OPPGITT: Lewis Hamilton forlater formel 1-banen i Barcelona som passasjer på en motorsykkel. Foto: Emilio Morenatti Ap

Mercedes-førerne krasjet med hverandre: – Det er idiotisk

Max Verstappen (18) ble tidenes yngste vinner

Formel 1-legenden Niki Lauda raser etter at de to Mercedes-stjernene krasjet med hverandre på første runde av søndagens VM-løp i Barcelona.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han gir briten Lewis Hamilton skylden for kollisjonen, som gjorde at begge måtte bryte - etter bare sekunders kjøring av Spania Grand Prix.

Løpet ble vunnet av bare 18 år gamle Max Verstappen, som til søndagens løp hadde blitt forfremmet fra Red Bulls «B-lag» Toro Rosso til Red Bulls «A-lag».

RØRT: Max Verstappen ble søndag tidenes yngste formel 1-vinner. I bakgrunnen toeren Kimi Räikkönen. Foto: Manu Fernandez Ap

– Det er tidenes yngste formel 1-vinner, fastslo Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen om den 18 år og 227 dager gamle nederlenderen.

Lewis Hamilton og Nico Rosberg kjempet om tetplassen inn mot sving nummer fire da Rosberg «lukket døren» for Hamilton, som mistet kontrollen over bilen og krasjet inn i tyskeren.

– Det er idiotisk. Det ultimate fiasko. Vi kunne ha vunnet løpet. Lewis var for aggressiv, sa Niki Lauda til journalister i Barcelona. Østerrikeren er for tiden av sjefene i Mercedes-teamet.

Les også: - Hvis jeg hadde vært Vettel, hadde jeg drept Kvjat.

– Den som er først, forsvarer seg og vil aldre forlate plassen sin frivillig. Det er helt uakseptabelt, sier Lauda om Hamiltons kjøring.

Lewis Hamilton holdt begge hendene mot hjelmen i fortvilelse da han skjønte hva som hadde hendt.

DUELL: Mercedes-førerne Lewis Hamilton og Nico Rosberg side om side inn i første sving. Senere på den første runden krasjet de i hverandre. Foto: Manu Fernandez Ap

En av de få bud i formel 1 er «du skal aldri krasje med en teamkompis».

Hamilton hadde beste startposisjon, men ble forbikjørt av Rosberg i første sving. Da Hamilton ville kjøre forbi inn mot sving nummer fire, prøvde Rosberg å forsvare plassen sin - og Hamilton klarte ikke å bremse. Han kjørte rett inn i Rosberg.

Har du fått med deg? Intervju med Sebastien Loeb

– Dette er sånt som skjer. En kan ikke skylde på noen av dem, sa ekspert Thomas Schie på Viasat-sendingen.

– Rosberg prøver å forsvare sin 1. plass, mens Hamilton prøver å kjøre forbi. Så skjer det i kampens hete, sa Schie.

Nico Rosberg har vunnet de fire første VM-løpene i 2016, mens lagkompis Hamilton håpet at han endelig skulle klare å dra fordel av å ha beste startspor.

På svensk Viasat var den tidligere racerføreren Rikard Rydell klar på at det var Rosberg som hadde skylden for kollisjonen.

Les også: Solberg fikk aksjetips fra milliardær - har tjent titalls millioner

– Jeg synes Nico «stenger døren» for sent. Reglene sier at hvis de ligger side om side, skal du etterlate en bilbredde. Det er Nicos feil.

Stevneledelsen undersøkelser hendelsen.

– Det er ikke mulig å skylde 100 prosent på noen av dem, sier Mercedes-sjefen Toto Wolff i et intervju vist på Viasat.

– Vi har ikke teamordre, og har egentlig ikke tenkt å begynne med det heller. Derfor er dette slikt som skjer. Jeg er sint over at dette skjedde, men jeg forandrer ikke mening når det gjelder teamordre.

Les også: Var i dødsulykke - nå tar rallystjernen tak for trafikksikkerhet.

«Teamordre» er når én fører skal prioriteres foran den andre i et formel 1-lag. Hamilton og Rosberg konkurrerer derimot på like vilkår.

Hardtslående Niki Lauda vakte oppmerksomhet etter det siste løpet da han sa at «jeg hadde drept ham om jeg hadde vært Sebastian Vettel» etter at russiske Daniil Kvjat hadde torpedert tyskeren av banen.

Fire mann kjempet om seieren i søndagens løp: Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Kimi Räikkönen og Sebastian Vettel, alle fra Red Bull og Ferrari.

Nederlenderen imponerte stort og spås en stor fremtid i formel 1. Han er sønn av den tidligere formel 1-stjernen Jos Verstappen - som aldri vant noe løp, men som hadde to pallplasser i sin karriere.

– Det er bare å ta av seg hatten for Max, sa Thomas Schie på Viasat-sendingen.

– Det er imponerende hvordan han klarte å holde Kimi Räikkönen bak seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder