Hovedinnhold

Hevder dopingdokumentar vil ryste ski-VM

- Fikk blodliste fra utestengt finsk trener

INTERVJUET: - Jeg er lei av forsøkene på å slenge negative ting om utøverne, sier Inggard Lereim , kjent dopinggjeger. Foto: Geir Otto Johansen
INTERVJUET: - Jeg er lei av forsøkene på å slenge negative ting om utøverne, sier Inggard Lereim , kjent dopinggjeger. Foto: Geir Otto Johansen
VAL DI FIEMME (VG) Norske ledere er igjen konfrontert med doping innen langrenn.

Denne saken handler om:

Tips oss


Materialet skal stamme fra den livstidsutestengte treneren Kari-Pekka Kyrö.

Dokumentaren skal vises på svensk TV kommende uke.

- Vi er tilbake i tide til ski-VM. Da kommer det en avsløring som vil ryste sportsverdenen, det kan jeg love dere, sa programlederen på slutten av i forrige ukes Uppdrag Granskning.

Dopingjeger Inggard Lereim er en av dem som er blitt kontaktet av journalister fra SVT. Han forteller at det var en finne ved Helsinki-redaksjonen til SVT som viste ham blodverdier.

Materialet skal han ha fått fra Kari-Pekka Kyrö. Lereim mener det er lite seriøst.

- Etter de opplysninger jeg har, er det kritikk av løpere fra mange land, om de er fra Finland vet jeg ikke. Jeg ble nærmest overfalt på jobben på Helsedirektoratet og misset flyet på grunn av det, sier Lereim.

VG LIVE: Følg sprint-prologen fra 10.45!

- Jeg er ganske lei av de gamle forsøkene på å slenge negative ting om utøvere. De viste meg en liste over blodverdier på navngitte personer. Men jeg kan ikke gi blodprøvesvar på navngitte personer. Da ville jeg brutt alle grenser, sier Lereim.

Han forteller at norske stjerner ikke var blant navnene på listen som han ble forelagt.

Svensk dopingekspert: - Ingen sjanse for et rent ski-VM

Avisen Expressen skriver imidlertid at TV-dokumentaren skal omhandle svenske, finske og norske utøvere. VG Nett har også fått disse opplysningene.

- Påstander i 15 år

Dopingjeger Lereim har selv ikke hatt mer kontakt med filmskaperne, men skipresident Erik Røste skal i et møte med svensk TV i starten av VM.

- Jeg er kjent med at SVT planlegger en dokumentar, men kjenner ikke detaljene, sier Røste til VG.

- Hvis det stemmer at Kyrö er kilden her, så har vi levd med påstander fra ham i 15 år. Det har vi ikke brukt mye energi på, og ikke skal vi gjøre det heller, sier Røste og legger til:

- For vår del vil vi ha fokus på det kommende mesterskapet. Det fortjener dagens utøvere.

UTESTENGT: Kari-Pekka Kyrö. Foto: NTB Scanpix
UTESTENGT: Kari-Pekka Kyrö. Foto: NTB Scanpix

- Ren samvittighet

Frode Estil har selv fått flere medaljer i posten etter dopingavsløringer av konkurrenter. Han reagerer på hvor lite konkret det nylige dopingutspillet til den svenske dopingforskeren Bengt Saltin var.

Svensken mente det var vanlig med doping blant gullvinnerne for 10-15 år siden. Det ble oppfattet som et angrep på den suksessrike norske perioden.

- Jeg er litt overrasket over at han ikke er mer nyansert når han vet så mye som han påstår. Jeg syns han skulle sagt hvilke nasjoner det gjaldt og hvem det ikke gjaldt. Når han først går ut burde han spart oss fra å bli dratt inn i dette. Det ville føles veldig godt og sluppet å bli dratt inn i slike mistanker igjen. Men jeg føler både jeg og resten av norske lagkamerater har den reneste samvittighet, sier Frode Estil.

VG har forsøkt å få kontakt med tidligere landslagslege Ola Rønsen, uten å lykkes. SVTs pressetjeneste opplyser at programmet skal sendes i deres gravemagasin «Uppdrag gransking» om en uke og at innholdet er hemmelig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn