GODE BUSSER: Petter Solberg med sønnen Oliver, som satser på å følge i pappas fotspor.
GODE BUSSER: Petter Solberg med sønnen Oliver, som satser på å følge i pappas fotspor. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Petter Solberg stolt pappa: Oliver (15) flytter på racingskole i Frankrike

MOTORSPORT

Petter Solberg (42) er både stolt og kanskje litt skremt: Sønnen Oliver (15) tar sensasjonelle steg mot å følge i pappas fotspor.

Publisert:

I løpet av de siste dagene har følgende blitt klart:

* Oliver Solberg skal kjøre Nord-Europa-mesterskap i rallycross i en alder av bare 15 år. Og han skal faktisk bruke bilen som pappa Petter brukte i VM i fjor.

* Til høsten skal Oliver Solberg begynne på en racingskole i Frankrike, altså en type NTG/Wang-skole med vekt på motorsport.

– Jeg har aldri presset ham, bedyrer Petter Solberg til VG.

– Aldri!

Les også: Petter Solberg turte ikke se på da sønnen debuterte i rally

Oliver Solberg har allerede debutert som rallyfører tidligere i år, om to uker skal han kjøre første runde i nord-Europa i rallycross i Grenland, og til høsten er det altså klart for «racerførerskolen» i Le Mans, et av de stedene i verden med sterkest tilknytning til motorsporten.

Tillatelse? Jo, Oliver Solberg har motorsportslisens i Latvia, og han har fått dispensasjon til å kjøre i rallycross-nordisk, til tross for sine 15 år.

– Det er ganske vanvittig at han skal kjøre min VM-bil med 600 hestekrefter. Den akselerer 0-100 km/t på 1,9 sekunder. Men samtidig; Oliver hadde ikke fått lov til dette om jeg ikke hadde sett at han kjører så bra, sier pappa Solberg alvorlig.

Les også: Petter Solberg får VW med på laget: satsing til 80 mill.

Oliver Solberg er klar på at han, som pappa, vil satse på rally. Han var to år da Petter Solberg da verdensmester i 2003. Men nå vil han kjøre den største klassen i rallycross, for å lære mer om å kjøre fort. For med 600 hestekrefter går det langt fortere i rallycross enn på smale rallyveier.

Han bodde med foreldrene i Monaco og gikk på fransk skole de første årene. Selv om han har glemt noe av fransken, regner han ikke med at det skal bli noe problem.

– Det kommer fort, mener Oliver om å skulle gå på franskspråklig skole fra høsten.

– Han ordner alt selv. Han har fått inn sponsorer til å dekke hele rallysatsingen i 2017, forteller Petter Solberg.

Les også: Nå får Fredric Aasbø «mann-med-hatt»-bil

– Rallycross-bilen står der uansett, så det blir ikke så dyrt.

Oliver Solberg er nærmest oppvokst i et depot. Han og mamma Pernilla var med Petter rundt på VM-runder. Pernilla har også en bra motorsportskarriere, så her kan vi bokstavelig talt snakke om å få sporten inn med morsmelka.

De siste årene har han kjørt såkalt crosskart, og har blant annet vært på det svenske landslaget. Familien bor i svenske Mitanderfors, ikke langt fra Kongsvinger.

Les også: Talsmann: – Petter Solberg trodde han skulle dø

Generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, forklarer hva som gjør det mulig for Solberg junior å kjøre rallycross-mesterskapet:

– For det første har han latvisk lisens, og de har lavere aldersgrense for rally og rallycross. De har også gitt ham lisens for å kjøre rallycross, uansett klasse. Vi har 16 årsgrense for rallycross, så Oliver har ikke så langt igjen til det. Men for å kjøre i den klassen han skal gjøre i Norge, har vi også krav om å ha førerkort.

– Men så lenge som dette er et internasjonalt mesterskap som kjøres i Norge, gir vi dispensasjon for førerkort-kravet. Det er veldig få land som har dette kravet, sier Raknerud.

PS: I kveld er far og sønn Solberg gjester på «Senkveld».

Her kan du lese mer om