Hovedinnhold

Bjørgen om kritikken:

- Ikke pekefinger mot enkeltpersoner

* Bjørgen mener kronikken om privatisering i idretten er blitt tolket feil
* Bjørgen og Hangeland får kritikk av Johan Kaggestad i ny kronikk

<p>HØSTTRENING: Marit Bjørgen gjennomførte onsdag morgen en rulleskiøkt på landslagets samling på Kvitfjell før møtet med pressen.<br/></p>

HØSTTRENING: Marit Bjørgen gjennomførte onsdag morgen en rulleskiøkt på landslagets samling på Kvitfjell før møtet med pressen.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
LILLEHAMMER/OSLO (VG) Marit Bjørgen fikk reaksjoner fra privatløpere på kronikken om privatisering i norsk idrett. Nå mener hun at det ikke var kritikk av privatlag.

Denne saken handler om:

Marit Bjørgen skrev sammen med Brede Hangeland en kronikk som ble publisert i Aftenposten mandag i forrige uke under tittelen «Det mest vesentlige med idretten». Den fikk flere til å reagere. Hun mener det nå handler om mistforståelser at det ble reaksjoner.

- Min tanke var aldri å kritisere privatlag. De gjør en fantastisk jobb og det Jørgen og Anders Aukland har fått til er fantastisk. Det er viktig for rekrutteringen for de som ikke kommer på landslaget. Den jobben de gjør har jeg respekt for, sier Marit Bjørgen da hun møtte pressen  i dag.

Hun mener det slett ikke var rettet mot Petter Northug, som nå har fått krav fra Skiforbundet som gjør det umulig å profilere Coop-avtalen, fra og med på neste sesong, hvis han vil representere Norge.

- Vi hadde ikke pekefingeren mot enkeltpersoner, sier Bjørgen som likevel mener de som er gode nok for landslag, bør være på landslag.

Hun slår fast flere ganger at selv om hun og Hangeland hadde hjelp av sine personlige rådgivere Guri Hetland og Jon Mørland, var det ikke oppdragsgivere som stod bak kronikken og det gjaldt både aktører som Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund.

- Dette var for meg en hyllest til breddeidretten. De som spekulerer mot det negative, kan tolke det dit, men det er synd det ble slik. I forhold til privatlag føler jeg at jeg fikk svart som jeg ville, sier Bjørgen.

Men i en kronikk i Aftenposten går mangeårig coach i Olympiatoppen Johan Kaggestad til kraftig angrep på kronikken til Bjørgen og Hangeland. Han skriver om at det er riktig at en del ser at Norsk Tipping er under press fra internasjonale aktører, men mener kronikken er «vås», når han mener den er sammenblandet med opprettelsen av privatlag.

Aukland kritisk til Bjørgen-kronikk

Vinner av Vasaloppet Jørgen Aukland, som går for privatlaget Team Centric, var en av de som reagerte på kronikken og at Bjørgen kom med dette.

«Når jeg leser uttalelsene til Marit Bjørgen om privatisering i idretten, regner jeg med at hun uttaler seg om langrenn. Og jeg er en av løperne på et privat lag som blir truffet av hennes kritikk. Men hva i all verden har vi private lag i langrenn gjort for å få denne kritikken av verdens beste kvinnelige skiløper? Marit Bjørgen er vel den skiløperen i Norge som vet minst om hva det vil si å stå utenfor et landslag. Etter å ha blitt tatt ut på juniorlandslaget i 1998 og debutert i verdenscup som 19-åring, har hennes skiløperliv vært preget av suksess, mesterskap, samlinger i utlandet og en fantastisk karriere. Hun har levd et beskyttet liv i NSFs innerste krets», skriver Aukland

I Bjørgen og Hangelands kronikk sto det blant annet:

«Idrett handler om å delta i fellesskap, på tvers av generasjoner, sosiale forskjeller og kulturell eller etnisk bakgrunn. Derfor handler idretten om samhandling, inkludering og integrering, som er noen av de viktigste størrelsene i et egalitært velferdssamfunn», skrev Bjørgen og Hangeland.

De to understreket at innlegget skal være en hyllest av breddeidrettens hverdagshelter.

- Bidrar til privatisering

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to i mot», skrev duoen videre.

Øystein Pettersen (31) mente Marit Bjørgen (34) og Brede Hangeland (33) hadde unngått mange misforståelser dersom de hadde skrevetPetter Northug istedenfor «de beste utøverne skal gå på landslaget» i sinkronikk om idrett og fellesskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn