I SPANIA: Veronica Engan er kartleser for Petter Solberg. Foto: Daniel Roeseler/Volkswagen Motor

Solberg på 3. plass: – Dette har gått sykt bra

Snart 44 år gammel har ikke eksverdensmester Petter Solberg glemt gamle kunster. VM-comebacket i rally har gitt en oppsiktsvekkende 3. plass etter første dag.

Artikkelen er over ett år gammel

– Dette har gått sykt bra. Det hadde jeg aldri trodd, sier han til VG – sittende i rallybilen (!) på vei tilbake til depotet.

Petter Solberg kjører sin første VM-runde i rally på seks år. Sammen med kartleser Veronica Engan, som han har fått «låne» fra sønnen Oliver, kjører han i WRC2-klassen med de såkalte R5-bilene.

Han lå lenge på 2. plass fredag, bak ledende Eric Camilli, som også kjører den splitter nye VW Polo R5-bilen, men falt ned til 3. plass etter den siste etappen på kvelden.

les også

Lewis Hamilton: – 100 prosent sikker på at Schumacher kommer til Formel 1

Solberg avslørte for en drøy måned siden at han har slitt med sykdommen sarkoidose i 2018.

Derfor har det også vært usikkerhet om han kunne kjøre en VM-runde i rally, noe som er mer utmattende enn å kjøre korte heat i rallycross-VM.

– Formen er ikke topp, men jeg hadde jo så lyst til dette. Nå er jeg sliten, men det måtte jeg jo regne med, sier Solberg til VG etter en lang dag bak rattet.

les også

Petter Solberg tok sin femte VM-tittel

I bakgrunnen kan vi høre han blir sufflert av Veronica Engan.

– Jeg har hatt bare én dags test etter seks år borte ... Jeg er kjempefornøyd. Men jeg har kjørt safe og sikkert. Og ligger foran verdensmester Jan Kopecky, sier Petter Solberg stolt.

TILBAKE: Petter Solberg i aksjon i den nye VW Polo, altså samme merke som han til daglig kjører i rallycross-VM. Men dette er første gang på seks år han kjører et VM-løp i rally. Foto: Daniel Roeseler/Volkswagen Motor

WRC2-bilene har omtrent 60–70 hestekrefter mindre enn den største klassen. Solberg er nummer 14 totalt for begge klasser etter første dag. Han har drøyt fire minutter opp til ledende Ott Tänak.

les også

Petter Solberg rotet bort VM-seieren: Oliver gråt for pappa

Men i WRC2-klassen er det jevnt. Solberg er 20 sekunder bak ledende Camilli og ni sekunder bak finnen Kalle Rovanperä (18) på 2. plass. I sin tid konkurrerte Petter mot hans far, Harri.

Volkswagen trakk seg ut av VM-rally i 2016. Hensikten skal ha vært å spare penger etter diesel-skandalen. Nå, knapt to år senere, er de altså tilbake, dog ikke i den klassen som har de sterkeste bilene.

les også

Norgesmesteren i drama: – Glad vi kunne gå ut for egen maskin

Bror Henning Solberg vant sensasjonelt WRC2-løpet i Tyrkia for bare en drøy måned siden. Han er også på plass i Spania med Skoda, men ligger 45 sekunder etter lillebror etter første dag.

Beste nordmann totalt etter fredagens kjøring er Andreas Mikkelsen. Hyundai-føreren er nummer seks. Sesongen har vært en skuffelse for 29-åringen, som håper å bli den andre norske verdensmester i rally, etter Petter Solberg. Mikkelsen har bare 39 sekunder opp til ledende Ott Tänak og har muligheten til en god plassering. Mads Østberg er ikke med i Spania.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder