Hovedinnhold

Turte ikke fortelle kjæresten om dette ville stuntet

** Halvnaken Gaup flyr opp ned ti meter over bakken - uten beskyttelse
** Rimmen: - Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse

(VG Nett) Da Ailo Gaup (33) skulle tilbake på sykkelen for å ta reklamebilder, turte han ikke fortelle det til kjæresten Anne Rimmen (31) før han var trygt plassert på bakken.

Da kroppen ikke orket mer for fire år siden, la han opp. Gaup har fått så mye juling opp gjennom årene at han håpet å slippe mer sykkelakrobatikk.

Men da han trengte bilder til en reklamekampanje for sin kleskolleksjon, havnet han igjen opp ned på sykkelen, 10-12 meter over bakken.

Den tidligere verdensmesteren er sammen med NRK-sportens Anne Rimmen. Kjæresten fikk ikke vite noe om det farlige stuntet før etter at han var i trygg behold.

- Jeg fortalte det ikke til henne. Hun hadde stoppet det, eller i hvert fall prøvd å stoppe det. Jeg sa det ikke til moren min heller, sier Gaup til VG Nett.

- Hva sa hun da du fortalte det etterpå?

NRK-PROGRAMLEDER: Her er Anne Rimmen avbildet i forbindelse med NRK-sendingene under OL i London i sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
NRK-PROGRAMLEDER: Her er Anne Rimmen avbildet i forbindelse med NRK-sendingene under OL i London i sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Hun ble sint. Og hun gledet seg på mine og egne vegne for at det gikk bra, sier Gaup og setter opp et stort smil.

Rimmen sier det er vanskelig å kjefte veldig mye etter at det har gått bra.

- For å si det sånn, jeg var veldig glad den dagen han valgte å legge opp, av den enkle grunn at den sporten er veldig, veldig farlig. Han har jo allerede skadet seg ganske mye, og jeg har ikke lyst til at han skal skade seg mer. Jeg ble heller ikke mer begeistrer da han fortalte at han hadde gjort det i bare superundertøy, sier Rimmen til VG Nett.

- Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse, men jeg hadde kanskje prøvd å stoppe ham, jeg vet ikke. Men det ser jo utrolig kult ut da, det er ikke noe tvil om det. Jeg er litt stolt av at han fortsatt kan såpass etter så lang tid, med mindre han har drevet og smugtrent, tilføyer hun med et smil.

Kun støvler og hjelm

Med kun støvler og hjelm som beskyttelse, hopper Ailo Gaup godt over ti meter over bakken. Støvler er påkrevet for i det hele tatt å kunne kjøre og uten hjelm overlever man rett og slett ikke om det går galt. Resten av kroppen var han villig til å ofre - nok en gang.

- Skader på knær og albuer vet jeg alt om. Da jeg sluttet var det fordi jeg ikke tålte det mer. Jeg har vært nær døden flere ganger, men har ikke senskader av de smellene. Det er verre at ankelen min kan knekke bare jeg går av bussen etter alle bruddene.

- Hva kunne i verste fall skjedd når du hoppet uten mer beskyttelse?

- Jeg har med full beskyttelse flere ganger blitt hentet med luftambulanse. Akkurat hva som kunne skjedd nå er vanskelig å si, sier 33-åringen, og lar det heller henge i lufta.

Holder foredrag

I halvannet år har han holdt på med undertøy og superundertøy, og har produktene sine ute i om lag 30 butikker. Resten av tiden, rundt 30-40 ganger i året, holder han foredrag om målsetninger og karrierens opp- og nedturer.

I konsekvensanalysen før hoppene, var også foredragene i tankene.

- Jeg instruerte de som filmet til å følge med dersom jeg gikk i bakken, slik at de var forberedt på å ta blodige bilder hvis det gikk galt. Det ville vært et fint virkemiddel i min historiefortelling. Slik kunne jeg fått brukt bildene uansett, det var en vinn-vinn situasjon sier nordlendingen - og gliser igjen.

Prøvde i skumgummi

Først ville han gjennomføre hoppene med landing i et basseng fullt av skumgummi. Det funket ikke optimalt, og Gaup ble tvunget til å gjøre det skikkelig, med den knallharde bakken som underlag.

- Det startet med at jeg så et klipp fra en manipulert reklame innen samme sjanger, og ikke en gang det manipulerte resultatet var spesielt heftig. Butikken trengte plakater. Ola, Kari, Kvikk Lunsj og nickers i fjellheimen har man sett for lenge siden. Hvis vi fikk til dette, kunne det bli fantastiske bilder, sier Gaup.

Etter å ha leid inn kamerateam, lift og kameraer som «kan fange en pistolkule» og derfor gir unike bilder, ble det også ekstra press på ham. Og som han selv sier:

- Jeg tenkte hele tiden inni meg at «dette går bra, dette går bra». En stund måtte jeg prøve å overbevise meg selv. Jeg ville jo ikke ødelegge dagen deres, eller at de skulle ha det kjedelig.

Kjedelig ble det i hvert fall ikke...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Motorsport

Se neste 5 fra Motorsport