DRAMA: Ryan Newmans bil blir truffet av Corey LaJoie (32) på den siste runden av Daytona 500 natt til tirsdag. Foto: Terry Renna / FR60642 AP

Dramatisk ulykke i kjent amerikansk billøp

Den kjente NASCAR-føreren Ryan Newman (42) er brakt til sykehus etter en voldsom ulykke ved avslutningen av Daytona 500 natt til tirsdag norsk tid.

Det er NASCAR-seriens offisielle nettside som melder at Newman ble tatt ut av bilvraket av redningspersonell og deretter ført til sykehus.

Bilen hans ble truffet bakfra, spant plutselig ut til siden, traff veggen på ovalbanen, gikk over på taket og skled bortover samtidig som det gnistret og flammene sto ut. Så ble han truffet av en bil i høy fart. Brannmannskaper kom raskt til og fikk slukket brannen.

Rett over klokka fire natt til tirsdag norsk tid opplyste NASCAR i en pressemelding at Newmans tilstand er alvorlig, men ikke livstruende.

Ulykken skjedde i den siste svingen på den siste runden av Daytona 500, som er et kjent løp i NASCAR-serien. Newmans bil - startnummer seks - ble truffet av Corey LaJoie. Bilen føk til værs og endte altså i et flammehav. LaJoie skriver på Twitter at han bare måtte kjøre inn i røyken.

les også

Petter Solberg om verdensmesterens krasj: – Noe av det verste jeg har sett

Ryan Newman ledet løpet da ulykken skjedde. Han kjører Ford Mustang. Denny Hamlin ble kåret som vinner av løpet. Han forsvarte dermed seieren fra i fjor og vant det legendariske løpet for tredje gang.

– Jeg tror vi noen ganger tar for gitt hvor sikre disse bilene er. Nå ber vi for Ryan, sier Hamlin ifølge Fox News.

Vinner-teamet har beklaget at de feiret seieren. De visste på det tidspunktet ikke hvor alvorlig Newman-ulykken var, het det i et intervju på SiriusXM.

Den kanskje mest kjente ulykken i Daytona 500-historien skjedde i 2001 da den amerikanske føreren og teameieren Dale Earnhardt omkom på den siste runden av løpet. Han krasjet inn i en vegg etter å ha kollidert med to av konkurrentene.

REDNINGSARBEIDE: Et stort antall brannmenn og ambulansefolk kom til stedet der bilen stoppet etter å ha sklidd bortover asfalten. Foto: Mark J. Rebilas / X02835

Racerførere sitter i et «bur» som skal beskytte dem, blant annet om bilen ender på taket. ESPN skriver at buret tilsynelatende har gitt etter i de voldsomme kollisjonene.

Daytona 500 ansees av mange for å være det viktigste og mest prestisjefylte løpet i NASCAR-serien.

Ryan Newman vant dette løpet i 2008. Han har kjørt 656 løp på 19 år. Det har blitt 18 løpsseirer og 2. plass som beste sammenlagtresultat. Newman har tilnavnet «Rocket Man». Han har to døtre. Newman og hans kone kunngjorde sist uke at de skulle separeres etter 16 års ekteskap.

Daytona International Speedway ble åpnet i 1959.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder