Hovedinnhold

Skipresidenten vil ikke si hva han stemte i Northug-saken

VG-opplysninger: Røste var i mindretallet som gikk mot styrevedtaket

<p>GULLGUTTEN: Petter Northug får en klem etter tremilsgullet under ski-VM i Holmenkollen for fire år siden. I bakgrunnen skipresident Erik Røste.<br/></p>

GULLGUTTEN: Petter Northug får en klem etter tremilsgullet under ski-VM i Holmenkollen for fire år siden. I bakgrunnen skipresident Erik Røste.

Foto: Line Møller, VG
Skipresident Erik Røste vil hverken bekrefte eller avsanne VGs opplysninger om at han stemte imot vedtaket da styret i Norges Skiforbund behandlet situasjonen rundt Petter Northug (29) tirsdag.

Denne saken handler om:

VG kjenner til at det i tirsdagens styremøte, der Northug-saken var på agendaen, var en avstemning som gikk 7-5 i favør av å beholde vedtaket fra i fjor.

Der tok styrets leder, skipresident Erik Røste, til orde for å søke kompromiss med Northug-leiren – og tilhørte altså mindretallet på fem.

KOMMENTAR:  Skipresidenten stemte mot seg selv

– Jeg har forståelse for at det er stor interesse for denne saken, men så lenge saken er i prosess, så vil jeg ikke kommentere den interne diskusjonen. Det skal jeg definitivt gjøre når saken er avsluttet og ferdig diskutert, svarer Røste når VG konfronterer ham med opplysningene.

Han vedgikk overfor VG onsdag at det er uenigheter i styret. Kilder har beskrevet tirsdagens møte som «dramatisk».

Applauderte vedtaket i fjor

Stridens kjerne er skistyrets vedtak fra i fjor, senere applaudert inn på Skitinget, som per nå ikke tillater en privatlagsløper som Petter Northug å stå utenfor landslaget, men samtidig konkurrere for Norge i verdenscup og mesterskap.

Dette er Northug-saken

* 15. mai i 2013 offentliggjorde Petter Northug at han brøt med landslaget og satset privat, utenfor skiforbundet, finansiert av handelskjeden Coop. Handelskjeden er konkurrent av Skiforbundets sponsor Spar.


* I 2014-sesongen hadde Northug en representasjonsavtale med skiforbundet. Den ga rom for flere friperioder underveis i vintersesongen, der han kunne profilere Coop-avtalen da han ikke var på reise sammen med landslaget.


* Etter OL-sesongen ble Northug tatt ut på landslaget i våres, men takket nei til plassen. Da fikk han et halvt år dispensasjon fra regelverket før han måtte bli en del av landslaget fra 1. november-7. april. I det tidsrommet kan han ikke profilere sin private avtale med Coop. Coop er kjerne av problemet da Northugs sponsor er konkurrent til Skiforbundets sponsor Spar.


* Fra 1. mai har kravet fra Skiforbundet vært at Northug takker ja til landslaget og bryter avtalen med Coop dersom han igjen vil representere Norge i verdenscup og mesterskap.


* Nå er sakens utfall ikke avklart per i dag.

Vedtaket gir heller ikke rom for spesialavtalen Coop-sponsede Northug fikk i «Falun-sesongen», der han sto utenfor landslaget i sommerhalvåret, og var som landslagsløper å regne under konkurranseperioden fra november til april.

– Avviser du at du stemte mot fjorårets vedtak?

– Jeg kan ikke kommentere det nå.

– Tilhørte du et mindretall på fem – mens syv stemte for å stå ved vedtaket?

– Saken er i prosess, så da kan jeg ikke kommentere det nå.

– Du har snakket varmt for den norske landslagsmodellen og kalt det «grunnlaget for suksess». Stemmer du noe annet enn det du sier?

– Landslagsmodellen er viktig. Som sagt, så skal jeg kommentere denne konkrete saken når den er avsluttet.

– Hvor lenge er «saken i prosess»?

– Det er fortløpende diskusjoner. Jeg vil ikke sette noe tidspunkt.

– Hvorfor har egentlig langrennslederne mandat til å forhandle med Northug-siden når det øverste organet – skistyret – har et krystallklart vedtak som vanskelig åpner for kompromisser?

– Nå er du inne i saken igjen, men de diskusjonene som har pågått, har foregått sammen med administrasjonen. Det har vært i fellesskap, og skistyret har vært informert om det.

– Og det synes skistyret er greit?

– Styret er informert om det, sier Erik Røste til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn