TIL TOPPS: Fredric Aasbø, som her jubler etter en seier i 2014, knuste konkurrendene i den siste runden. Nå er han «World series»-mester i drifting.
TIL TOPPS: Fredric Aasbø, som her jubler etter en seier i 2014, knuste konkurrendene i den siste runden. Nå er han «World series»-mester i drifting. Foto: Larry Chen , Speedhunters.com

Drifting-Aasbø knuste alle: – Den villeste dagen i mitt liv

25.000 tilskuere på plass da nordmannen tok «storeslem» i sesongavslutningen

MOTORSPORT

Fredric «The Norwegian Hammer» Aasbø (30) knuste konkurrentene i den siste runden i Irwindale, California. Dermed sikret han seg både «World series»-tittelen og den amerikanske tittelen i drifting.

Publisert: Oppdatert: 11.10.15 14:11

– Dette er helt sinnssykt - det er den villeste dagen i livet mitt, sier en strålende fornøyd Aasbø til VG.

VG+ - historien om Aasbø: Støvsugerselgeren som ble driftingstjerne

Han fikk full klaff på en svært krevende og vanskelig bane, med 25.000 tilskuere og voldsomt press ettersom han ledet sammenlagt i forkant av konkurransen.

– Det er en tøff bane jeg har veldig respekt for. Det er fort gjort å tape fordi dommerne krever at du ligger helt på grensa, du skal subbe murveggene i høy fart med tusen hestekrefter i bilen. Når det går galt, så går det skikkelig galt og det var noen stygge krasj her i dag, sier Aasbø.

Selv holdt han seg unna uhellene, og gikk helt til topps.

– Dette er storeslem i driftingmiljøet. Vi vinner «World series» sammenlagt, vi vinner det amerikanske mesterskapet, og vi vinner den siste runden der det er mest prestisje. For å sitere Petter Solberg - dette er helt verst, sier Aasbø.

– Dette er drømmen jeg har hatt de siste 12 årene, og at den nå har blitt virkelighet er det største som kunne skjedd meg. Det vil også ha enormt mye å si for markedsverdien min, sier Aasbø som flere ganger har understreket at han ikke har blitt rik på å drive med drifting.

Ledet klart

30-åringen fra Ski hadde et solid utgangspunkt allerede før den siste runden, og han ville sikret seg sammenlagtseieren bare han hadde kommet seg videre fra 16-delsfinalen.

Det klarte nordmannen uten problemer. Først slo han ut japanske Daigo Saito, deretter Mike Whiddett fra New Zealand, og Forrest Wang fra Hawaii.

I finalen sto det en ny japaner for tur, og Aasbø beseiret Ken Gushi for å understreke hvem som er verdens beste drifting-kjører i 2015.

Se alle resultatene her.

Han vant den første «World series»-runden i april, og stakk av med seierer i fem av de ni VM-rundene. Sammenlagt vant han klart foran Aurimas Bakchis fra Litauen og og Matt Field fra USA.

I det amerikanske mesterskapet, som består av syv løp, vant han foran Gushi og amerikanske Chris Forsberg.

Populær i VG-avstemning

Aasbø var relativt ukjent i Norge, men har hatt en solid stjerne i bilsportmiljøet de siste årene. Han ble bare slått av hockeystjernen Mats Zuccarello da VG-leserne i romjulen stemte han fram til nummer to på VGs 100-liste. Opprinnelig hadde VG-juryen satt ham på 97. plass, men leserne mente at han fortjente 2. plass.

Se kåringen av de største idrettsutøverne i Norge her.

Drifting er en relativt ukjent motorsport i Norge. Da VG i fjor ba Aasbø selv beskrive hva konkurransen går ut på, kom han med følgende beskrivelse:

– Det er kunsten å kontrollere en bil som er ute av kontroll. Den beste parallellen er å kalle det bilsportens snowboard. Det er et dommerpanel, og det er stort rom for å ha sin egen stil – være litt annerledes.

Aasbø har spilt i flere filmer, og var blant annet stuntkjører i den norske filmen «Børning» i 2013. Han snakket blant annet om filmjobben da han var gjest i VG-programmet «Spårt» i august.

Her kan du lese mer om