Hovedinnhold

Petter Solberg tilbake i Ford

TILBAKE TIL START: Petter Solberg skal kjøre for Ford - der han startet på slutten av 90-tallet. Foto: AP
TILBAKE TIL START: Petter Solberg skal kjøre for Ford - der han startet på slutten av 90-tallet. Foto: AP
Rallyfører Petter Solberg (37) blir fabrikkfører i Ford neste sesong. Østfoldingen har vært privatfører i VM de siste tre sesongene.

Dermed er 2003-verdensmesteren tilbake i rallyvarmen. Avtalen med M-Sport, som drifter Fords rallysatsing, ble underskrevet torsdag og gjelder i ett år. Han fortsetter med briten Chris Patterson som kartleser.

Teambytte

Petter Solberg startet rallykarrieren i nettopp Ford i 1999. Året etter ble han tidenes første nordmann med fartsprøveseier i rally-VM.

I september 2000 fikk spydebergmannen tilbud fra japanske Subaru om overgang, og Solberg slo til etter mye om og men. Det førte til flere års svært anstrengt forhold til M-Sport og toppsjef Malcolm Wilson.

Et snaut år senere kjørte han inn til sin første plassering på seierspallen (2.-plass) i Hellas, og i siste løp i 2002 vant han sitt første VM-rally i Wales.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNG FØRER: Her poserer Petter Solberg foran Forden sin i 1999. Foto: Ole Kristian Strøm
UNG FØRER: Her poserer Petter Solberg foran Forden sin i 1999. Foto: Ole Kristian Strøm

Samme sted året etter sto nærmest hele Norge stille da Solberg råkjørte til VM-tittel med knappest mulig margin og ble tidenes fjerde yngste verdensmester i rally.

Etter annenplass i VM i 2004 og 2005, uteble suksessen. Siste VM-rundeseier kom i Wales i 2005, men karrierens 13. triumf ble bare trist ettersom han fikk seieren tildelt etter kartleser Michael Parks dødsfall.

For nøyaktig tre år siden valgte Subaru å tre ut av rallysatsingen på grunn av den globale økonomikrisen, og Solberg fikk med et lass norske sponsorer på å satse i eget privatteam.

Seiersløs

37-åringen ble første privatfører på seierspallen i VM i Kypros i 2009, og siden ble det ytterligere elleve ganger «på pallen», men ingen på øverste trinn.

I Fords hovedteam neste år vil Petter Solberg danne team med finnen Jari-Matti Latvala (26).

Kommende sesong i rally-VM starter i Monte-Carlo 17. januar. 9. februar blir det «hjemmebanekjøring» i Sverige i annen VM-runde. Mesterskapet avsluttes i Spania 11. november neste år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Motorsport

Se neste 5 fra Motorsport