Hovedinnhold

Northugs hjelper ble sjokkert av damepågangen

**- Damer mellom 40 og 55 er de sykeste
**Forsøker å være likest mulig Petter Northug

LIKE BARN LEKER BEST: Eirik Myhr Nossum (t.v.) veier 81 kg - omtrent det samme som Petter Northug (t.h.). Det gjør han til den perfekte skitester for langrennsstjernen. Foto: Geir Otto Johansen, VG/Scanpix
LIKE BARN LEKER BEST: Eirik Myhr Nossum (t.v.) veier 81 kg - omtrent det samme som Petter Northug (t.h.). Det gjør han til den perfekte skitester for langrennsstjernen. Foto: Geir Otto Johansen, VG/Scanpix
(VG Nett) Innboksen til servicemannen Eirik Myhr Nossum (25) var så full av meldinger fra damer som ville ha tak i Petter Northug (25) at han droppet hele Facebook.

Denne saken handler om:

I helgen bidro han med skitesting før Northugs to tredjeplasser i Drammen. De kommende to ukene handler alt om å kapre VM-gull i Holmenkollen.

Som langrennstjernens kompis og høyre hånd opplever Myhr Nossum livet i rampelyset fra innsiden.

- Det er en enorm interesse, og det fordeler seg nærmest på to segment: De som er interessert i langrenn og de som er interessert i Petter Northug, sier han.

- Hvordan har du fått merke interessen?

- Jeg er ikke akkurat noen A-kjendis, men bare du har vist trynet ditt sammen med Petter, er innboksen din full. Jeg fikk sjokk av alt det der, sier Myhr Nossum.

- Kjendisstatus ikke negativt

Totalt ukjente mennesker ville være venn med ham på Facebook før han kuttet ut profilen sin på nettsamfunnet. Andre ville ha ham til å sette dem i kontakt med Northug.

- Damene mellom 40 og 55 er de sykeste. Der er det virkelig kritisk. Jeg tør nesten ikke å lese de meldingene der, sier 25-åringen, som fleiper med at han videresender meldingene til Petters far og manager, John Northug.

VG Nett møter Myhr Nossum i kantina på Idrettshøgskolen i Oslo, der han studerer idrettsbiologi på tredje året. Den utadvendte trønderen blir flere ganger avbrutt av studenter som skal hilse. «Alle» kjenner ham, eller i alle fall vet hvem han er.

Og når spørsmålet om han noen gang har utnyttet kjendisstatusen kommer, henvender han seg til to søte jenter på nabobordet:

- Har jeg brukt kjendisstatusen min til å dra damer?

Begge nikker og ler høyt.

- Det er ikke negativt, altså, legger de raskt til.

Kopierte Northug

For drøye tre år siden begynte Myhr Nossum å jobbe for Northug. Først og fremst var det med tanke på Tour de Ski den sesongen, men 25-åringen fra Inderøy har vokst inn i rollen til å bli en av langrennstjernens mest sentrale menn.

VGTV: Se dokumentar om Petter Northug 

Som servicemann tester han ski gjennom hele sesongen, er sjåfør når Northug trenger det og fikser ellers det som må ordnes av praktiske gjøremål. For å kunne gjøre jobben godt nok, så Myhr Nossum seg nødt til å bli mest mulig lik Northug.

ALLTID BEREDT: Eirik Myhr Nossum (t.h.) er Petter Northugs altmuligmann. Foto: Øyvind Herrebrøden, VG
ALLTID BEREDT: Eirik Myhr Nossum (t.h.) er Petter Northugs altmuligmann. Foto: Øyvind Herrebrøden, VG


- Jeg har gått på ski nesten hele livet og vet jo hvordan Petter går på ski, men det tok meg ett år å klare å gå likt og kjenne etter det samme på skiene som Petter, forteller han.

Derfor er den fordel at de veier omtrent det samme. Rundt 81-82 kilo.

- Petter har en syk forbrenning. Han har jo i likhet med resten av landslaget problemer med å få i seg nok. For meg som ikke rører meg så mye, er det ikke nødvendigvis så bra å kaste innpå fastfood, sier han.

- Ville trivdes på glattcelle

For selv toppidrettsmannen Petter Northug kan unne seg en hamburger en gang iblant.

- For dem er det veldig sunt å få i seg noen kaloribomber. Når du skal ha i deg brødskiver og kornblanding 340 dager i året, blir du matlei, sier Myhr Nossum, og røper samtidig Northugs favoritt:

- På McDonalds blir det en gigantisk hamburgermeny og en eller annen kake han kjøper hver gang. Kan det være eplepai?

- Hva lengter Northug mest etter når han er på reise?

- Jeg tror det er privatliv. Han er en som trives veldig godt alene. Det er for så vidt ikke bare på reise han har et offentlig liv. Jeg merker at han blir lei av de som følger ham overalt, sier servicemannen, og tegner følgende bilde:

- Er det noen jeg kunne sendt på glattcelle uten lys, data eller mobil i 14 dager og kommet ut upåvirket, er det han.

(Saken fortsetter under bildet)

TESTER SKI: Petter Northug har vært ute og trent i forkant av et Tour de Ski-renn. Etterpå gir han tilbakemeldinger på skiene til Eirik Myhr Nossum (t.h.). Foto: Eirik Borud, VG Nett
TESTER SKI: Petter Northug har vært ute og trent i forkant av et Tour de Ski-renn. Etterpå gir han tilbakemeldinger på skiene til Eirik Myhr Nossum (t.h.). Foto: Eirik Borud, VG Nett


Torsdag går Northug sin første distanse i VM. Sprint i fristil. Allerede kvelden før starter arbeidet for Myhr Nossum. Da skal en mengde skipar testes og velges bort.

Tar ikke gullæren

Noen timer før rennet starter torsdag er han igjen ute og tester ski. 75 til 90 minutter før Northug begynner på sitt konkurranseløp, går de to sammen ut og tester de to utvalgte parene.

- Hvor stor del av et eventuelt VM-gull er ditt?

- Femti prosent. Minst, sier Myhr Nossum og ler.

- Nei, da. Vi var 33 personer i støtteapparatet under Tour de Ski. Alle har en bit av kaka. Jeg vil ikke føle at gullet er mitt, men jeg blir utrolig lettet og glad om Petter tar det, sier han.

VG Nett-leser:«Petter Northug er en gave til norsk herrelangrenn!» Diskuter her! 

Og skulle det bli gulljubel, lover 25-åringen en gigantisk feiring den 6.mars.

- Går du og Petter noen gang på fest sammen?

- Ja, det gjør vi, men stort sett i private former. Sist vi skulle nedover fra meg til Oslo sentrum, skulle alle på trikken sitte på fanget og ta bilder. Og det er jo ikke barna som er verst: De mellom 40 og 60 slår jo ned unger for å komme frem til Petter, forteller Myhr Nossum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn