Hovedinnhold

Ekspert nekter å tro på OL-trusselen mot Northug

* Landslagssjef Vidar Løfshus åpner for å vrake langrennsstjernen til Sotsji-OL
* NRK-ekspert Torgeir Bjørn til VG: - Jeg tror ikke noe på det

UNDER PRESS: Petter Northug, her avbildet under forrige sesongs NM, må prestere bedre for å komme til OL. Det sier landslagssjef Vidar Løfshus (t.h.). I bakgrunnen pappa John Northug. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
UNDER PRESS: Petter Northug, her avbildet under forrige sesongs NM, må prestere bedre for å komme til OL. Det sier landslagssjef Vidar Løfshus (t.h.). I bakgrunnen pappa John Northug. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
OSLO/LENZERHEIDE (VG) NRK-ekspert Torgeir Bjørn forstår ingenting av landslagssjef Vidar Løfshus sitt utspill om at han kan komme til å vrake Petter Northug (27) til OL.

Denne saken handler om:

Northugs resultater denne sesongen

  • 29. desember: 6. plass i sprint i Oberhof.
  • 28. desember: 25. plass i prolog i Oberhof.
  • 15. desember: 1. plass i langløp i Livigno.
  • 14. desember: 37. plass på 30 km i Davos.
  • 8. desember: 3. plass stafett på Lillehammer.
  • 7. desember: 9. plass på 15 km på Lillehammer.
  • 1. desember: 26. plass på 15 km i Kuusamo.
  • 30. november: 18. plass på 10 km i Kuusamo.
  • 29. november: 10. plass i sprint i Kuusamo.
  • 24. november: 10. plass på sprint på Beitostølen.

Kilde:FIS

- Jeg vet ikke hvorfor Vidar sier det. Jeg kan ikke tenke meg at han mener det, sier Bjørn til VG.

Både over Adresseavisen og TV 2 var Løfshus i går klar på at det langt fra er sikkert at Northug er blant langrennsløperne som får OL-billett. Samtidig gjorde landslagssjefen det klart at gode resultater i NM i Molde 16.-19. januar blir avgjørende for uttaket.

VG DIREKTE: Følg Tour de Ski-sprinten fra kl. 12.30

Om eventuelt å vrake trønderen, uttalte han til Adressa:

- Jeg håper at det ikke skjer. Jeg vil ha Petter med i OL og det norske folk vil ha ham med i OL.

- Må bli opp til Petter

Odd-Bjørn Hjelmeseth rister på hodet av landslagssjefens uttalelser.

- Det Vidar sier her er bare tull. Det er nesten så han er ute etter en konflikt, sa den tidligere landslagsløperen på TV 2 mandag kveld.

- For meg er det sånn at Petter Northug er selvskreven i en OL-tropp, og det er fordi han har prestert i mesterskap etter mesterskap. Det er plass til 20 langrennsløpere totalt med både herrer og damer, så det kan bli helt opp i 12 herrer. Det er godt med plass til Petter i troppen, sier Torgeir Bjørn.

Sportsbloggen: Selvsagt må Northug til OL

Norge har tatt syv individuelle gull totalt i de fire siste mesterskapene. Seks av dem har 27-åringen fra Mosvik hentet hjem.

Bjørn tror Løfshus forsøker å trigge Northug ved å legge press på ham, men sier at han selv ville valgt en annen taktikk.

- Jeg hadde bedt ham forberede seg som best han kan inn mot OL og så gitt beskjed om at jeg ville ha et ærlig svar i forkant av OL på hva han kunne være i stand til der. Det må bli opp til Petter, mener NRK-eksperten, som selv er tidligere landslagsløper og senere teknikktrener for skiskytterlandslaget.

Hans kollega i NRK, Carl Henning Gran, mener Løfshus er nødt til å si det han sier om Northug.

- Løfshus har mange hensyn å ta og han må nesten si det han sier her. Det handler om å ha respekt for resten av Ski-Norge. Selv om toppidretten er ganske kynisk i seg selv, prøver man å ta hensyn, sier Gran, som selv har vært norsk landslagstrener i langrenn.

Skal gå fort i NM

KLAR TALE: NRK-ekspert Torgeir Bjørn ville latt Petter Northug selv avgjøre om han er i form til å prestere i OL. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
KLAR TALE: NRK-ekspert Torgeir Bjørn ville latt Petter Northug selv avgjøre om han er i form til å prestere i OL. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Mens det er hard kamp om de fire plassene på laget til 15 km klassisk i OL, tror Bjørn det er overveiende sannsynlig at Northug går 30 km fellesstart med skibytte, fristilsprinten og sisteetappen på stafetten.

Northug slet med et virus i høst og kom sent i gang med oppkjøringen til OL-sesongen. Det har ført til at 27-åringen har trent hardt langt inn i konkurransesesongen i et håp om å toppe formen til OL.

- Det hemmer prestasjonene i Tour de Ski litt, men øker sjansene i OL. Jeg tror planen - for første gang - er å slippe opp på treningen til NM og gå fort der, sier Bjørn.

Tirsdag går Northug og de andre norske langrennsløperne sprint i Lenzerheide i Sveits.

- Petter kom rett fra høydeopphold til første etappe av Tour de Ski. Det er normalt en ulempe. De fleste konkurrentene hadde noen dager i lavlandet i forkant. Jeg tror nok Petter forventer å gå fort i dag fordi han nå har hatt flere dager i lavlandet etter høydeoppholdet, og så har han lyst til å vise seg frem til at han får gå sprinten i OL, sier NRK-eksperten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn