Hovedinnhold

Formel 1-ekspert: Håper Ferrari leverer

<p>RASK I TEST: Tyske Sebastian Vettel har i isn Ferrari vartet op med superraske tider under trening på Montmelo utenfor Barcelona foran formel 1-premieren i Australia kommende helg.</p>

RASK I TEST: Tyske Sebastian Vettel har i isn Ferrari vartet op med superraske tider under trening på Montmelo utenfor Barcelona foran formel 1-premieren i Australia kommende helg.

Foto: Francisco Seco, AP
Foran Formel 1-premieren i Australia mener Atle Gulbrandsen Lewis Hamiltons Mercedes er snau favoritt, men ekspertkommentatoren håper Ferraris Kimi Räikkönen og Sebastian Vettel kan ta opp kampen om sammenlagtseieren.

Denne saken handler om:

Ferrari har imponert i oppkjøringen, men Mercedes-suksessen spås å fortsette også i årets Formel 1-sesong. Nye regler gjør det tøffere å sitte bak rattet.

Bakgrunn (VG+): Her er VGs store Formel 1-guide

Med nye retningslinjer er årets F1-biler blitt mye raskere. I manges øyne seiler

VERDENSMESTERE

I FORMEL 1 PÅ 10-TALLET

2010: Sebastian Vettel (Tyskland) – Red Bull

2011: Sebastian Vettel (Tyskland) – Red Bull

2012: Sebastian Vettel (Tyskland) – Red Bull

2013: Sebastian Vettel (Tyskland) – Red Bull

2014: Lewis Hamilton (Storbritannia) – Mercedes

2015: Lewis Hamilton (Storbritannia) – Mercedes

2016: Nico Rosberg (Tyskland) – Mercedes

Ferrari opp som en klar utfordrer til å bryte hegemoniet til Mercedes.

Ferrari-duoen Kimi Räikkönen og Sebastian Vettel suste inn til bestetider under testløpene i Barcelona nylig.

– Jeg håper på det blir flere som kjemper i toppen og utfordrer Mercedes. Ferrari har vært raske i oppkjøringen. Men test er test, og løp er løp. Det er først i helgen vi får se hvordan det virkelig ligger an, sier Viasats ekspertkommentator Atle Gulbrandsen til NTB.

Leste du denne? Formel 1-mester søndag - la opp fredag

– Jeg holder fortsatt en knapp på Mercedes, men Ferrari kan komme opp og tukte dem i løpet av sesongen, tilføyer han.

Totaldominans

Mercedes har totaldominert formel 1-sirkuset de siste årene. Lewis Hamilton vant foran stallkollega Nico Rosberg i 2014 og 2015, mens Rosberg snek seg foran briten i fjorårets utgave.

Rosberg valgte å legge opp da en etterlengtet VM-triumf var i boks. Tyskeren er erstattet med Valtteri Bottas fra Finland. Gulbrandsen tror Mercedes fort kommer til å vise hvem som fortsatt er best allerede i helgens Australias Grand Prix.

– Jeg blir ikke overrasket om det blir dobbeltseier til Mercedes. Det er ikke alt som blir vist i en test. I seg selv er ikke en kamp mellom to teamkamerater et problem, men de færreste ønsker at Hamilton sikrer VM-tittelen sju løp før sesongslutt.

Leste du? Pappa betaler 650 millioner for at Lance (18) skal får kjøre Formel 1

Ferrari er et myteomspunnet storlag, men har ikke levert på lenge. Italienerne har ikke hatt en fører i stallen som er blitt verdensmester siden Räikkönen klarte det i 2007.

– Det er ikke godt nok i Italia. Ferrari har hatt noen vanskelige år, og de har byttet ut flere teamledere i takt med at suksessen har uteblitt, sier Gulbrandsen.

Krever mer styrke

Nye regler har ført til store omveltninger på årets formel 1-biler. Både dekkene og frontvingen er blitt bredere.

Bakgrunn: Tidenes yngste Formel 1-fører i dramatisk krasj i Monaco

– Det gjør bilene raskere. Årets testløp viser at det går rundt fire sekunder raskere enn i fjor. Det vil bli satt banerekorder overalt, forteller Gulbrandsen.

– Hvordan vil man merke endringene?

– For TV-seerne blir det vanskelig å legge merke til at det går fire-fram sekunder raskere, men de nye reglene gjør det tøffere for førerne rent fysisk. De har trent mye mer fram til sesongstart. Før gjaldt det å være liten og lett, men nå er det mer muskler som må til. Det er tøffere å kjøre enn før, forklarer Viasat-eksperten og legger til:

– De nye dekkene skal også holde lenger. Tidligere har man kjørt mer forsiktig for å spare på dekkene. Det negative med de nye bilene er at det blir vanskeligere å kjøre forbi hverandre.

PS! Australias Grand Prix kjøres i Melbourne søndag. Kvalifiseringen går dagen før.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Motorsport

Se neste 5 fra Motorsport