Hovedinnhold

Stafettheltens spøkefulle stikk: – Petter Northug, can you hear me?

LAHTI/OSLO (VG) Finn-Hågen Krogh (26) nedkjempet russiske Sergej Ustjugov (24) på den siste etappen og sikret norsk stafettgull i Finland.

Like etterpå svarer han slik på VGs spørsmål om hva hans melding til russerne er:

– Petter Northug, can you hear me? melder Krogh i intervjusonen etter rennet.

En referanse til Northugs berømte hilsen til svenskekongen etter å ha parkert svenskene på VM-stafetten i 2011, der altså.

Krogh flirer når VG på pressekonferansen spør hva Northug tenker om utspillet hans, men finnmarkingen bedyrer det kun handlet om å gi Northug litt treningsmotivasjon.

– Petter kommer nok sterkere tilbake til OL-sesongen. Vi klarer å ta gullet uten ham her i dag. Det var en ære å gå i hans sko i dag og så håper vi selvfølgelig at han kan bidra til flere gull fremover, sier ankermannen.

«F... det gikk jo»

Fredagens VM-stafett i Lahti utviklet seg tidlig til å bli en norsk-russisk kamp om gullet. Martin Johnsrud Sundby ga ankermann Finn-Hågen Krogh en ledelse på 17,7 sekunder til Sergej Ustjugov, noe som bidro til en intens sisteetappe.

Russeren tok tidlig inn rundt seks sekunder, men Krogh lot seg ikke stresse. I stedet skøytet 26-åringen inn til Norges 13. stafettgull på de 14 siste forsøkene, før Sverige gikk inn til bronse.

– – Jeg var veldig, veldig glad. Det var en krig helt til det var ti meter igjen. Plutselig gikk det opp for meg at «f... det gikk jo», så jeg var ordentlig nede i kjelleren i dag og det var deilig å klare det, sier Krogh til VG.

Sergej Ustjugov var en slagen mann etter stafettsølvet:

– Jeg så at Finn var sliten, jeg prøvde å ta ham igjen, men det gikk ikke, sier Utsjugov til VG – og bekrefter at han går søndagens femmil i Lahti.

Artikkelen fortsetter under videoen

Larkov satte standarden

Resultatlisten:

1. Norge 1:37,20,1

2. Russland + 4,6

3. Sverige + 2:31,8

4. Sveits + 2:32,0

5. Finland + 2:42,4

Det russiske laget var nykomponert på grunn av fraværene til de suspenderte løperne Aleksander Legkov (33) og Maksim Vylegzjanin (34), men likevel fryktet av flere enn nordmennene før start.

Allerede på den første etappen viste også Andrej Larkov (27) hvorfor. Med lav frekvens, men tunge stavtak, satte 27-åringen etter hvert opp et tempo som bare Didrik Tønseth (25) klarte å matche. En Tønseth som fortalte NRK at han gikk på Petter Northugs gullski fra fremmila i Falun for to år siden.

De andre konkurrentene, inkludert Sverige og hjemmenasjonen Finland, var overraskende distansert med 20 sekunder eller mer allerede ved første veksling. Ut fra målområdet skilte 2,9 sekunder mellom Aleksander Bessmertnykh (30) og Niklas Dyrhaug (29), som fortsatte det som tidlig ble en norsk-russisk duell om gullet.

– Det var godt. Jeg følte meg sterk, men det var også Larkov, sier Tønseth til FIS.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kjempet iherdig

Håpet til de mange tusen tilskuerne som hadde møtt opp på skistadionet i Lahti var at Iivo Niskanen (25) kunne hente inn det tapte med en lignende innsats som i det gullvinnende løpet på 15-kilometeren. I stedet fikk publikum se at 25-åringen og hans lagkamerater hverken hadde gode nok kropper eller bra nok preparerte ski til å kjempe om annet enn bronse.

Parallelt fortsatte en intens kamp mellom russiske Bessmertnykh og norske Dyrhaug i front av feltet. Førstnevnte satte inne et rykk i den siste motbakken, men Dyrhaug holdt følge og ga Martin Johnsrud Sundby (32) et likt utgangspunkt som Aleksej Tsjervotkin (21) fikk av sin lagkamerat.

– Didrik gjorde en bra etappe, så jeg fikk en god mulighet til å gå sammen med Bessmertnykh. Planen var å holde følge på de to første etappen og gi Martin sjansen på den tredje, sier Dyrhaug.

Artikkelen fortsetter under videoen

Sundbys lovnad

Tsjervotkin viste hvilket talent han er med tre av fire mulige gull under junior-VM i Kasakhstan i 2015, men den tredje etappen var intervallstrekket hvor Norge ønsket å avgjøre stafetten. 

Grunnen var enkel: Russland hadde spart den 24 år gamle superstjernen Sergej Ustjugov til slutt.

Før løpet lovet Sundby at Finn-Hågen Krogh skulle få et 30 sekunder stort forsprang på hans russiske motstander, men et løst føre gjorde oppgaven vanskeligere enn normalt.

Gjennom de to første av totalt fire runder på den 11,38 kilometer lange skøyteløypa lot Sundby derfor unggutten Tsjervotkin lede an i tet, før det kom en planlagt taktendring fra Røa-karen.

– Jeg måtte gi Finn noen sekunder til Ustjugov for vi har sett hvor sterk han er. Jeg måtte kjempe hardt bare for å få noen sekunder. Jeg var så nervøs. Det var grusomt å være tilskuer, men det finnes ingen andre menn som Finn, roser Sundby.

Ustjugovs Krogh-jakt

Sundby rykket i den tredje siste motbakken, noe som medførte en ønsket luke ned til Tsjervotkin. Spørsmålet var bare om den var stor nok, for Krogh fikk ikke 30 sekunders forsprang på Ustjugov ut på den siste etappen.

Han fikk 17,7.

Det førte til en thrilleravslutning, hvor Ustjugov satt øynene i nakken på Krogh og tok opp jakten. 

Bare tanken på en sulten Ustjugov like bak kunne tatt knekken på mange, men 26-åringen viste hvorfor han var satt opp på ankeretappen etter at Northug hadde hatt ansvaret på de fem foregående VM-stafettene med å skøyte inn til langrennsherrenes første gull i Lahti. 

Ifølge statistikktjenesten Gracenote er det Norges 250. VM-medalje for menn og kvinner. Den norske rekken på ni strake stafettgull på herresiden skal også være ny rekord. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn