TOK REGNINGEN: Michael Schumacher invterte med seg hele teamet på middag. Foto: EPA
TOK REGNINGEN: Michael Schumacher invterte med seg hele teamet på middag. Foto: EPA

Norsk juksejournalist avslørt

Publisert: Oppdatert: 02.08.06 21:10
MOTORSPORT

(VG Nett) Frilans-journalisten Bjørn Benkow (66) mistenkes for å ha diktet opp et intervju med formel 1-stjernen Michael Schumacher, som er trykket i Dagbladet.


Benkow ble nylig avslørt etter at Microsoft Norge undersøkte om journalisten virkelig hadde fått et intervju med Bill Gates under en flytur til München. Ifølge Gates' personlige sekretær er samtalen fabrikkert.

Det viser seg at den samme journalisten har fått solgt inn flere oppdiktede intervjuer til norske medier. 21. juli trykket sportsmagasinet til Dagbladet en artikkel skrevet av Benkow hvor journalisten hevdet å ha møtt formel 1-stjernen utenfor hans hus i den idylliske landsbyen Vufflens-le-Chateau i Sveits.

- Kastet ut

I artikkelen er det også beskrevet hvordan «sportsmagasinets journalist» besøkte Schumacher på hytta i Trysil for to år siden og overleverte en julegave.

VG Nett kjenner til at det i motorsportmiljøet verserer historier om at Benkow regelrett skal ha trengt seg inn på hytteeiendommen ved dette tilfellet, og senere blitt kastet ut igjen av Schumachers folk.

Beklager

Besøket Benkow beskriver tilbakevises av Schumachers pressetalskvinne, Sabine Kehm, på det sterkeste.

- Dersom han har vært i Michaels hytte har han avlagt visitt uten at Schumacher har invitert ham. Michael slipper aldri inn journalister i sine hjem, sier Kehm til VG Nett.

Hun tror heller ikke at Benkow kan ha gjort intervju med formel 1-føreren i Sveits.

- Han har garantert ikke vært på eiendommen hans i Geneve heller. Kanskje han kan ha truffet Michael utenfor huset, men det er heller ikke gitt noen intervjuer der heller. Dessverre er det ikke første gang vi hører om fabrikerte intervjuer med Michael. Det skjer altfor ofte, sukker Kehm.

Ifølge beskrivelsene i artikkelen som Dagbladet valgte å trykke skal «sportsmagasinet ha fått oppleve en F1-verdensmester svært få har opplevd».

Leder for Dagbladet-sporten, Tormod Brenna, opplyste til VG Nett onsdag ettermiddag at avisen undersøker hvorvidt deler av artikkelen er fri diktning. Det er også en rekke faktafeil i saken om Schumachers karriere. I kveld sier Brenna følgende:

- Dersom vi er blitt lurt er det bare å beklage. Vi kjøpte denne artikkelen i god tro, sier Brenna.

Skryt fra Aftonbladet

Benkow har ikke ønsket å kommentere avsløringene overfor VG Nett onsdag, og har to ganger lagt på røret. Freelancejournalisten har også skrevet flere artikler for Aftonbladet, men til tross for avsløringene i Norge har den svenske avisen stor tiltro til medarbeideren.

- Dette er ikke noe problem for oss. Det er en rutinert journalist som har levert mange gode artikler til oss. Vi har ingen grunn til å mistenke denne journalisten for juks, sier informasjonssjef Olof Brundin i Aftonbladet.

Avisen har selv tatt kontakt med Benkow etter avsløringene i Norge, og i samtaler med avisen skal journalisten ha tilbakevist at intervjuet med Bill Gates var fabrikkert. Nordens største avis har også trykket utdrag fra denne artikkelen som først ble publisert i det norske bladet Mann.

Cruise-intervju verden rundt

Da oppmerksomheten rundt Tom Cruise var på rekordnivå i forbindelse med fødselen til kjæresten Katie Holmes i vår, skal Bjørn Benkow ha vært blant de få som fikk et åpenhjertig intervju med filmstjernen.

Artikkelen ble solgt til Aftonbladet, og referert på en mengde nettsteder over hele verden på grunn av den spesielle samtalen.

- Cruise avsluttet intervju

Først skal Benkow ha insistert på at dysleksi ikke kan kureres ved Scientologi, som Cruise har hevdet tidligere:

«- Det skal du ha, du har en gal manns mot. Dette er noe ingen journalist har tort å si til meg tidligere. Scientologi er en religion uten gid. Det handler om å lære en spirituell frigjøring fra livets problemer, som kan nåes gjennom rådgivning, kurs og dype studier. Dine kyniske media-kollegaer sår tvil om at det bra hva vi gjør, ved å spre masse hokus pokus om oss».

Ifølge artikkelen skal intervjuet ha blitt avsluttet da Benkow stilte spørsmål om Nicole Kidman og deres to adopterte barn. Det er beskrevet hvordan livvaktene legger en hånd på Benkows skulder, og Cruise spør:

«- Nå må jeg uheldigvis avslutte dette, herr...?»

«- Benkow.»

700 advokater

Aftonbladet har ingen indikasjoner på at denne samtalen ikke har funnet sted, og avviser at også denne samtalen kan være fabrikkert.

- Tom Cruise har omkring 700 advokater. Vi har skrevet andre saker om Cruise, og da har de ringt med en gang. I dette tilfellet har ingen reagert eller sagt noe, til tross for at samtalen er sitert i hele verden, sier redaktør Nicke Franchell i søndagsbilaget til Aftonbladet.

Denne artikkelen handler om