Hovedinnhold

Reagerer på «promille-avhør» i Northug-tiltalen

<p>TILTALT: Petter Northug fortalte sannheten om hvem som var sjåføren av bilen etter 12 timer. Før det står det i tiltalan at han kom med falske anklager ved tre forhør. Advokat John Christian Elden lurer på om Northug har vært beruset under avhørene. Foto: Bjørn S. Delebekk og Helge Mikalsen -VG<br/></p>

TILTALT: Petter Northug fortalte sannheten om hvem som var sjåføren av bilen etter 12 timer. Før det står det i tiltalan at han kom med falske anklager ved tre forhør. Advokat John Christian Elden lurer på om Northug har vært beruset under avhørene. Foto: Bjørn S. Delebekk og Helge Mikalsen -VG

Advokat John Christian Elden mener det kan svekke tiltalen  mot Petter Northug hvis avhørene ble tatt mens skistjernen var beruset.

Denne saken handler om:

- Hvis avhørene er tatt når tiltalte var klart beruset, lurer man ham i realiteten i en felle om man tar ut tiltale for dette etterpå. Man skal være veldig forsiktig med å bruke det mot ham som en bevisst anklage mot kameraten dersom politiet vet at personen er beruset og ikke helt vet hva han sier, sier advokat Elden til VG.

Petter Northug krasjet i fylla rundt klokken 05.35 søndag 4. mai. Blodprøven som ble tatt klokken 06.45 viste en promille på 1,65.

Ifølge tiltalen kom Northug med tre falske anklager mot kompisen som satt i passasjersetet:

«Ved forklaring avgitt på bopel samme dag cirka klokken 07.30 forklarte han til politibetjent NN at han hadde vært passasjer og at det var NN (navn på passasjer) som hadde kjørt bilen. Ca en time senere, i forbindelse med transport inn til politihuset, forklarte han det samme til politibetjent NN. Ved begge anledninger var han i forkant av forklaringen gjort kjent med sine rettigheter som siktet»

Og videre:

«I forklaringen samme dag kl. 11.15 til politibetjent NN på Heimdal politistasjon, hvor også hans forsvarer var til stede, gav han en detaljert forklaring på kjøreturen frem mot ulykkesstedet og hvor han forklarte at NN var sjåfør og at han selv var passasjer»

- Ingen innsigelser

12 timer etter promillekjøringen innrømmet 28-åringen at han selv var fører av bilen.

- Det er ikke forbudt for politiet å avhøre en beruset person. Men ofte når politiet er ute etter å finne ut hva som har skjedd avventer man at personen har tørket såpass at han vet hva han sier, forteller Elden.

<p>REAGERER: Advokat John Christian Elden.<br/></p>

REAGERER: Advokat John Christian Elden.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Han er betenkt fordi det ble tatt ut tiltale mot Northug på bakgrunn av tre avhør innen fem timer og 40 minutter etter promillekjøringen.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter mener det ikke var grunn til å vente med avhør til Northug var edru.

- I det siste avhøret var han representert med forsvarer. Det var ingen innsigelser eller anmerkinger om at det var problematisk å gjennomføre avhøret av Petter Northug, sier Soknes til VG.

Han sier at den siste anklagen mot kompisen kom cirka seks og en halv time etter at kjøringen skjedde.

- Det avhøret inneholder mange detaljer som er verifiserbare i forhold til faktum. Skal man ha oppfatninger om det, må man ha lest avhøret, mener Soknes.

- Ikke betenkelig

Generelt er han enig i at man skal være tilbakeholden med å avhøre rusede personer.

- Man skal være sikker på at det som blir sagt, er i samsvar med faktum og det han vil si. Hvis han (Elden) uttaler seg generelt, så er jeg enig med ham. Men i denne saken er det ikke betenkelig, spesielt ikke i det siste avhøret og heller ikke de to andre gangene.

- Promillen ble målt til 1,65 klokken 06.45. Under det siste avhøret, fire og en halv time senere, må han ha hatt en promille på bortimot én. Var det riktig å avhøre ham på dette tidspunktet?

<p>FORSVARER AVHØRENE:  Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.</p>

FORSVARER AVHØRENE:  Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Ned Alley, NTB scanpix

- Ja, i denne saken var det ingen som reagerte på det. Forsvarer var til stede, og detaljnivået i avhøret er relativt avansert, svarer Soknes.

Northugs advokat Rasmus Brodtkorb vil ikke uttale seg om temaet.

- Jeg har ingen kommentarer til dette. Jeg registrerer at noen av mine kolleger har det, men jeg har det ikke, sier Brodtkorb til VG.

Hos en gjennomsnittlig person synker promillen med 0,15 per time. Klokken 11.15 - fire og en halv time etter testen som viste en promille på 1,65 - vil en normal person ha en promille på rundt 0,98. Ifølge Folkehelseinstituttet blir man mer kritikkløs og mer risikovillig med en promille på mellom 0,5 og 1,0. 

- Petter selv sier at tiltalebeslutningen er i tråd med det han har fortalt politiet. Første gang han snakket med politiet, var han fortsatt påvirket av alkohol. Forklaringen hans er preget av det. Og av panikk og kaos. Senere samme dag, da han hadde blitt edru – så avga han den forklaringen som politiet legger til grunn for hendelsesbeløpet, sier Northug-manager Are Sørum Langås til VG.

- Det er helt klart at Northug vil ha dette som en tilståelsesdom?

- Ja. Petter er glad for at den rettslige siden av saken er avklart. Han vil ta den straffen som kommer.

- Reagerer han på at han ble avhørt mens han fortsatt var påvirket?

- Jeg har ingen kommentar til det.

Falsk anklage, som Northug er blitt tiltalt for, har en strafferamme på inntil fire år. Dette er et meget skjerpende forhold i tiltalen mot Northug, i tillegg til promille og fart. Advokat Elden er klar på at man normalt havner i fengsel flere måneder alene for falsk anklage.

- Rotet med forklaringene

- Det avgjørende for straffbarheten om falsk anklage er at man med forsett rammer andre og ikke bare selv tenker at man skal slippe unna. Spørsmålet er hvor klar den tanken er og det vil avgjøre straffeskyld, sier advokaten.

Han slår fast at Northug nå må mene at han med vilje ville ha kompisen tiltalt, hvis han skal få tilståelsesdom.

<p>VIL TA STRAFFEN: Petter Northug sammen med manager Are Sørum Langås under toppidrettsveka.<br/></p>

VIL TA STRAFFEN: Petter Northug sammen med manager Are Sørum Langås under toppidrettsveka.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Tiltalte hadde forsvarer til stede under forhøret 11.15. Og det gjør forsvarer til et sentralt vitne i saken, hvis det er slik at Northug mente han ikke visste hva han gjorde. Han kan ikke få tilståelsesdom hvis han ikke sier det er med vilje at han ville skyve skylden over på noen andre. Ingen dommer kan dømme han bare fordi han legger seg flat etter PR-råd, dersom han egentlig ikke er skyldig, sier Elden.

Petter Northug sa dette gjennom en pressmelding etter at tiltalen ble kjent:

- Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten. Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol.

Northug var inne til nytt avhør tirsdag samtidig som statsadvokaten holdt pressekonferanse om saken. Avhøret vil komme til statadvokatens kontor i løpet av torsdagen. Hvis det foreligger en tilståelsesdom, så vil statsadvokaten sende saken til tingretten med et forslag til straffereaksjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn