Dennis Olsen i Le Mans: – Vinner du her, blir du en legende

Dennis Olsen (23) angrer ikke på at han la Formel1-drømmen til side – og satset mot Le Mans 24-timers. Lørdag blir han første nordmann på nesten 30 år i det legendariske billøpet.

– Det er det største du kan gjøre innen racing, sier Olsen til VG på telefonen fra Frankrike.

– Vinner du her, så blir du en legende.

Det har danske Tom Kristensen blitt. Han vant Le Mans 24-timers hele ni ganger – mest av alle gjennom tidene. År etter år ble han kåret til Danmarks beste idrettsutøver – foran navn som er atskillig bedre kjent her i steinrøysa.

– Anerkjente National Geographic kåret i 2010 «Top 10 Sporting Events», og puttet 24-timersløpet på Le Mans øverst på lista foran de Olympiske Leker, Fotball VM og Superbowl, forteller Atle Gulbrandsen, sportssjef i Norges Bilsportforbund.

les også

Formel 1-legenden Niki Lauda er død

Han har selv bakgrunn fra denne typen motorsport, og er veldig spent på hva Dennis Olsen og hans to kolleger kan prestere:

– Selv om Dennis og teamkameratene er utfordrere i GT-klassen, så har de absolutt muligheten til et godt resultat. Alle tre førerne er svært raske, og de sitter i en av fire fabrikkbiler fra Porsche i dette løpet, sier Gulbrandsen – og mener at dette er årets norske motorsportshøydepunkt.

HISTORISK: Endelig får en nordmann igjen sjansen i 24-timersløpet på Le Mans – et av verdens største idrettsarrangementer. Foto: JT / Hoch Zwei

Dennis Olsen kjører en Porsche i LMGTE Pro-klassen sammen med tyske Sven Müller og franske Mathieu Jaminet. Alle tre er fabrikkførere for Porsche, men har fått merkelappen «juniorteam» denne helgen.

– Vi har ikke så mye erfaring, både Mathieu og jeg er debutanter. Men det skal vi ta igjen med ungdommelig glød. Det vil forhåpentligvis bringe oss langt, sier Olsen til VG.

– Blir det satset like mye på dere som på førstelaget?

– Ja, vi får lik støtte. Det er like mye fokus på alle bilene, sier Dennis Olsen.

les også

Oliver Solberg (17) vant EM-løp: – Jeg er ikke gammel nok til å kjøre mer i EM

Han fastslår at «bilfabrikkene har tatt med sine aller beste førere til denne klassen».

– Dette er en slags VM-finale, fastslår østfoldingen.

NUMMER 94: Dette er bilen til Dennis Olsen og hans to lagkamerater i det yngste Porsche-teamet. Foto: JT / Hoch Zwei

Det er altså tre førere som veksler på å kjøre de 24 timene.

– Hver fører skal kjøre minimum seks timer, og maksimum 14 timer. Men for oss handler det om å fordele kjøringen ut fra strategien – vi skal jo også fylle bensin og bytte dekk, sier Dennis Olsen.

– Hvordan blir det å kjøre i mørket?

– Hehe, jeg har jo mørkekjøring hjemme fra skogen i Våler. Jeg har kjørt en del løp i mørket allerede, så jeg tror ikke det blir noe stort problem. Det er verre å kjøre i mørket på Nürburgring enn her på Le Mans.

Publikumsrekorden for 24-timershelgen på Le Mans er 263 500.

les også

Ullevålseter hoppet 30 meter på MC: – Husker ingenting av ulykken

– Det blir mye mennesker, det er helt sikkert, smiler Olsen.

Etter å ha blitt plukket ut som såkalt juniorfører for Porsche foran 2018-sesongen, ble han i fjor i stor grad brukt til å ta seg av de styrtrike middelmådighetene som kjøper seg inn for å kjøre et løp. 2019 har blitt helt annerledes.

– Jeg har fått masse tillit, sier Olsen – som blant annet vant det prestisjefylte 12-timersløpet på Bathurst i Australia, og vist et imponerende tempo i flere løp i både Europa, Nord-Amerika og Asia.

– Kan dere vinne?

– Vi har alle muligheter – men jeg kan slett ikke garantere noe. Plutselig kan vi også stå der uten noe.

les også

Vettel rasende: – De stjeler seieren fra meg

Fabrikkteam fra Porsche, Ferrari, Ford, Chevrolet, Aston Martin og BMW stiller til start med de beste GT-førerne i verden bak rattet. Selv om konkurransen er tøffest i GT-klassen (som Olsen er med i), kan ikke disse bilene kjempe om totalseier. Det er det bilene i LMP1-klassen som vil gjøre, og der er Toyota, med Fernando Alonso i spissen, storfavoritter som det eneste fabrikkteamet.

Harald Huysman var siste nordmann til start i Le Mans – tilbake i 1991. Det vil si – det er ikke helt riktig: En kar ved navn Egidio Perfetti stilte til start med det norske flagget på bilen så sent som i fjor. Mentos-arvingen er norsk statsborger, men har aldri bodd i Norge og snakker heller ikke norsk.

PS: Både Eurosport og Viasport/Viaplay sender 24-timersløpet på Le Mans direkte fra lørdag kl. 15.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder