OPPLØST I TÅRER: Følelsene tok overhånd for Citroën-fører Craig Breen da han kom inn til pallplass i rally-VM i Finland søndag. Foto: CITROEN RACING

Her gråter rally-kometen for sin døde kartleser: – Han ser ned på meg

Her sitter Craig Breen (26) i rally-bilen og gråter etter å ha kommet på VM-pallen for første gang.

Publisert:

Blikket hans går opp mot himmelen. Grunnen: I juni 2012 ble hans kartleser Gareth Roberts drept da de to var i en kraftig ulykke under Targa Florio Rally. Breen overlevde og har etter hvert fortsatt karrieren.

Søndag jublet han over sin første pallplass i VM. Det skjedde i det legendariske Finlandsrallyet, en av de tøffeste i året.

– Jeg kan ikke tro det. Det er den beste dagen i mitt liv. Det har vært en lang vei hit. Jeg savner min viktigste mann, og jeg vet at han ser ned på meg, sa Breen i intervjuet som ble vist på TV2 etterpå.

Les også: Slik ble Norge en stormakt i motorsport.

Han lot tårene renne fritt. Det var et magisk øyeblikk.

– Jeg skjønner godt de følelsene som kom fram der. Han har vært gjennom det som ingen sjåfører vil være gjennom Han tenker på sin avdøde kartleser når han gjør det bra, sier Mads Østberg om sin irske konkurrent.

Om ulykken - som skjedde på en etappe med høy fart - har Breen tidligere fortalt:

– Bilen understyrte, gikk over på motsatt side av veien og traff en metallsperring. Da bilen stoppet, spurte jeg Gareth om han var ok, men det kom ikke noe svar.

PALLEN: Kris Meeke og hans kartleser Paul Nagle feirer seieren i Finland. Det er første gang en brite har vunnet det klassiske VM-rallyet. Han blir sprutet ned av Jari-Matti Latvala (med ryggen til). Til høyre Craig Breen og hans kartleser Scott Martin. Foto: Roni Rekomaa AP

– Jeg skylder ikke på Craig. Jeg vet at Gareth ville ha ønsket at han skulle fortsette sin karriere, uttalte den avdødes far, Michael Roberts, til BBC.

Etter som verdensmester Sebastien Ogier bare ble nummer 24, kunne norske Andreas Mikkelsen ha tatt et skikkelig jafs innpå i VM-sammendraget. Mikkelsen er nummer to i mesterskapet. Men han ble bare nummer syv, til tross for at han følte at han kjørte bra.

Les også: Andreas Mikkelsen vant dramatisk VM-rally.

– Det ble vanskelig da jeg plutselig måtte kjøre først på veien. Selv om vi ga alt, var det ikke lett, sier Mikkelsen om jobben som «grus-feier» for de andre bilene.

Mads Østberg kom på plassen foran Mikkelsen og ble altså nummer seks. Etter mange skuffelser i det siste var dette helt greit for Ford-føreren.

Les også: – Det kunne ha gått skikkelig ille.

– Vi har hatt en bra helg, selv om 6. plass er noe under det vi håpet på i forkant, sier østfoldingen - og fastslår at han har «ladet» skikkelig gjennom hele helgen. Østberg har slitt med bilen i deler av sesongen, og forteller at det kom en «utfordring» med bilen også på søndagen.

– Det var et greit løp, men det holdt ikke til en høyere plassering, sier han om løpet som ble vunnet av Kris Meeke i Citroën.

Ole Christian Veiby (20) vant den såkalte junior-VM-klassen og stoppet dermed Simone Tempestinis seiersrekke. Kongsvinger-gutten har nå 50 poeng, mens Tempestini leder mesterskapet med 68 poeng. Veiby kjører for det finske teamet Prinsport og vant sånn sett på «hjemmebane».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder