerne ville hatt NHL-spillerne og alle inntektene det medfører på plass fra start).

New York Rangers spiller sin siste kamp før OL-oppholdet 7. februar - OL-åpningsdagen - borte mot Pittsburgh Penguins (flere klubber spiller 8. februar).

I henhold til «OL-avtalen» skal ikke NHL-spillerne, som stort sett med unntak for Norge og tre-fire nasjoner til (Latvia, Østerrike, Slovenia og Sveits) fyller alle plassene hos deltakernasjonene, være på plass i Sotsji før 10. februar.

Mister OL-test

Samme dag skal Norge teste OL-formen mot Sveits. Roy Johansen bekrefter at Mats Zuccarello ikke kommer til å spille den kampen. Da er han på vei til OL-byen, i et flys businessklasse - i henhold til NHL-spillernes OL-avtale.

I Vancouver-OL var Ole-Kristian Tollefsen Norges eneste NHL-spiller (Philadelphia Flyers/Detroit Red Wings). I kravmanualen fra NHLPA/NHL sto det den gang blant annet at familien hans skulle innkvarteres på hotell (av spesifisert standard), at han skulle ha et visst antall OL-billetter og medisinske forhold knyttet til Tollefsen skulle ivaretas av en NHL-godkjent lege.

NHL hadde en egen operasjonsstue bare noen meter fra isen i Vancouver.

660 kr dagen i lommepenger

Siden den gang og etter en streik forrige sesong, gjelder en ny tariffavtale. OL-reglene er ikke mindre omfattende enn for fire år siden. Totalt er NHL/NHLPAs kollektivavtale på over 500 sider.

Et eget kapittel omhandler internasjonale kamper - VM og OL - utenfor NHL.

Et lite, av mange større og mer omfattende punkter, gjelder lommepenger: «minst» 110 dollar per dag (660 kroner).

PS! Norges ishockeyforbund må betale 60 000 kroner til «OL-felleskassen» for Mats Zuccarellos Sotsji-deltakelse. Andre nasjoner, som Sverige, må betale opp til 23 ganger så mye fordi alle deres spillere vil komme fra NHL. Men det er en utgift til inntekts ervervelse. OL er det internasjonale forbundets store melkeku, som det - og medlemsnasjonene - lever av de tre årene det ikke er OL.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport