Hovedinnhold

Regelbrudd i Kollen er lov

Gårsdagens brev fra FIS-president Gian Franco Kasper stoppet definitivt hoppjentenes mulighet til å sette utfor Vikersund-bakken. Men de får lov til å bryte reglene i Holmenkollen.
I sitt avslag til Vikersund-arrangørene skriver FIS-presidenten at jentekonkurranser bare skal finne sted i bakker med K-punkt opptil 90 meter med utgangspunkt i hoppkomiteens vedtak oktober 2003.

Forrige helg ble det avviklet norsk mesterskap for kvinner i Holmenkollen. Søndag 29. februar skal det avvikles en FIS-konkurranse for kvinner i samme bakke. K-punktet er på 115 meter.

- Jenter har hoppet i Kollen de tre siste årene med velsignelse både fra Skiforbundet og FIS. Vi synes det er veldig hyggelig, og min mening er jo at alle hoppbakker skulle hatt to rekorder, en for hvert kjønn, sier Kollen-general Rolf Nyhus.

På dagsorden

- Hvordan kan FIS bryte sine egne regler på denne måten, formann i hoppkomiteen Steinar Johannessen?

- Et veldig godt spørsmål som jeg ikke har noe skikkelig svar på. Jeg synes det er veldig bra at jentene får hoppe i Kollen, og fra norsk hold har vi lenge jobbet systematisk for å utvikle jentehopp internasjonalt. Det betyr at det blir vedtatt innføring av kontinentalcup for kvinner under FIS-kongressen i juni.

- Samtidig tror jeg det store engasjementet som har vært i denne saken, vil fremskynde prosessen vesentlig. Jentehopp er kommet skikkelig på dagsorden, det kan føre til at veien ikke er altfor lang hverken til VM eller OL-status, mener Johannessen.

- Hvordan kunne østerrikske Daniela Iratscko hoppe 200 meter i Kulm når Anette Sagen ikke får lov i Vikersund?

- Der tror jeg det er riktig at arrangørene lot henne gjennomføre hoppet før juryen i det hele tatt var på plass, hun hoppet altså uten tillatelse fra FIS. Vi skal også huske på at det er veldig store kulturforskjeller når saker som dette skal behandles internasjonalt. Vi møter sterk motstand for liberale nordiske syn i saker som dette. Men jeg tror interessante gjennomslag er like rundt hjørnet, mener den norske hoppsjefen.

- Fryktelig skuffet

- Hvor forbannet er dere på FIS, org-sjef i Vikersund Anne Marie Lund Thorvik?

- Vi er selvfølgelig fryktelig skuffet og mener at FIS har tatt beslutningen på feil premisser. Det har aldri vært snakk om at jentene skal konkurrere i skiflyging, de skulle være en del av prøvehopperne. Og når FIS mener vi ikke har søkt, er det feil: Vi gjorde det i november og har faktisk fått en muntlig tillatelse.

- Slik saken er nå, har vi lagt alt til rette for at jentene kan få hoppe. Men FIS har sagt nei, og det må vi forholde oss til. Det er opptil våre overordnede organer å bringe saken videre, konstaterer Lund.

Dermed må skiforbundets ledelse ta med seg saken til FIS-kongressen i Miami. Der vil kanskje jusprofessor Henning Jakhellns uttalelser fra Dagsrevyen i går være en interessant ballast i diskusjonen: - Internasjonale konvensjoner sier at kjønnsdiskriminering er forbudt, fastslo Jakhelln.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn