Hovedinnhold

Northugs herlige spurtrevansje

Petter: - Hellner-bakken? Det er vel mer Hellner-gropa

HOLMENKOLLEN (VG Nett) Petter Northug hadde irritert seg i fire dager over at Marcus Hellner vant sprinten. - Derfor var det bra at han var med i toppen, så jeg fikk slå ham, sa Petter Northug etter gullet.

Denne saken handler om:

De siste meterne ble en oppvisning av spurtkongen av internasjonalt langrenn.

Northug preget løpet da det virkelig gjaldt, de siste hundre meterne. Og da gullet skulle deles ut, var ingen raskere enn mannen fra Mosvika.

- Mentalt sett var det bra at Hellner kom opp på siden av meg. Da tenner det tre-fire plugger hos meg, sa Northug til pressen etterpå.

VGTV: Se seiersintervju med Northug her!

Gullmannen virket nesten rørt og takket både publikum og lagkameratene etter sin andre medalje i VM på hjemmebane.

- Jeg følte jeg hadde et overtak da jeg så på konkurrentene mot slutten. I dag fikk jeg min revansj. Jeg snudde meg ikke, men skjønte jeg fikk luke, sa Northug.

Marcus Hellner forsøkte seg i det som ble kalt Hellner-bakken etter sprinten, men greide aldri å passere nordmannen. Northug ville komme først inn på oppløpet og nektet Hellner sin andre triumf på fire dager i Holmenkollen.

- Jeg kan være ærlig nå som jeg har tatt gull: Det som skjedde i sprinten har irritert meg. Hvis jeg hadde vært mer offensiv, og hatt bakskiene på Hellner, tror jeg det samme hadde skjedd som i dag. Selv om ingen tror på det, fortalte Northug etterpå.

Søndag stivnet Hellner og raste litt gjennom feltet, og det ble russisk på både andre- og tredjeplass gjennom Maxim Vylegzhanin og Ilja Tsjernousov.

- Heter det Northug-bakken nå? fikk Hellner spørsmål om:

- Det avgjør dere, Petter fortjente denne seieren, sa den sympatiske svensken, som ikke visste om det var skiene hans som var dårligere enn konkurrentenes.

Da Northug selv fikk samme spørsmål etterpå, kom svaret kontant:

- Hellner-bakken? Det er vel mer Hellner-gropa. Han ligger vel der oppe ennå!

Dårlig svenske ski

Ifølge Anders Södergren hadde ikke svenskene like gode ski som nordmennene.

- De var ikke bra på klassiskdelen, og heller ikke optimale på skøytedelen. Jeg vil ikke kalle det en katastrofe, men Hellner måtte bruke veldig mye krefter på å komme opp i posisjon, sier Södergren.

Sergej Dolidovitsj ble nummer fire, Martin Johnsrud Sundby endte på en glimrende femteplass mens Hellner til slutt ble sekser i det dramatiske løpet.

- Petter har ikke sagt ett ord siden sprinten torsdag. Vi merker når han er i form, og det er han nå. Da holder han seg mye for seg selv, forteller Johnsrud Sundby.

- Han var i en klasse for seg selv på slutten, og vi har ikke sett alt fra Petter ennå. Jeg tror han kan bli en jævel på femmila, legger han til.

Protokoll:Gratulér Petter med gullet!

Martin Johnsrud Sundby var strålende fornøyd med femteplassen.

- Jeg var stokk stiv de siste kilometerne, men ble løftet frem av publikum. Det var helt fantastisk å gå.

De øvrige tre nordmennene endte utenfor topp-10. Sjur Røthe ble nummer 14 og Tord Asle Gjerdalen 17 i mål. Sprinteren Eirik Brandsdal var over ni minutter bak på 65. plass.

(saken fortsetter under bildet)

PARKERTE FELTET: Petter Northug de siste meterne mot målstreken. Foto: Scanpix
PARKERTE FELTET: Petter Northug de siste meterne mot målstreken. Foto: Scanpix


Det var lite dramatikk på den første runden på fellesstarten med skibyttet. Martin Johnsrud Sundby tok føringen da løperne forlot stadion første gang, nordmannen som før start røpet overfor VG Nett at han hadde en plan om hvordan han skulle knekke Petter Northug.

VG LIVE: Vi fulgte tremila direkte her!

Det skilte lenge imidlertid bare tideler og noen små sekunder mellom de 30 beste løperne de første seks kilometerne.

VG Nett-leser:
Godt å se at Petter lar være å legge seg så hinsides langt bak
Leserne diskuterte underveis! 

(saken fortsetter under bildet)

GODT MED: Petter Northug lå langt fremme inne på stadion ved runding de første gangene. Foto: Scanpix
GODT MED: Petter Northug lå langt fremme inne på stadion ved runding de første gangene. Foto: Scanpix


Det første lille rykket kom ved Daniel Rickardson fulgt av Alexander Legkov ut på andrerunden, og da sprakk det opp bakover i feltet. Etter en tredjedel av løpet, var det drøyt 20 løpere som hang med, men bemerkelsesverdig var det at Marcus Hellner, gullvinneren fra sprinten, hadde trøbbel halvveis ved skibyttet.

Fire runder a 3,75 i fristil gjensto, og antall gullkandidater var fremdeles tosifret halvveis.

Etter at Sjur Røthe viste seg frem i tet et kort øyeblikk, tok Alex Harvey grep og klemte til etter 18 kilometer.

Ingen fulgte canadieren ned mot stadion på den første skøyterunden, og dermed var den første løperen ordentlig løs for dagen.

RYKKET: Alex Harvey gikk alene lenge, men ble innhentet mot slutten. Foto: AFP
RYKKET: Alex Harvey gikk alene lenge, men ble innhentet mot slutten. Foto: AFP

15 sekunder var det på det meste ned til forfølgerne, men et spurtoppgjør med Northug i en av hovedrollene var likevel alltid det mest sannsynlige.

Det kokte i Kollen da løperne var inne til runding for aller siste gang søndag med Northug og landsmannen Tord Asle Gjerdalen som to av de som jaktet hardest på utbryteren Harvey.

900 meter før mål kom Hellner opp på siden av Northug, men nordmannen holdt svensken bak seg. Russeren Maxim Vylegzhanin var også med og preget de siste hundre meterne.

Det så ut til å ende opp med som en ny nordisk duell, men Hellner stivnet, og i stedet ble det to russere som ble Northugs hardeste utfordre i spurten - med nordmannen som den logiske og åpenbare vinneren da løpet skulle avgjøres på denne måten.

Fornøyde ledere

- Dette er utrolig stort av Petter. Vi har trent så lenge for dette løpet på hjemmebane. Jeg er også mektig imponert av Martin som ble nummer fem, sa trener Morten Aa Djupvik etter Northugs gull.

- Hvordan var pulsen din?

- Da Petter fikk luke, tenkte jeg at dette går bra bare han holder seg på benene. Jeg har nesten ikke ord, sa treneren til NRK etter triumfen på hjemmebane.

Sportssjef Åge Skinstad synes Northug viste taktisk klokskap på veien mot gullet.

- Petter er kald når han gir så mye som 15 sekunder til en sterk løper som Alex Harvey. Jeg var helt ødelagt, men heldigvis brukte russerne mer krefter på å hente inn Harvey. Og så er det supermann Gjerdalen som tar de siste meterne.

Var det planlagt at Tord Asle skulle dra opp?

- Man trenger ikke si det til Tord Asle. Det skjønner han selv.
Petter var oppmerksom hele veien. Skjønte det ble seier da det var 20 meter igjen, sa Skinstad.

PS! Norges stafettlag tas ut senere i kveld. Spørsmålet er om Sjur Røthe eller Tord Asle Gjerdalen nå snyter Emil Hegle Svendsen for tredjeetappen.

RESULTATER:

Langrenn, skiathlom menn (2 x 15 km):

Gull: Petter Northug, Norge 1.14.10,4,
sølv: Maxim Vylegzjanin, Russland 0.00,7 min. bak,
bronse: Ilja Tsjernousov, Russland 0.01,2,

4) Sergej Dolidovitsj, Hviterussland 0.02,6, 5) Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.03,1, 6) Marcus Hellner, Sverige 0.03,1, 7) Roland Clara, Italia 0.05,4, 8) Tobias Angerer, Tyskland 0.06,5, 9) Devon Kershaw, Canada 0.06,5, 10) Giorgio Di Centa, Italia 0.09,4,

11) Franz Göring, Tyskland 0.10,1, 12) Alex Harvey, Canada 0.10,3, 13) Pietro Piller Cottrer, Italia 0.10,6, 14) Sjur Røthe, Norge 0.10,8, 15) Ivan Babikov, Canada 0.11,8, 16) Johan Olsson, Sverige 0.12,6, 17) Tord Asle Gjerdalen, Norge 0.13,2, 18) Matti Heikkinen, Finland 0.13,8, 19) Alexander Legkov, Russland 0.15,5, 20) Anders Södergren, Sverige 0.17,2,

21) Petr Sedov, Russland 0.20,9, 22) Maurice Manificat, Frankrike 0.30,8, 23) Jean Marc Gaillard, Frankrike 0.53,4, 24) Dario Cologna, Sveits 0.54,2, 25) Valerio Checchi, Italia 0.54,8, 26) Martin Bajcicak, Slovakia 1.22,2, 27) Daniel Rickardsson, Sverige 1.29,9, 28) Tero Similä, Finland 1.39,8, 29) Kris Freeman, USA 2.09,9, 30) Jens Filbrich, Tyskland 2.10,8.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn