Hovedinnhold

Northug spurtslo Sverige: - Tenkte at det svir mer

** Langrennskongen om avslutningen: - Tenkte at det svir mer å tape på oppløpet
** Fikk svenskeskryt: - Det er ingen som klarer Petter i verdenseliten

VAL DI FIEMME/OSLO (VG Nett) Petter Northug (27) parkerte sin svenske erkerival på oppløpet - og slo ut med armene idet han passerte målstreken til stafettgull.

Denne saken handler om:

- Dette føles fantastisk. Jeg hadde lyst til å rykke i sistebakken, men da jeg så det var luke ned til tredjemann tenkte jeg at det svir mer å tape på oppløpet. Så det var planen, gliser Northug til NRK etter løpet.

Northug beskriver dagens løp som en drømmestafett, med tanke på å få en thrilleravslutning mot Sverige.

- Disse mesterskapsstafettene betyr mest. Det at vi lykkes her er viktig for oss som lag, sier Northug til VG Nett.

Protokoll: Gratuler de norske stafettgutta med gull! 

Kampen om nok et VM-gull ble som spådd et oppgjør mellom Sverige, Russland og Norge, og side om side kom Petter Northug og svenskenes ankermann Calle Halfvarsson inn på oppløpet.

Men på den siste flaten hadde ikke Sverige sjanse til å matche Northug i spurten. Langrennskongen slo ut med armene idet han passerte målstreken, 1,2 sekunder foran Halfvarsson.

- Petter ble for sterk på oppløpet. Jeg var veldig sliten, sier sølv-svensken til VG Nett.

- Hva synes du om gesten han gjør når han går i mål?

Det får man jo lov til å gjøre. Det ville jeg også gjort, smiler han.

Også Johan Olsson skryter av Northug og Norge.

- Norge er verdens beste lag. Petter er helt enkelt for sterk nå. Han er i bra form og han er rask, sier Johan Olsson til VG Nett.

Mens Norge tok gull og Sverige tok sølv, sikret Russland bronse.

VG Direkte: Se reaksjoner fra stafettgutta i vårt direktestudio! 

GOD FØRSTEETAPPE: Tord Asle Gjerdalen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
GOD FØRSTEETAPPE: Tord Asle Gjerdalen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Taktikkeri

Spurtavslutningen til Northug kom etter en sisteetappe fullstappet av taktikkeri. I begynnelsen ble det gått i medium søndagstur-fart i feltet, og ingen virket spesielt interesserte i å dra opp tempoet. Det ble Northug overrasket over.

- Jeg lurer på hva Italia tenkte på. Det er jo komisk at de ikke bare setter fart med en gang. I stedet fungerer de som opptrekk for meg og Sverige. Det er bare å takke for det, sier han.

Northug har gått noen norske ankeretapper før, og visste hva som ventet ham da han sto klar til veksling i dag.

- Jeg vet hva som hviler på skuldrene mine da. Jeg vet at blir jeg nummer to, er det nesten en skandale. Men jeg føler at vi alle går med flagget på panna og brystet i dag, sier han.

God Gjerdalen-start

Tord Asle Gjerdalen, som kom inn som en superreserve for Martin Johnsrud Sundby på onsdagens 15 kilometer og tok bronse, gikk første etappe for Norge.

Mannen med pilotbrillene fikk en forholdsvis rolig start på sin etappe, og de to første rundene gikk i smått og pent tempo. På den siste runden fikk Gjerdalen det tyngre, men 29-åringen holdt unna.

Da Eldar Rønning ble sendt ut på andre etappe vekslet Tyskland og Norge omtrent likt.

- Det var artig å gå. Jeg klarte etappen ganske bra, så jeg er fornøyd med det, sier Gjerdalen til VG Nett etter etappen sin.

GOD ANDREETAPPE: Eldar Rønning. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
GOD ANDREETAPPE: Eldar Rønning. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Bildespesial: Se bildene fra gulløpet 

Rønning kjempet seg inn

Rønning fikk Tobias Angerer sin rygg å henge på ut fra start. Sverige hang også fint med inn til veksling mens Russland fikk det tungt på slutten av første etappe, da Jevgenij Belov stivnet totalt.

Tetgruppa lå greit samlet ute på runde nummer to, men på den siste ble farten skrudd opp noen knepp. I front lå Vylegzjanin, Dario Cologna og Giorgio Di Centa, og både Rønning og Johan Olsson måtte jobbe hardt for å henge med.

I den siste, lange bakken før stadion begynte Rønning å merke kjøret, og måtte kjempe for å ikke måtte gi en luke framover. Men 30-åringen klarte å bite tennene nok sammen, og vekslet helt i rygg på Russland.

- Det var utrolig tungt å gå klassisk i dette været. Skiene mine tapte seg underveis, men jeg synes det funket bra, sier Rønning etter etappen sin.

Sportsbloggen: Ingen gjør dette bedre enn Northug 

Prøve å skaffe luke til Northug

Sjur Røthe ble sendt ut på sin etappe sammen med blant annet Hellner og Legkov, samt tyske Tim Tscharnke og italienske Roland Clara.

Røthe holdt god kontroll på de andre løperne ute på den andre runden, og da han skulle gå ut på den siste, var det nordmannen som lå i front.

Det var ventet at Hellner og Legkov skulle jakte å skaffe sine ankermenn et lite forsprang på Petter Northug på stafetten, og i den siste bakken før stadion prøvde de.

Duoen trøkte til med det de hadde opp bakken, og klarte å skaffe seg en luke - men med Røthes gode glid og jobbing helt inn til veksling, ble det bare fattige to sekunder mellom ledende Russland og Norge.

GA NORTHUG BRA UTGANGSPUNKT: Sjur Røthe. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
GA NORTHUG BRA UTGANGSPUNKT: Sjur Røthe. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Det ble tungt på siste runde. Men jeg hang med, så det var greit, oppsummerer Røthe overfor NRK.

Taktikkeriet

Petter Northug gikk dermed ut på siste etappe sammen med fire andre løpere - svenske Calle Halfvarsson, russiske Evgeny Ustyugov, tyske Axel Teichmann og italienske Hofer.

I starten av første runde ble det gått så langsomt at tetgruppen nærmest stoppet opp til tider. På grunn av den lave farten kom flere og flere løpere kontakt med teten igjen.

Ute på runde nummer to fortsatte taktikkeriet. Plutselig stakk Russland, Italia og Sveits fra, men både Northug og svenske Halfvarsson valgte å bare la dem gå og ta det rolig.

Ustyugov var den løperen som kom først inn på stadion da utøverne skulle ut på tredje og siste runde. Da begynte også posisjoneringen for alvor i teten, og Halfvarsson og Northug var raskt oppe på de to tetplassene.

Det hjalp imidlertid lite så lenge Northug klarte å henge med helt inn til spurten.

Resultatliste stafett menn:

1. Norge 1:41:37,2
2. Sverige +1,2 sekunder
3. Russland +2,4
4. Italia +2,6
5. Finland +11,7
6. Sveits +13
7. Tyskland +45,5
8. Japan +54,2
9. Frankrike +55,6
10. USA +1,01 minutter

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn