Hovedinnhold

Mener Northug må skape fiender for å prestere i løypa

PROVOSERER: Petter Northug feiret stafettseier med et svensk flagg i Gällivare i 2012.
PROVOSERER: Petter Northug feiret stafettseier med et svensk flagg i Gällivare i 2012. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
Sveriges mest kjente langrennskommentator er ikke overrasket over Gunde Svans angrep på Petter Northug.

Denne saken handler om:

Mandag gikk den svenske skilegenden Gunde Svan ut i Expressen med knallhard Northug-kritikk. Svan meldte at Northug gjør loven til sin egen, og at han setter seg over den.  SVTs langrennskommentator Jacob Hård er ikke overrasket over at Northug igjen har havnet i nabokrangel:

– Jeg har ikke fulgt med på utviklingen i konflikten mellom Svan og Northug, men jeg vet at Petter er en type som må provosere - og skape fiender, for å få det beste ut av seg selv, sier han til VG.

LES OGSÅ:Slik ser du ski-VM

Tidligere i år innrømmet Sveriges landslagssjef Rikard Grip overfor VG at alle svenske langrennsløperne går med en drøm om å slå Northug i en spurt. Hård er ikke helt enig, han mener at det betyr aller mest for publikum.

– For utøverne er det ikke mer gjevt å slå Northug, men det er nok en del svensker som håper at han får «juling».

LES OGSÅ: Northug: «Skal ødelegge livet hans»

Usportslig og arrogant

Hård understreker at det er mange som liker den frekke stilen, og som synes Northug er interessant og morsom. Samtidig anser andre ham som usportslig og arrogant.

– Har alle en mening om Northug?

– Definitivt. Petter vekker mye følelser. Ingen er likegyldig.

Northug er kjent for å være frekk mot svenskene. De mest omtalte episodene er da han skrenset foran Hellner under VM i Holmenkollen, da han pekte nese til en svenske på Sjusjøen eller da han feiret norsk stafettseier med det svenske flagget.

Den førstnevnte situasjonen fikk sportskommentator Jonas Karlsson til å kalle Northug gris. VG var i kontakt med Karlsson mandag, men han ønsker ikke å uttale seg om den pågående konflikten.

Saken fortsetter under bildet

Faksimile: Aftonbladet etter VM-stafetten i 2011.
Faksimile: Aftonbladet etter VM-stafetten i 2011.

– Mye dumme ting fra den gubben

Det er ikke første gang at Svan kritiserer Northug. Under OL i 2010 var han nådeløs mot nordmannen ved flere anledninger. Svan gikk blant annet ut og sa at han håpet at Northug skulle tabbe seg ut, og han beskyldte det norske langrennsesset for å kaste stein i glasshus.

– Jeg driter i hva Gunde Svan mener, var responsen fra Northug.

– Det har blitt så mye dumme ting fra den gubben der nå, meldte trønderen ved en annen anledning.

Det har ikke lyktes VG å få tak i Svan.

Tror det blir mye Northug

Om en drøy uke braker VM i Falun løs. De norske ekspertene tror at mesterskapet blir klimaks for Northugs svenskekrangel. Også Hård tror det blir mye Northug under VM:

– Han er tilbake både fysisk, mentalt og verbalt. Norge kommer til å ta over halvparten av langrennsmedaljene. Det blir mye Norge og mye Northug, sier han, før han avslutter med påstanden om at svensker er best under mesterskap.

LES OGSÅ: VGs VM-barrometer: 12 gull i Falun

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn