Hovedinnhold

Sundby skal filme og eksperimentere i Finland: – Ekstremt viktig

TENKER PÅ VM: Martin Johnsrud Sundby, her etter seieren på femmila i Kollen sist helg.
TENKER PÅ VM: Martin Johnsrud Sundby, her etter seieren på femmila i Kollen sist helg. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Han er kjent for å være nøyaktig på detaljer. Martin Johnsrud Sundby (31) starter VM-forberedelsene allerede neste helg. Da pakker han med seg videokameraet for å finstudere Lahtis VM-løyper.

Han forteller at han blant annet skal sjekke om han kan stake hele løypen og tar med seg videokamera for å filme.

UTSLITT: Martin Johnsrud Sundby etter målgång på dagens 15 kilometer. Han kjempet godt på oppløpet for å sikre tredjeplassen søndag.
UTSLITT: Martin Johnsrud Sundby etter målgång på dagens 15 kilometer. Han kjempet godt på oppløpet for å sikre tredjeplassen søndag. Foto: Maja Suslin/tt, NTB scanpix

– Det viktigste for meg der er å gjøre en ekstremt grundig vurdering av VM-løypene. Jeg må finne ut hvilke utfordringer vi møter neste år og hva som må jobbes med. Jeg er i gang med å planlegge neste års treningsjobb. Den helgen som kommer er veldig viktig med tanke på å hvordan treningen må legges opp for å ta et gull i Lahti, sier Sundby til VG.

Årets suverene verdensener i langrenn innrømmer at han sjelden har benyttet video for å øke kunnskapen rundt løypene han skal konkurrere i. 31-åringen mener han kan lære hellingene på bakkene - hvor bratte de er - og om det er kurver eller ikke.

– Jeg må finne alle de mulighetene som finnes for å gå fortest mulig. Det blir viktig å analysere dette godt nok, sier Sundby.

– Ekstremt viktig

Har har ingen individuelle VM-gull. Han var på stafettlaget som gikk til topps under Kollen-VM i 2011, men da alt «lå til rette» i fjor ble han syk før mesterskapet i Falun.

Landslagstrener Trond Nystad her under årets Tour de Ski i Mellom-Europa.
Landslagstrener Trond Nystad her under årets Tour de Ski i Mellom-Europa. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Han får støtte for metoden av Trond Nystad. Sundbys trener på allroundlandslaget gjennom mange år tror flere tar med seg videoutstyr for å memorere løypen. Analysen gjør Sundby sammen med trenerne.

– De er med på å bestemme hva som kommer til å lønne seg og hva jeg må prioritere. Det blir ekstremt viktig for meg neste år, beskriver Sundby.

– Man må lære seg «koden» på løypa. Det er det som er målet neste helg: Å gjøre det bra resultatmessig og ta med seg lærdom for hvordan man skal trene inn mot VM, sier Nystad til VG.

Damenes 10 kilometer kvinner i dag: Kalla-drama i Sveriges langrennsleir

Kan ta seg friheter

Det er egentlig verdenscuppoeng å kjempe om i den finske vintersportsbyen under ett år før VM på samme sted. Sundbys frihet ligger imidlertid i at han er et hav av poeng foran nestemann i verdenscupen sammenlagt. Etter en femte- og tredjeplass som fasit etter helgen i Falun er det nesten 750 poeng ned til Finn Hågen Krogh på andreplass i kampen om sammenlagtkula.

– Jeg vil jo reise med andre formål enn mange. Det er viktige konkurranser i Lahti også, men jeg ligger såpass bra an om dagen at jeg ikke er dønn avhengig av at det blir det beste løpet i løpet av sesongen. Det er uten tvil vesentlig å planlegge neste år, sier Sundby.

Lest denne? Northug fleipet om russisk dominans: – De ødelegger sporten

Lahti viktig for sommertreningen

SLET: Petter Northug med startnummer syv på dagens 15 kilometer.
SLET: Petter Northug med startnummer syv på dagens 15 kilometer. Foto: Maja Suslin/tt, NTB scanpix

For Petter Northug ble helgen i løypene han vant sin første verdenscupseier for ti år siden - og herjet under VM i fjor - en nedtur. Han droppet rennet lørdag for å være mest mulig klar til dagens fellesstart. Der hang han ikke med i en kaotisk avslutning og ble nummer ti.

For Northug blir Lahti-helgen viktig for å snike seg foran Finn Hågen Krogh i verdenscupsammendraget igjen. Å bli nummer to bak Sundby er viktig for 30-åringen. Derfor vil ikke trener Stig Rune Kveen kopiere Sundbys filmestrategi.

– Petter får jo en helg der han blir kjent med løypene, men vi skal ikke dra det så langt at vi skal filme hver meter, sier Kveen til VG.

– Man drar jo litt erfaringer fra løypa som man noterer seg i hodet. Det bruker man i tankene inn i sommer- og høstarbeidet selvfølgelig.

10- og 15 kilometeren for herrene i Falun ble dominert av russerne. Lørdag vant Maxim Vylegzjanin, mens Sergej Ustjugov gikk til topps i går. Kun Sundby representerte Norge på pallen de to rennene da han ble nummer tre søndag.

– Vi bør ha en person på pallen hver gang. Vi har blitt såpass bortskjemte at vi tør å si det, konkluderer Nystad.

Lest denne? Sundby «bekymret» for å bli tobarnsfar

Fått med deg denne? Slik er Marit Bjørgens nye mammaliv

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn