HYTTELYKKE: Michael Schumachers hytte på Trysil, der han unslapp fotografer og sa han fant styrken til å vinne billøp. Bildet til høyre viser ham på fotballbanen i Nybergsund. FOTO: GEIR OLSEN og LARS ERIK SKREFSRUD

Trysil var Schumachers andre hjem: - Alle her krysser fingrene for ham

I Nybergsund er Michael Schumacher kanskje best kjent som fotballspiller. Bygda sørger over nyheten om superstjernens alvorlige ulykke.

  • Tim Peters

Samtidig som Schumacher på midten av 90-tallet for første gang knuste hele verdenseliten i Formel 1, bygde han seg et hyttepalass på 600 kvadratmeter i Trysil.

Kort tid senere tok folkene hans kontakt med det lokale fotballaget Nybergsund.

- Han var en enorm, internasjonal stjerne. Men da han dukket

KRYSSER FINGRENE: Svein Skarpmo har vært primus moto i fotballklubben Nybergsund. FOTO: LARS ERIK SKREFSRUD

opp hos oss, så var det ingen forskjell på ham og de andre på treningen, forteller lagleder Svein Skarpmo til VG.

Bakgrunn: Schumacher hasteoperert etter alvorlig skiulykke

- Schumacher sto på rett linje med de andre og sprang rundt kjeglene han fikk beskjed om. Det var utrolig å ha ham med. Ingen stjernenykker på noen som helst måte. Han var med i omtrent en måned hver eneste vinter. Da trente vi oftere enn vanlig, og det var ikke akkurat vanskelig å få resten av laget til å møte.

- Kraft til seierne

I 2001 hadde Schumacher nettopp blitt verdensmester for andre år på rad. Han vant også de neste tre årene. Til Motorsport Magazin omtalte sjåføren Norge som en del av seiersoppskriften.
- Her, i ensomheten, henter jeg kraften til seierne mine, sa han.

- Jeg trenger et sted der jeg finner roen. Fordelen der er at paparazziene mister lysten i 25 minusgrader.

VGTV: På dette sykehuset ligger Schumacher: - Tilstand er kritisk

I 2001 tilbrakte han og familien tre måneder i Trysil. Noen av premiepengene kom da også Nybergsund til gode. Bygda fikk samme år sin egen treningshall.

- Vi hadde nok ikke fått bygd den uten ham. Han var veldig raus på det prosjektet, men så hadde han nok lyst til å trene inne selv, også. Samme kveld som verktøyet ble rullet ut av hallen, 22. desember, så sto Schumacher og noen tyske kompiser klare til å gå inn og trene, sier Skarpmo.

- Hvor god var han egentlig i fotball?

- Han var treningsnarkoman og definitivt en habil fotballspiller. Jeg vil si at han var en god tredjedivisjonsspiller, svarer laglederen.

Sportsbloggen: Ingen har vært i nærheten av Schumacher

VENTER: En fan av Formel 1-legenden venter på nyheter utenfor sykehuset i Frankrike, ikledd den kjente, røde Ferrari-capsen. Foto: Afp

- Ufattelig

Schumacher eier fortsatt hytta i Trysil, men har ikke vært aktiv i bygda siden rundt 2005. Da bygde han ny hytte i Courchevel i de franske vinteralpene.

Det var på skiferie i Meribel at superstjernen på søndag falt og skadet seg alvorlig da han slo hodet i en stein.

Schumacher ble hasteoperert og skal etter det ha ligget i koma. Verdenspressen og fans venter mandag på nyheter om tilstanden hans på Universitetssykehuset i Grenoble.

- Vi vet ikke hvordan utfallet vil bli ennå. Han er i en kritisk tilstand og vi kan si at han kjemper for livet. Vi bedømmer han til å være i en veldig alvorlig tilstand, sa en talsmann for sykehuset på formiddagen.

- Det ufattelig trist, dette, sier Skarpmo.

- Han er en fantastisk mann og idrettsutøver. Dette er det alle

KOMPISER: Petter Solberg poserer sammen med Michael Schumacher etter at han ble verdensmester i 2003. Foto: AFP

snakker om i Nybergsund nå. Det er så rart at man driver med risikosport i så mange år, og så blir man alvorlig skadet på skiferie. Alle krysser fingrene for ham.

- Harding

En annen nordmann som har tilbrakt mye tid med Schumacher er rally-legende Petter Solberg. Han sier til VG at han håper og tror at venner kommer seg etter ulykken.

- Jeg fikk vite det rett etter ulykken i går. Det er tragisk det som har skjedd, sier Solberg til VG på telefon fra Dubai.

- Han er en harding og kommer seg igjennom dette. Han er godt trent, og det hjelper betraktelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder