HISTORISK: Marc Márquez kan juble etter dagens tredjeplass, som gav spanjolene nok poeng til å ta hjem VM-tittelen i roadracing. Foto: Scanpix/AP.

Tidenes yngste verdensmester i roadracing

20 år gammel ble Marc Márquez søndag tidenes yngste verdensmester i den største klassen i roadracing.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den spanske Honda-føreren kjørte inn til tredjeplass i sesongavslutningen i Valencia. Dobbelt verdensmester Jorge Lorenzo gjorde det han kunne for å forsvare tittelen og tok sin åttende seier for sesongen, men det var ikke nok til å hente inn Márquez' forsprang på 13 poeng.

Til slutt skilte bare fire poeng i favør av Márquez.

- Jeg kan ikke forklare hva jeg føler. Dette er en drøm som blir virkelig, sa Márquez etter løpet.

- Kanskje jeg ledet for klart tidlig i sesongen. Jorge kom sterkt mot slutten, og jeg måtte holde hodet kaldt i det siste løpet. Jeg er overlykkelig over at jeg klarte det.

Den nye verdensmesterens lagkamerat Dani Pedrosa ble nummer to etter å ha gjort alt for å hjelpe Márquez underveis.

Rar duell

Márquez hadde beste startposisjon, men Lorenzo kjørte forbi ham allerede på vei inn i første sving. Pedrosa kjørte også forbi og gikk i en besynderlig duell med Márquez, som bremset i tet i håp om at tetgruppen skulle være samlet slik at Márquez kunne passeres av flere.

Duellen førte til at både Lorenzo og Pedrosa havnet for langt ut i en sving, og Márquez tok ledelsen igjen.

- Det var et annerledes løp fordi jeg ikke prøvde å kjøre fra de andre. Jeg må be Dani om unnskyldning, for vi holdt på å kollidere etter en risikabel manøver fra min side, sa Lorenzo.

Ingen fare

Lorenzo kjørte forbi igjen nesten som han ville, men Márquez hadde god kontroll bak ham. Mot slutten lot han Pedrosa kjøre forbi for å unngå fare for uhell som kunne kostet ham tittelen.

Márquez trengte bare å våre blant de fire første for å bli mester, og han var aldri i fare for ikke å greie det.

- Jeg kunne ikke gjøre mer. Da jeg så at Dani og Marc hadde kjørt fra de andre, prøvde jeg bare å vinne løpet.

I Moto3-klassen sikret Maverick Viñales VM-tittelen med seier i det siste løpet. I Moto2 var Pol Espargaro allerede mester før Valencias Grand Prix. Årets siste løp ble vunnet av Nicolás Terol.

Alle løpsvinnere søndag, og alle verdensmestere, er fra Spania. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder