Hovedinnhold

Nå er Johaug rikere enn Northug

FORBI NORTHÆUG: Therese Johaug har nå en høyere formue enn Petter Northug ifølge skattelistene for 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
FORBI NORTHÆUG: Therese Johaug har nå en høyere formue enn Petter Northug ifølge skattelistene for 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Therese Johaugs (25) seiersskrik etter tremila i Holmenkollen i 2011 ble en gullgruve for langrennsløperen. Nå har hun ifølge skattelistene en høyere formue enn Petter Northug (27).

Denne saken handler om:

Idrettsutøvere på skattelistene

  • En del særforbund, blant annet ski, skøyter, skiskyting, svømming og friidrett, har opprettet fond som utøverne kan plassere pengene sine i.
  • De pengene som blir plassert i dette fondet trenger de ikke betale inntektsskatt av det året de tjener det.
  • Mens de er aktive kan utøverne ta ut penger fra fondet skattefritt - så lenge det brukes til å dekke utgifter de har som idrettsutøvere, altså «utgifter til inntekts ervervelse», som det står i skattereglene. Det kan for eksempel være utgifter til en treningsleir.
  • Penger som tas ut av fondet til vanlig bruk, blir skattlagt som normalt.
  • Etter at karrieren er over, må pengene tas ut og beskattes i løpet av maksimalt seks år.
  • Idrettsfolk har ofte korte karrierer, og takket være denne ordningen blir inntektene fra få år fordelt over mange år – og marginalskatten på det de har tjent, kan således bli mindre.
  • Samtidig tar de en sjanse, fordi de ikke vet hva skattenivået i Norge vil bli i fremtiden.
  • Ordningen gjelder ikke lagidrettsutøvere.

Johaug fikk sitt store gjennombrudd da hun vant tremila i ski-VM i 2011. Det var med på å nesten doble formuen til langrennsstjernen.

I 2011 hadde Johaug en formue på 7,6 millioner kroner. Den har ifølge skattelistene nå økt til 13,3 millioner kroner. Det er en drøy million mer enn hva Petter Northug har i formue.

Marit Bjørgen er riktignok den av skistjernene som har høyest formue. Hun er god for 21,8 millioner kroner. I tillegg kjøpte hun seg tidligere i år en villa i Holmenkollen sammen med samboer Fred Børre Lundberg.

Det er heller ingenting som tyder på 2013 eller 2014 blir noen dårlige økonomiske år for våre største langrennsstjerner. Bjørgen stakk av med fire gull i Val di Fiemme-VM, mens Johaug og Northug hadde to gullmedaljer med seg hjem.

Johaug har i tillegg en meget lukrativ avtale med det østerrikske flyselskapet Mapjets, mens Northug har inngått en millionavtale med norske Coop.

PS! Skattelistene er ikke helt nøyaktig. Det er skattepliktig inntekt og formue som blir presentert. F.eks. er man kun skattepliktig for maksimalt 30 prosent av den reelle verdien av boligen man bor i. Dermed kan eiendom «skjule» verdier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn