Hovedinnhold

Sundby avviser frekt Ustjugov-stikk: – Det må han gjerne tro

LAHTI/OSLO (VG) Sergej Ustjugov (24) tror ikke stavknekken til Martin Johnsrud Sundbys (32) like før mål hadde noe å si for gullkampen.

– Han ville ikke hatt en sjanse, selv uten fall. Jeg er sterkere i avslutninger enn Sundby, sier gullvinner Ustjugov selvsikkert til VG etter den høydramatiske tremila i VM-løypene, hvor Martin Johnsrud Sundby tok sølvet og Finn-Hågen Krogh bronsen.

– Går aldri an å svare på

Alt handlet egentlig om Sundby og Ustjugov i avslutningen av dagens 30 kilometer. Mot slutten av rennet var Sundby nødt til å riste av seg russeren i den aller siste motbakken.

Manøveren endte på verst tenkelige vis. Etter flere kraftfulle tak, bommet han med venstrestaven og gikk rett i bakken. Høyrestaven brakk, Ustjugov rykket og gullkampen var avgjort. VGTV-ekspert Thomas Alsgaard mener Sundby ble altfor stresset i situasjonen. Sundby fikk en ny stav og gikk alene som toer mot mål. Dermed ble det sølv i stedet.

Konfrontert med russerens uttalelse, og «hva som kunne ha skjedd» hvis han unngikk fallet, svarer han følgende:

– Det går det aldri an svare på. Det må han gjerne tro, men jeg tror jeg kunne fått tatt noen meter (opp bakken). Som sagt, det var en heftig duell mot den raskeste skiløperen i verden. Jeg måtte ha overgått meg selv. Jeg hadde en bra kropp i dag og det hadde han også, sier Martin Johnsrud Sundby til VG.

Saken fortsetter under videoen.

Klæbo: Spår at kometen går fra småpenger til millioninntekt

– Ikke føleleser i det hele tatt. Det var tomt

Med resultatet i dag har Sundby fortsatt ingen individuelle VM-gull i premieskapet. Det  gnager 32-åringen voldsomt når han møter pressen etter løpet. Han bedyrer at han skal se fremover. Og glemme skuffelsen til tross for edelt metall.

Det har nå gått åtte år og 14 mesterskapsløp siden debuten i 2009 (Liberec). Da han gikk over målstreken og innså at det igjen ble sølv, var han bare tom.

Det var ikke føleleser i det hele tatt. Det var tomt. Det er en blanding av at jeg er i kjempeform og ikke klarer å vinne. Samtidig som jeg har lyst til å gjøre mine beste skirenn her i Lahti.

Saken fortsetter under videoen.

– Kløner det til

Han forteller om en knalltøff duell og omtaler Ustjugov som den raskeste gutten i verden. Sundby merket at russeren ikke ville gi slipp på ryggen hans uansett hva han foretok seg.

Dermed ble han nødt til å forsøke å avgjøre i den siste bakken. 

– Jeg kløner det til for meg selv. Jeg brekker en stav i det fallet. Det er superkjipt, sier Sundby.

– Holder du litt igjen nå?

– Nei, det var jo dritt for meg. Men jeg kløner de til for meg selv og har kun meg selv å klandre. Da skal jeg klare å leve med det. Jeg skal klare å «fighte» mot det gullet jeg drømmer om, sier han etter sitt andre VM-sølv. I tillegg har han en bronse fra 2011.

VG +: Analyse - Sjekk forskjellen mellom Northug og Sundby

Krogh lettet etter bronse

Det ble for øvrig en råsterk norsk dag i Lahti. Fire mann snek seg inn blant de seks beste. Krogh ble nummer tre, Sjur Røthe fire og Tønseth havnet på sjette.

De tre norske gutta havnet i gruppen bak Sundby og Ustjugov og klarte aldri å tette luken. De fulgte hverandre helt til oppløpet.

Der var Krogh aller sterkest i spurten og sikret to norske på pallen.

– Det er godt å få medaljen i boks nå. Så er det bare å jakte videre på gullet, sier Krogh til VG.

Se også: Mener Ustjugov har drap i blikket: – Det er skremmende 

Topp ti:

1. Sergej Ustjugov 1:09.16,7
2. Martin Johnsrud Sundby 1:09.23,4
3. Finn-Hågen Krogh 1:09.48,5
4. Sjur Røthe 1:09.48,8 
5. Alex Harvey 1:09.50,0 
6. Didrik Tønseth 1:90.50,2
7. Marcus Hellner 1:09.50,4 
8. Andrey Larkov 1:09.52,8 
9. Lari Lehtonen 1:09.53,9 
10. Giandomenico Salvadori 1:09.54.0

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn