Hovedinnhold

Northug-manager: - Ikke aktuelt for Petter å bryte avtalen med Coop

<p>KNOLL OG TOTT: Are Sørum Langås og Petter Northug har jobbet svært tett siden landslagsbruddet til skistjernen 2013, og forholdet ble enda nærere etter promillekjøringen. Her fra Toppidrettsveka i august.</p>

KNOLL OG TOTT: Are Sørum Langås og Petter Northug har jobbet svært tett siden landslagsbruddet til skistjernen 2013, og forholdet ble enda nærere etter promillekjøringen. Her fra Toppidrettsveka i august.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Det er helt uaktuelt for Petter Northug (28) å returnere til landslaget etter Falun-VM. Hans manager mener skistjernen nå viser hvor sterk han er i hodet under et ekstremt press.

Denne saken handler om:

– Petter har valgt Coop og Coop har valgt Petter. Det er derfor ikke aktuelt for Petter å bryte eller «pause» avtalen med Coop og gå tilbake på landslaget etter VM i Falun. Bakgrunnen for dette er at Petter etter ni år på landslaget hadde et sterkt behov for forandring, da kom Coop inn og gjorde det mulig å fortsette skikarrieren, sier Northugs manager Are Sørum Langås til VG.

Langås vil utover dette ikke diskutere neste sesong og landslagskrav når de nå er i dialog med skiforbundet om en avtale for kommende sesong.

Men godtar ikke Northug kravet om å takke ja til landslagsplassen fra 1. mai 2015 og å skrinlegge Coop-avtalen resten av karrieren, ligger det an til at langløp blir den aktuelle sportslige arenaen fra 2016-sesongen.

Tøff uke

Dette er saken

* 15. mai i fjor offentliggjorde Petter Northug at han brøt med landslaget og satset privat, utenfor skiforbundet, finansiert av handelskjeden Coop.


* I fjor hadde Northug en representasjonsavtale med skiforbundet. Den ga rom for flere friperioder underveis i vintersesongen, der han kunne profilere Coop-avtalen da han ikke var på reise sammen med landslaget.


* Avtalen ble underskrevet i fjor høst etter forhandlinger mellom Skiforbundet og Northug-leiren.


* Etter OL-sesongen ble Northug tatt ut på landslaget i våres, men takket nei til plassen.

 

* Team Northug og skiforbundet er nå i samtaler om avtalen som skal gjelde kommende sesong.

I løpet av en uke har Petter Northug fått to saker i rettssystemet. Samtidig må han bli enig med skiforbundet for å gå VM.

Manager Are Sørum Langås har jobbet ekstremt tett med Northug siden landslagsbruddet i fjor vår. Han gjør det klart at det ikke er noen selvfølge at Northug skulle håndtere belastningen slik han nå har gjort.

Men han mener skistjernen har vist frem sine rå mentale egenskaper fra løypa også i det private.

– Hvordan takler han dette?

– Det er akkurat på samme måte som vi kjenner ham fra før. Han har en ekstrem konsentrasjon. Den mentale bryteren går av og på, som han ønsker selv. Han viser at han er ekstremt sterk i hodet.

– Vi definerer det som er støy rundt Petter og for Petter. Det som har kommet nå er støy rundt Petter. Det berøres han lite av. Men han er ikke distansert fra det som skjer rundt ham og han ber om å bli oppdatert, sier Langås.

Reagerer på Northug-kravet

Manageren påpeker altså at det er uaktuelt for Northug å trekke seg fra Coop-avtalen, noe Skiforbundet heller ikke har rett til å kreve at han skal gjøre, ifølge adokat Sølve Herdal.

Onsdag fortalte advokaten, som ekspert på idrettsjus, til VG at han reagerer på Skiforbundets krav.

– Først og fremst er regelverket antagelig i strid med konkurranseretten, der dette regelverket forhindrer fri etablering og fri konkurranse, poengterte Herdal.

Sponsorekspert Jacob Lund støtter på sin side Skiforbundet og mener Northugs Coop-avtale kan miste all verdi.

- Dette (kravene som stilles) synes jeg er helt greit. Jeg er hjertens enig med Skiforbundet, og mener de burde ha tatt denne posisjonen allerede for et år siden, sa Lund til VG onsdag.

– Får jobben gjort

Skiforbundets krav til Northug går under det manager Langås omtaler som «støy rundt Petter». Det gjør også saken der Northug er stevnet for retten av Nye Høyder for kontraktsbrudd i våres. Selskapet driftet Coop-avtalen og støtteapparatet det første året etter landslagsbruddet våren 2013.

Rettsmøtet som venter 9. oktober og tiltalen etter promillekjøringen går derimot direkte på Northug.

– Hvordan diskuterer han sakene med dere?

– Det foregår en del internt i teamet og det skal forbli internt. Men han ønsker å være veldig oppdatert og det er vårt ansvar å melde fra til ham om ting, sier Langås.

Det første døgnet etter promillekjøringen i mai brukte Northug en kriserådgiver. Men Langås gjør det klart at Northug ikke på noe tidspunkt har brukt eller ønsket å bruke en psykolog eller mental trener etter dette.

– Han får gjort jobben selv om det er støy. Han evner å gjennomføre det han har bestemt seg for og er langt over gjennomsnittet dyktig til å fokusere på det som er viktig nå, sier Langås.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn